Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Methotrexaat (MTX) bij kinderen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Methotrexaat (MTX) bij kinderen

Deze folder is bedoeld voor kinderen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is tot nu toe niet bekend. Daarom is de behandeling met medicijnen gericht op het verminderen van klachten en het voorkomen van verslechtering van je ziekte. Medicijnen kunnen gegeven worden om de ziekte rustig te maken (vaak een korte behandeling) maar ook om de ziekte rustig te houden (onderhoudsbehandeling voor jarenlang). Daardoor kan het zijn dat je verschillende medicijnen tegelijk moet gebruiken. De ziekte geneest dus niet door de behandeling met medicijnen, maar als het goed is verbeteren je klachten wel. Na het minderen of stoppen met (onderhouds)medicijnen kunnen de klachten weer terugkomen.

Methotrexaat (MTX) wordt voorgeschreven als andere medicijnen niet genoeg geholpen hebben.

In een hoge dosering wordt MTX gebruikt voor mensen die kanker hebben, aangezien het de groei van cellen remt en snel groeiende, slechte, cellen doodt. Het is goed om te weten dat de dosering die jij krijgt voor je ziekte van Crohn veel lager is. De bijsluiter van de apotheek kan op de hoge dosering gericht zijn, zodat mogelijke bijwerkingen bij jou minder vaak voorkomen en minder heftig zijn dan daar beschreven wordt.

Bij Crohn is je afweersysteem ‘overactief’ waardoor er allemaal wondjes en zweertjes ontstaan in je darmen. Deze wondjes zijn het gevolg van een ontsteking van je darm. Methotrexaat (MTX) zorgt ervoor dat je afweer minder actief wordt, en MTX is daarom afweer-onderdrukkende medicatie. Dit soort medicijnen worden immunosuppressiva genoemd. Door je afweersysteem te onderdrukken wordt de ontsteking in je darmen minder en dus heb je minder/geen last van je klachten.

Het duurt tussen de vier tot acht weken, soms ook langer, voordat je merkt dat de MTX werkt. Werkt het goed dan kan MTX langdurig gebruikt worden. MTX kan in combinatie gegeven worden met andere medicijnen.

Gebruik
MTX bestaat in de vorm van pillen en onderhuidse prikken. Voor de behandeling van de ziekte van Crohn worden bij voorkeur wekelijks een onderhuidse prik voorgeschreven. MTX pillen worden bij de ziekte van Crohn wisselend opgenomen door de darmen waardoor de werking onvoorspelbaarder is. Onderhuidse prik is een klein prik in de vetlaag van je huid, vaak is dit in je buik of bovenbeen. 

Misschien ken je wel iemand met suikerziekte die moet op een zelfde manier zichzelf medicatie geven. Het prikken kan door jezelf gedaan worden of door bijvoorbeeld een van je ouders.

De persoon die gaat prikken ontvangt in het ziekenhuis uitleg door de verpleegkundig specialist hoe er geprikt dient te worden. Hoewel het misschien een eng idee is, blijkt het zelf prikken mee te vallen en goed te leren. is, blijkt het zelf prikken mee te vallen en goed te leren.

Doorsnede huid en priknaald

Hoe vaak gebruik je het?
MTX wordt 1 keer per week gegeven, liefst op dezelfde dag van de week. Als je na het avondeten je prik zet heb je minder kans op bijwerkingen. Bewaar de MTX zoals vermeld staat op het doosje.

Bijwerkingen
Het gebruik van MTX kan leiden tot een aantal bijwerkingen die van korte duur zijn of snel verdwijnen na het stoppen van de medicijnen.

Als je met MTX behandelt wordt kun je de volgende bijwerkingen krijgen :

  • Misselijkheid, braken, verminderde eetlust en diarree. Meestal is dit alleen op de dag van en de dag na de wekelijkse prik (of de tabletten). Daarom krijg je vaak een medicijn erbij die werkt tegen de misselijkheid. Mocht je deze niet gehad hebben en ben je misselijk vraag hier dan om.
  • Je hebt meer kans op infecties, omdat je afweer te laag is gemaakt. Hiervoor wordt regelmatig bloed bij je geprikt.
  • Ontsteking van je mondslijmvlies.
  • Leverfunctiestoornissen. Je merkt hier zelf meestal niets van. Je bloed wordt daarom regelmatig gecontroleerd.
  • Longontsteking is een zeldzame bijwerking. De verschijnselen van blijven hoesten, moeilijk of snel  ademhalen en/of koorts zijn tekenen dat er zo snel mogelijk contact moet worden opgenomen met je huisarts/dokter.

Neem contact op met je dokter of verpleegkundig specialist indien je last hebt van bovenstaande verschijnselen of als er andere lichamelijke klachten optreden.

Foliumzuur
Om bijwerkingen als misselijkheid, braken, verminderde eetlust, diarree en ontsteking van het mondslijmvlies te verminderen schrijft de dokter foliumzuur voor. Foliumzuur is een vitamine (B11) en wordt 1 maal per week gebruikt, minimaal een dag na de prik.

Meer informatie

Kinderwebsite

Wist je dat we een website speciaal voor kinderen hebben?

Kijk snel!

Vragen?

Als je na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kan je contact opnemen met je dokter of verpleegkundig specialist.

Ga naar de afdeling Kindergeneeskunde

Label