Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Annature levert de best mogelijke geboortezorg

Meer weten over gynaecologie en verloskunde?

Ga naar de afdelingspagina
Aanmaakdatum:

Annature levert de best mogelijke geboortezorg

Annature levert de best mogelijke geboortezorg

Bij Annature krijgen zwangere vrouwen en hun baby de best mogelijke zorg. Om dat voor elkaar te krijgen, werken de kraamverzorgenden, verloskundigen, verpleegkundigen en gynaecologen in de regio Breda sinds 2016 nauw samen. Met elkaar én met hun patiënten. Mede daardoor is Annature onlangs erkend als topklinisch expertisecentrum. Wat houdt dat precies in? En wat merken zwangeren en hun baby daarvan? We vroegen het aan gynaecoloog en medisch manager Jantien Visser en directeur bedrijfsvoering Linda Nijenhuis. “Onze samenwerking leidt tot betere zorg en betere resultaten. Dat is winst voor iedereen.”

Samenwerken als experiment
Voorheen werkten de professionals in de geboortezorg allemaal vanuit hun eigen organisatie. Linda: “We zijn nauwer met elkaar gaan samenwerken na een landelijk rapport. Daaruit bleek dat het sterftecijfer onder Nederlandse baby’s relatief hoog was. Daarom zijn we in de regio Breda begonnen met een experiment: werken vanuit één organisatie met één portemonnee. Daarmee wilden we de kwaliteit en de veiligheid van onze zorg verder verbeteren. En dat is gelukt.”

Steeds de juiste zorg
Jantien: “Dankzij de samenwerking binnen Annature kunnen we hoogwaardige zorg leveren. We kennen elkaar en elkaars expertise. Hierdoor kan de zorg voor de zwangeren en hun baby naadloos in elkaar overlopen en wordt de juiste zorg op de juiste plaats gegeven door de juiste zorgverlener. Iedereen werkt in hetzelfde EPD. Daardoor zijn we allemaal op de hoogte van de situatie van de zwangere en haar baby. Dat is fijn voor ons als zorgverleners én voor de zwangere zelf. Bovendien is zij door de eerdere zorgverlener goed voorbereid, waardoor vervolgafspraken efficiënter verlopen.”

Meer tijd voor de patiënten
“Ook de echo’s en de uitslagen van bloedonderzoeken slaan we op in het dossier. Daardoor hoeven we geen dubbele onderzoeken meer uit te voeren. Zo hebben we meer tijd voor onze patiënten en het vernieuwen van de patiëntenzorg. Bijvoorbeeld via wetenschappelijk onderzoek. Daarmee hebben we laten zien dat onze samenwerking leidt tot betere resultaten, zoals minder vroeggeboortes.” Linda: “In de tijd die we vrijspelen, bespreken we ook onze uitdagingen voor de toekomst. Hoe zorgen we ervoor dat goede geboortezorg voor iedereen beschikbaar blijft?”

Geboortezorg Annature
Geboortezorg Annature

We zijn de eerste organisatie voor geboortezorg in Nederland met deze titel en daar zijn we hartstikke trots op!

Linda Nijenhuis Directeur bedrijfsvoering Annature Geboortezorg

Samen puzzelen​
Het klinkt logisch om slimmer te gaan werken, maar daar komt heel veel regelwerk bij kijken. Linda: “De financiën kunnen bijvoorbeeld een lastige puzzel zijn. Veel organisaties zoals Annature komen voor uitdagingen te staan als ze de zorg anders willen regelen.” Jantien: “Een voorbeeld is de behandeling van zwangerschapssuiker. Voorheen moest een zwangere daarvoor langs de diëtist, de gynaecoloog, de diabetesverpleegkundige en de internist. Een grote belasting voor de zwangere én voor de zorg. Wij hebben gekeken of dat ook anders kon. Nu blijven zwangeren onder behandeling bij hun eigen verloskundige of gynaecoloog. Met een metertje houden ze zelf hun bloedwaarden bij. En alleen als dat nodig is, maken ze een afspraak bij de internist. Wat blijkt: de uitkomsten zijn beter en de patiënten zijn er blij mee. Zo vereenvoudigen we de zorg, maar dat heeft mogelijk wel (financiële) gevolgen voor de zorgverleners die afspraken zien wegvallen. Daar moet je samen uitkomen. Gelukkig krijgen wij met ons enthousiasme en zorgvuldige werkwijze veel voor elkaar.”

Onderzoek doen en patiënten betrekken
Linda: “We gebruiken de data uit het dossier ook voor wetenschappelijk onderzoek en het gericht informeren van onze patiënten. Bijvoorbeeld over de kans op een keizersnede.” Jantien: “We betrekken patiënten bij de zorg die we verlenen en vragen of zij daar tevreden over zijn en wat we nog beter kunnen doen. We organiseren hiervoor ook één tot twee keer per jaar een open gesprek met de zorgverleners binnen Annature en enkele (voormalig) zwangeren. Door samen naar ons werk te kijken, ontstaan goede ideeën voor verbeteringen. Iedereen let immers op andere dingen.”

Op de goede weg
Linda: “Die openheid is de basis van het succes van Annature: we werken steeds gelijkwaardig en respectvol met elkaar samen aan de best mogelijke geboortezorg voor zwangeren en hun baby. Bij ons is alles bespreekbaar en we zoeken altijd samen naar een oplossing. Dat we op de goede weg zijn, blijkt wel uit onze erkenning als topklinisch expertisecentrum. We zijn de eerste organisatie voor geboortezorg in Nederland met deze titel en daar zijn we hartstikke trots op!”

Geboortezorg Annature
Geboortezorg Annature
Topzorg

Label