Radiologie
Soms kan een huisarts of specialist niet precies zeggen wat u mankeert. Of waar uw klachten vandaan komen. Zij sturen u dan door naar de afdeling Radiologie voor verder onderzoek. Met deze onderzoeken worden verschillende delen van het lichaam zichtbaar gemaakt, zoals botten en organen. Meestal gebeurt dit met röntgenstraling. Maar ook geluidsgolven (echografie) en magneetvelden (MRI) kunnen hiervoor worden gebruikt. De radioloog beoordeelt beelden van uw lichaam en maakt daar een verslag van. Dit verslag gaat naar uw huisarts of behandelend arts.
Zorg speciaal voor u
Wij zien ongeveer 900 patiënten per dag. Allemaal met een eigen verhaal. De afdeling bestaat uit een team van radiologen, radiodiagnostisch laboranten, radiologisch assistenten en administratieve medewerkers. Samen geven zij u de beste zorg.
Op de afdeling Radiologie worden onderzoeken en behandelingen uitgevoerd met behulp van beeldvormende technieken. Zoals een röntgenfoto, CT- scan, MRI-scan, echografie en angiografie. Dit noemen we beeldvormend onderzoek. Het onderzoek kan duidelijkheid geven over uw ziektebeeld.
Ook worden op de afdeling Radiologie behandelingen uitgevoerd. De volgende behandelingen voert de radioloog uit:
- Een biopt nemen (stukje weefsel)
- Oprekken van vernauwingen in de bloedvaten (dotteren)
- Behandelen van abcessen of uitgezette nieren
- Stoppen van ernstige inwendige bloedingen
- Behandelen van verstoppingen van de galwegen
- Verwijderen van verkalkingen (Barbotage)
- Behandelen van gewrichtsontstekingen (Infiltraties)
Meer informatie over behandeling vindt u verder op deze pagina.
Een innovatieve behandeling
De radiologen van Amphia voeren ook behandelingen uit die niet in alle ziekenhuizen worden gedaan. Zoals het verwijderen van een bloedstolsel bij een herseninfarct. De behandeling moet zo snel mogelijk starten om de kans op herstel te vergroten. Bij een deel van de patiënten kan het bloedpropje dat het infarct veroorzaakt, worden verwijderd. Dit heet een Intra-Arteriële Thrombectomie (IAT). Het is een bijzondere techniek waar we erg trots op zijn!
Meer weten? Bekijk het fimpje!
Borstonderzoek
Als u een afwijkend plekje in uw borst heeft, wilt u zo snel mogelijk zekerheid en de beste zorg. Op de afdeling Borstonderzoek kunt u daarom snel terecht voor een diagnose. De radioloog en de chirurg werken nauw samen om u te onderzoeken en eventueel verder te behandelen. Zo krijgt u de beste zorg voor uw situatie.
Het team van de Radiologie is onderdeel van de afdeling Borstonderzoek en bestaat uit gespecialiseerde radiologen, radiodiagnostische laboranten en radiologisch assistenten. Meestal maakt de radiodiagnostisch laborant eerst een mammografie. Soms wordt er ook een echografie en/of een punctie gedaan door de radioloog. Als het nodig is, wordt u verder gezien op de afdeling Chirurgie. Alle onderzoeken vinden, als dat mogelijk is, plaats op dezelfde dag. Wilt u meer weten?
Meer informatie voor u
-
U heeft altijd een verwijzing van uw huisarts of uw behandelend arts nodig als u een afspraak wilt maken voor een onderzoek. U kunt een afspraak maken door te bellen naar het telefoonnummer bovenaan deze pagina. Het kan ook zijn dat de medewerker van de polikliniek de afspraak voor u maakt en u hier verder over informeert.
-
Voor sommige onderzoeken is een speciale voorbereiding nodig. U moet dan bijvoorbeeld nuchter zijn of juist veel water drinken. Volg daarom altijd goed de instructies op die u krijgt voorafgaande het onderzoek.
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Meldt dit dan aan uw behandelend arts.
Krijgt u binnenkort een MRI onderzoek? Dan is het verstandig om de vragenlijst alvast door te nemen.
- Ga naar de vragenlijst MRI U kunt het formulier downloaden en uitprinten.
Verder op deze pagina vindt u meer informatie over veel onderzoeken en behandelingen. Deze kunt u alvast doornemen ter voorbereiding.
-
De meeste onderzoeken worden gedaan door een radiodiagnostisch laborant. De radiodiagnostisch laborant of radiologisch assistent helpen de radioloog bij specialistische onderzoeken zoals puncties, biopten, drainages en interventie. Ook echografie wordt door de radioloog uitgevoerd.
De afdeling Radiologie van Amphia heeft geen artsen in opleiding, daarom worden alle radiologische onderzoeken door de radioloog zelf beoordeeld. Alle radiologen beoefenen in ons ziekenhuis het vak uit in de volle breedte. Daarnaast hebben zij aandachtsgebieden waar ze zich in hebben gespecialiseerd.
-
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts of huisarts de uitslag van het onderzoek.
Heeft u ‘mijn Amphia’, dan wordt de uitslag twee tot drie weken na het onderzoek hierin vermeld.
-
Bent u (mogelijk) zwanger en heeft u een verwijzing voor een beeldvormend onderzoek op de afdeling Radiologie? Neemt u dan contact op met onze afdeling. Het telefoonnummer van de afdeling Radiologie staat bovenaan deze pagina. Lees ook onze folder:
-
Amphia bewaart beelden van radiologische onderzoeken in een digitaal archief. Dit gebeurt voor alle locaties op een centrale plek.
-
Voor sommige onderzoeken is er een wachttijd. Deze is afhankelijk van verschillende factoren.
Op onze wachttijden-pagina vindt u hierover meer informatie. De wachttijden zijn een schatting van dit moment. Deze veranderen soms. Bijvoorbeeld door spoedzorg, speciale zorg of een second opinion. Of uw eigen keuze voor een specialist. Wilt u meer informatie?