Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Infuus tijdens een opname of thuis
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Infuus tijdens een opname of thuis

U bent opgenomen in het ziekenhuis of bent thuis en krijgt een infuus. Een infuus is een buisje dat in uw bloedbaan wordt gebracht. Het infuus wordt gebruikt voor het geven van vocht, bloed en medicijnen.

Hoe gaat het inbrengen van een infuus?
Als het inbrengen van een infuus pijn doet, is dat meestal maar kort. Als u moeilijk te prikken bent vertel het dan aan ons.

Hoe houdt u het infuus schoon?
Een infuus kan bacteriën in uw bloedbaan brengen. Dit is meestal goed te voorkomen door goede basis hygiëne. De verpleegkundige wast of desinfecteert de handen met handalcohol voor het verzorgen van het infuus.
Elke dag kijkt de verpleegkundige of de huid rondom het infuus ontstoken is. Het slangetje van het infuus wordt met regelmaat vervangen. Als het infuus of de pleister vies, vochtig  of kapot is, wordt het meteen vervangen.

Hoe lang blijft het infuus zitten?
Een infuus wordt ingebracht voor het geven van vocht, bloed of medicijnen. Als het infuus 24 uur niet gebruikt is, wordt het vaak verwijderd. Weet u niet waarom u nog een infuus heeft; vraag het dan aan uw arts of verpleegkundige. Misschien kan het eruit.

Leefregels en adviezen
Was uw handen na het toiletbezoek of als ze vies zijn. Raak het infuus en de pleister zo min mogelijk aan. Houdt het infuus en de pleister droog en schoon. Als u wilt douchen kan het infuus afgeplakt worden, bijvoorbeeld met een plastic zak. Het infuus wordt niet afgekoppeld in verband met het risico op infecties.  Bescherm het infuus tegen stoten. Het is goed om medisch personeel te waarschuwen als hij/zij zijn handen niet heeft schoongemaakt. Dat is niet onbeleefd, maar juist goed.

Klachten door het infuus
Een infuus kan na het inbrengen een blauwe plek geven. Dit gaat vanzelf weg. Een infuus kan ook gaan ontsteken, dit wordt flebitis genoemd. Bij een ontsteking moet het infuus eruit. Ook als het infuus pijn doet. Het kan ook gebeuren dat medicijnen of vloeistoffen niet in het bloedvat stromen maar onder de huid. Je huid kan dan pijn doen of rood worden. De verpleegkundige stopt dan het infuus. Na het weghalen van het infuus gaat het meestal snel beter. Wanneer u nog vocht of medicijnen nodig heeft dan wordt het infuus opnieuw geprikt.

Infuus mee naar huis
Soms kunt u met een infuus naar huis. De thuiszorg neem dan de zorg over. U wordt hierover geïnformeerd door de verpleegkundige.

Wanneer belt u de verpleegkundige?

Bel de verpleegkundige als u :

  • Lekkage van vloeistof ziet;
  • Pijn, warmte, roodheid of zwelling bij de infuusopening voelt of ziet;
  • Doorzichtige pleister los laat, vies of vochtig is;
  • De infuuspomp piept.

Stel uw vragen aan de arts of verpleegkundige.

Wilt u meer lezen over infectiepreventie? 

Terug naar Infectiepreventie

Label