Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Vergruizen en verwijderen van blaasstenen (Blaassteenlithotripsie)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Vergruizen en verwijderen van blaasstenen (Blaassteenlithotripsie)

Binnenkort wordt u behandeld voor blaasstenen. De medische naam voor deze behandeling is blaassteenlithotripsie. U bent hierover geïnformeerd door uw behandelend uroloog. Deze folder geeft u informatie over de operatie, de voorbereiding en de nazorg.

Leest u deze folder goed door. Heeft u na het lezen van de folder nog vragen of zijn er onduidelijkheden, dan kunt u uw vragen stellen tijdens het opnamegesprek.

Wat zijn blaasstenen?
Blaasstenen zijn harde afzettingen die ontstaan uit stoffen in de urine, meestal wanneer de blaas niet volledig geleegd wordt. De meeste blaasstenen ontstaan doordat er te veel zouten in de urine zitten. Deze stenen wisselen in grootte, van enkele millimeters tot enkele centimeters. Ze kunnen klachten veroorzaken zoals pijn bij het plassen, veel aandrang of bloed in de urine.

Voorbereiding op de operatie
Voor de ingreep vindt er een pre-operatieve screening plaats bij de anesthesist. Tijdens dit gesprek wordt gekeken of de operatie extra risico’s met zich meebrengt en worden uw medicijnen gecontroleerd. Zorg dat u een actueel medicatieoverzicht bij de hand heeft. Indien u bloedverdunners gebruikt, wordt met u besproken hoe u deze rondom de operatie moet innemen.

Op de afgesproken datum en tijd meldt u zich op de afdeling. Waar u zich mag melden krijgt u van tevoren te horen. De verpleegkundige neemt nog kort met u uw gegevens door en uw medicijngebruik. Voordat u naar de operatiekamer wordt gebracht moet u eventuele sieraden, prothesen (kunstgebit) en contactlenzen uit doen.

De verpleegkundige zorgt dat u klaar bent voor de operatie. Als u aan de beurt bent, rijdt de verpleegkundige u in uw bed naar de voorbereidingskamer. Zodra u aan de beurt bent, haalt de operatieassistent u op.

Operatie
De blaassteenlithotripsie vindt plaats onder narcose of regionale verdoving (ruggenprik). De arts zal eerst proberen de steen via de plasbuis te verwijderen met een kijkinstrument (cystoscoop). Via dit instrument wordt de steen met een tang in stukjes geknepen of gelaserd tot fijn gruis.  De fragmenten worden met spoelvloeistof afgevoerd. In sommige gevallen (minder dan 1%) moet er een ‘sectio alta’ verricht worden. Hierbij wordt er een snee in de onderbuik gemaakt om de blaas te openen en de steen direct te verwijderen. Dit wordt gedaan wanneer de stenen te groot zijn om via de plasbuis te verwijderen.

Wat gebeurt er na de operatie?
Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Zodra u goed wakker bent en de controles in orde zijn, gaat u terug naar uw kamer. U heeft een infuus om vocht en medicijnen toe te dienen en een blaaskatheter met een spoelsysteem zodat de blaas gespoeld kan worden, stolselvorming wordt voorkomen en de urine af kan voeren.

Indien u weer goed kunt eten en drinken wordt het infuus verwijderd. De verpleegkundige komt regelmatig bij u controles uitvoeren. Meldt blijvende misselijkheid en/of pijn na de ingreep bij de verpleegkundige. De katheter kan blaaskrampen geven, waar u medicijnen tegen  kunt krijgen.

Na een blaassteenlithotripsie via de plasbuis wordt de katheter meestal de volgende dag verwijderd als de urine helder is. Bij een open blaasoperatie blijft de katheter ongeveer een week blijft zitten om de blaas genoeg tijd te geven om te genezen, dankan de katheter ook verwijderd worden. Na het verwijderen van de katheter controleren wij of u goed leeg kan plassen.

Risico’s en bijwerkingen van de ingreep
Hoewel de blaassteenlithotripsie over het algemeen veilig is, zijn aan iedere operatieve ingreep risico’s verbonden en kunnen complicaties optreden. In het algemeen is er een (kleine) kans op een nabloeding of infectie (ongeveer 5%). Infecties kunnen ontstaan na een operatie aan de blaas, waarvoor soms antibiotica nodig kan zijn.

Herstel en leefregels
Na de operatie is het belangrijk om voldoende te drinken (1,5 à 2 liter per dag) om de blaas goed door te spoelen en bloedstolsels te voorkomen. U kunt de eerste dagen last hebben van een branderig gevoel bij het plassen en meer aandrang. Deze klachten verdwijnen meestal na enkele dagen en zijn dus niet iets om u druk over te maken. Ook kan het zijn dat u nog wat kleiner gruis uitplast.

Wanneer de stenen via de plasbuis zijn verwijderd gelden er geen specifieke leefregels. U kunt zelf het beste bepalen hoe u zich voelt en daar uw activiteiten op afstemmen.

Indien uw stenen via de open buik operatie zijn verwijderd adviseren wij:

  • Ga vier tot  zes weken niet sporten en verricht geen zware fysieke arbeid
  • Twee weken niet fietsen, autorijden mag wel

Wanneer neemt u direct contact op?

  • Wanneer u niet meer kunt plassen
  • Wanneer u koorts krijgt boven de 38,5 graden.
  • Wanneer u aanhoudende ernstige brandende pijn krijgt tijdens het plassen.

Neem in deze situaties tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Urologie. Buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp (SEH).

Controleafspraak
Na de operatie krijgt u een controle afspraak bij de uroloog, meestal vier tot zes weken na de ingreep. Als u naar huis gaat met een katheter, wordt deze later nog tijdens een afspraak op de polikliniek verwijderd.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist van de:

Polikliniek Urologie:

  • T (076) 595 1026

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Afdeling Spoedeisende Hulp:

T (076) 595 4047
 

Meer lezen over urologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Urologie

Heeft u gevonden wat u zocht over 'vergruizen'?

Label