Onze historie
200 jaar zorg in de regio Breda
Amphia heeft een lange geschiedenis. Wij zijn ontstaan uit elf gasthuizen, gestichten en klinieken in verschillende plaatsen: Breda, Oosterhout, Geertruidenberg, Raamsdonksveer, Etten-Leur en Dongen. Ieder met hun eigen identiteit en hun eigen tradities. Wat begon met opvang voor arme zieken ontwikkelde zich in 200 jaar tot moderne zorg voor iedereen. Nu geven we samen, als één Amphia, de meest veilige en hoogwaardige medisch specialistische diensten. Waarbij de patiënt centraal staat.
Op deze pagina leest u meer over deze geschiedenis. We vertellen hoe we zijn geworden wie we nu zijn.
In de tijdlijn hieronder ziet u duidelijk welke locaties zijn samengevoegd, en wanneer. Daaronder leest u meer over elke locatie.
-
2000 tot heden
-
2001
Amphia (Breda, Oosterhout en Etten-Leur)
Amphia ontstaat in 2001 als eindresultaat van een serie fusies in de regio. Het ziekenhuis ontwikkelt zich in enkele jaren tot een Topklinisch Ziekenhuis, met opleidingsmogelijkheden voor medisch specialisten en ander medisch personeel. Amphia is dan het grootste niet-academische ziekenhuis van Nederland.
-
-
1950 tot 2000
-
1990
Pasteurziekenhuis (Oosterhout)
Het Pasteurziekenhuis wordt begin jaren '90 geopend na een fusie van twee ziekenhuizen. Het pand van het voormalige Sint Joseph Ziekenhuis is dan uitgebreid met een nieuwe vleugel. Daarmee is er plek gemaakt om de zorg van het Dongemond Sint-Theresia over te nemen. Het Pasteurziekenhuis zal maar kort bestaan.
-
1986
Interconfessioneel Ziekenhuis De Baronie (Breda)
Het Baronie Ziekenhuis heeft ongeveer 500 bedden. Daarmee is het groot genoeg om medisch specialisten op te leiden. In 1996 zijn de eerste opleidingsplaatsen toegewezen. Ook is er tijdens de bouw rekening gehouden met een toename van poliklinische zorg en een afname van opnames.
-
1968
Sint Joseph Ziekenhuis (Oosterhout)
Het ziekenhuis opent in 1973 officieel haar vernieuwde deuren. Het Sint-Jozef Gesticht heeft in de ruim 120 jaar daarvoor zorg in Oosterhout verleend en heropent als Sint Joseph Ziekenhuis. Het ontwikkelt zich snel. Wekelijks zijn er contact- en bijscholingsmogelijkheden. En er is een laboratorium dat wordt gedeeld met huisartsen. Als ook dit ziekenhuis te klein wordt, fuseert het met Dongemond Sint-Theresia tot Pasteurziekenhuis.
-
1966
Stichting Ignatius Ziekenhuis (Breda)
De overheid blijft aandringen op fusies in de regio. Maar als daar niks van komt, wordt er toch begonnen aan de bouw van een nieuw ziekenhuis. Aan de Molengracht wordt in 1991 een hypermodern ziekenhuis met ruim 600 bedden geopend. Het heeft zelfs een helihaven.
-
1962
Laurens Ziekenhuis (Breda)
Het Sint-Laurensgesticht groeit flink door het Ziekenfondsbesluit in 1941. Het is toe aan groei. In plaats van nieuwbouw wordt het pand na de bevrijding uitgebreid met meer plek voor zieken (in plaats van bejaarden). Ook dit blijkt dit al gauw te klein. Om de toekomstige groei aan te kunnen fuseert het in 1986 met het Diaconessenhuis tot het Interconfessioneel Ziekenhuis De Baronie.
-
1959
Diaconessenhuis (nieuwbouw) (Breda)
Ook na de oorlog blijft het Diaconessenhuis in een rap tempo groeien. Om de toekomstige groei aan te kunnen fuseert het in 1986 met het Laurens Ziekenhuis tot het Interconfessioneel Ziekenhuis De Baronie. Zusterhuizen 'De Meer' en 'De Boei' bieden woongelegenheid voor de verpleegkundigen.
-
1955
Dongemond Sint-Theresia (nieuwbouw) (Raamsdonksveer)
Tijdens de oorlog is een deel van het Sint-Theresiagesticht zwaar beschadigd geraakt. Het wordt opgeknapt en de ziekenhuisfunctie van het Sint-Agnes (Geertruidenberg) wordt overgenomen. In die tijd verandert ook de naam in Dongemond Sint-Theresia. In 1990 verdwijnt het ziekenhuis na een fusie uiteindelijk uit Raamsdonksveer.
-
-
1900 tot 1950
-
1946
De Klokkenberg (Breda)
De Klokkenberg heeft een bewogen historie. Van zorg voor tbc-, long-, psychische en epileptische patiënten, tot een vooraanstaand hartchirurgisch centrum. De kliniek staat bekend om haar enorme schat aan expertise. Toch kan het uiteindelijk niet zelfstandig blijven bestaan.
Foto: Longoperatie. Onno van Wel, Collectie SAB, id.nr. MCK 057313
-
1922
Sint-Ignatiusziekenhuis (Breda)
Steeds vaker houden specialisten hun spreekuur in het ziekenhuis. Daar staat de apparatuur en daar worden patiënten verpleegd. De zusters bouwen daarom een groot hypermodern ziekenhuis dat op deze toekomst is voorbereid. Het ziekenhuis blijft in de jaren daarop uitbreiden, aanbouwen en moderniseren.
-
-
1800 tot 1900
-
1893
Bad Wörishofen (Breda)
In deze kliniek worden patiënten met allerlei vormen van hydrotherapie (watertherapie) behandeld. Vooral mensen met reumatische aandoeningen en overspannen zenuwen zouden hier veel aan hebben. Later komen daar andere vormen van therapie bij.
Foto: Collectie SAB, id.nr. A0556
-
1867
Stedelijk Ziekenhuis (Breda)
De gemeente moet zorgen dat prostituees medische controles krijgen. Het RK Burger Gasthuis wil die taak niet op zich nemen. Daarom ontstaat in 1867 het Stedelijk Ziekenhuis uit noodzaak. Hier worden prostituees en zwangeren of moeders die niet getrouwd zijn opgenomen. En mensen die nergens anders terecht kunnen, omdat ze niet in de samenleving passen. Het Stedelijk ziekenhuis blijft bestaan tot 1925.
Zorg in de regio
1819 - 2019
Wist u dat onze historie is gebundeld in een prachtig boek? Het beschrijft de fundering van Amphia. Waar, door al die verschillende vestigingen, het ‘wij’ gevoel nog moest ontluiken.
Dit boek is leuk voor iedereen die geïnteresseerd is in regionale geschiedenis en gezondheidszorg.
Van bergplaats voor arme zieken tot topklinisch ziekenhuis
Wilt u meer lezen over Amphia als organisatie?