Wat is een ECG
De afkorting ECG staat voor Elektrocardiogram ofwel een 'hartfilmpje'. Een ECG wordt gemaakt om de elektrische werking van het hart te onderzoeken.
Waarom een ECG?
Een ECG wordt gemaakt om ziektes van het hart te kunnen opsporen zoals hartritmestoornissen, kransslagaderlijden en hartspierafwijkingen.
De afwijking aan het hart kan worden vastgesteld met een ECG; voor het opsporen van de oorzaak van de afwijking is echter vaak aanvullend onderzoek nodig.
Voorbereiding
Voor dit onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig.
Hoe vindt het onderzoek plaats?
Tijdens het onderzoek vertelt de laborant telkens wat er gaat gebeuren. De laborant vraagt u uw bovenkleding uit te trekken. Er wordt een koude spray op het lichaam aangebracht. Op uw armen en borst worden een aantal zuigdoppen geplaatst. De doppen zijn verbonden met het ECG-apparaat. Via een 'schrijver' wordt de elektrische activiteit van het hart zichtbaar gemaakt op speciaal papier. De cardioloog kan uit het patroon afleiden of er sprake is van een afwijking en om welke afwijking het gaat. Na enkele minuten verwijdert de laborant de zuigdoppen. U kunt vervolgens uw kleren weer aantrekken en naar uw volgende afspraak gaan.
Een ECG kan worden gemaakt in rust of tijdens inspanning.
- Wordt het ECG gemaakt in rust? Dan ligt u tijdens het onderzoek op een onderzoektafel.
- Wordt het ECG gemaakt tijdens inspanning? U wordt dan gevraagd op een fiets plaats te nemen.
Hoe lang duurt het onderzoek?
Het maken van een ECG duurt ongeveer vijf minuten. Het onderzoek is volstrekt pijnloos.
Wanneer krijgt u de uitslag van het onderzoek?
U krijgt de uitslag van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd, tijdens uw volgende polikliniekbezoek.
Wanneer de huisarts het onderzoek heeft aangevraagd, krijgt u de uitslag van het onderzoek van uw huisarts.
Wanneer kunt u een ECG laten maken?
U hoeft voor een ECG geen afspraak te maken. U kunt direct terecht op de locatie van uw keuze. Kijk op onze website voor onze locaties.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist van de polikliniek Cardiologie.