Kindergeneeskunde
Als uw kind zorg nodig heeft in het ziekenhuis, komt u naar de afdeling Kindergeneeskunde. Hier helpen we kinderen en jongeren tot 18 jaar. Ze krijgen bij ons onderzoek, advies en behandeling. Soms komt uw kind alleen voor een (korte) afspraak. Maar het kan ook zijn dat uw kind in het ziekenhuis moet blijven.
Een afspraak op de polikliniek
U komt op de polikliniek als uw kind is doorverwezen door de huisarts of het consultatiebureau. Een kinderarts onderzoekt uw kind. Of een arts-assistent doet dit. Dat is een arts in opleiding tot kinderarts.
-
Hoe bereiden we ons voor op een afspraak bij de kinderpoli?
Neem voor uw afspraak graag het volgende mee:- Een lijst met de medicijnen die uw kind op dit moment gebruikt. Deze lijst is op te vragen bij uw apotheek.
- Gebruikt uw kind medicijnen voor de longen? Neem deze dan mee. Net als de voorzetkamer of poederinhalator, als uw kind deze heeft.
- Geldige gegevens van de zorgverzekering van uw kind.
- Een legitimatiebewijs van uw kind (een eigen identiteitskaart of paspoort)
- Het vragenformulier dat u via e-mail of post heeft gekregen. Vul het formulier vooraf in, aan allebei de kanten.
- Misschien vraagt de assistent u om andere dingen mee te brengen. Dat ligt aan het onderzoek. Denk aan: een groeiboekje, gegevens van de GGD of andere formulieren die wij hebben opgestuurd.
U meldt zich altijd 10 minuten voor de afgesproken tijd. Dit is nodig om uw kind te meten en wegen.
Mijn kind heeft waterpokken (gehad). Mag ik naar de afspraak komen?
Heeft uw kind op de dag van de afspraak waterpokken? Neem dan contact op met onze polikliniek. De assistent vertelt u of de afspraak door kan gaan. -
Tijdens de afspraak doet de doktersassistent een paar testjes, zoals wegen en meten. En soms ook andere onderzoeken. Zoals de bloeddruk meten of een hartfilmpje (ECG) maken. De dokterassisitent legt uit waarom dit nodig is. Dit gebeurt op de kinderpoli.
Daarna heeft de kinderarts een gesprek met u en wordt uw kind lichamelijk onderzocht. Soms is de afspraak dan klaar en hoeft u niet meer terug.Soms kan extra onderzoek nodig zijn. Dit wordt altijd eerst met u besproken. De arts laat dan bijvoorbeeld bloed afnemen of een röntgenfoto maken. Of er is een nieuwe afspraak nodig, bijvoorbeeld bij een andere arts of een gespecialiseerd verpleegkundige. De assistente aan de balie zal de betreffende onderzoeken of verwijzingen voor uw kind regelen.
Vaak maakt de arts met u een vervolgafspraak voor uw kind. Een vervolgafspraak kan soms ook telefonisch plaatsvinden. -
Op de polikliniek zijn ook een paar speciale spreekuren. Tijdens deze afspraak kijken verschillende artsen tegelijk naar uw kind. We hebben de volgende spreekuren:
- XS-poli: dit is een spreekuur voor te vroeg geboren kinderen. Hier ziet u een neonatoloog, kinderfysiotherapeut en verpleegkundig specialist neonatologie.
- Het KNORF-spreekuur is voor kinderen met meerdere ziektes. Hier ziet u een kinderarts, neuroloog, orthopeed, revalidatiearts en fysiotherapeut.
- Het NMA-spreekuur is voor kinderen met neuromusculaire aandoeningen. Hier ziet u een kinderarts en revalidatiearts.
- Een spreekuur voor kinderen met syndroom van Down. Hier ziet u een kinderarts, logopedist, fysiotherapeut, diëtist en de stichting MEE.
- Deze personen houden ook het bYzonderspreekuur. Dat is voor kinderen met nieuwe microdeletie en microduplicatiesyndroom.
- Op de poep- en plaspoli komen kinderen met klachten van broekplassen, broek poepen of bedplassen. Op deze poli wordt uw kind gezien door de continentietherapeut (urotherapeute) en de kinderarts.
- Allergologiespreekuur. Dit spreekuur is voor kinderen met specifieke allergische klachten. Uw kind wordt gezien door de kinderarts en mogelijk door gespecialiseerd verpleegkundige en dietiste.
- ADHD poli: Dit spreekuur is voor kinderen met klachten van concentratie- en of gedragsproblemen. Hierbij zal het gesprek zijn met de kinderarts en een GZ psycholoog.
- Diabetes carrousel: Hier worden kinderen gezien met diabetes mellitus, waarbij altijd een kinderarts em diabetesverpleegkundige aanwezig is, en soms ook een dietiste.
- Klinisch genetisch spreekuur: Op dit spreekuur worden kinderen gezien met erfelijke en aangeboren aandoeningen, door de klinisch geneticus uit het Erasmus medisch Centrum, samen met de kinderarts.
Een opname op de verpleegafdeling
Soms is het nodig dat uw kind in het ziekenhuis blijft. Bijvoorbeeld voor een onderzoek, operatie of na een ongeluk. Het kan ook gebeuren dat uw kind opeens ziek wordt. Waardoor jullie onverwacht naar het ziekenhuis moeten komen en uw kind op onze afdeling moet blijven. Alle kinderen die in het ziekenhuis blijven, liggen op de kinderafdeling.
In het ziekenhuis liggen is soms spannend. Voor het kind, maar ook voor u als ouders. Naast een goede, kindgerichte medische behandeling vinden wij een prettige sfeer belangrijk. Uw kind moet zich op zijn of haar gemak voelen!
-
Een team van mensen zorgt samen voor uw kind. Zo wordt uw kind geholpen door een kinderarts en een arts-assistent. Een arts-assistent is een arts die in opleiding is tot kinderarts. Kinderverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten zorgen voor uw kind en doen onderzoeken. Soms komen er zorgverleners langs die de artsen en verpleegkundigen helpen, zoals een:
- fysiotherapeut
- logopedist
- diëtist
- maatschappelijk werker
- pedagogisch zorgverlener
-
Ziek zijn is niet leuk. Daarom maken we het zo fijn en gezellig mogelijk op de afdeling. Een paar dingen die er te doen zijn:
- In de speelkamer kan uw kind spelen, lezen, knutselen en spelletjes doen.
- Tijdens de dierenmiddag kan uw kind met een cavia, konijn of hondje knuffelen. Als dat mogelijk is met de ziekte van uw kind.
- Elke week komen de Cliniclowns op bezoek. Zij vrolijken uw kind op.
- De mensen van de Regenboogboom maken muziek en vertellen verhalen over het regenboogbos.
- Uw kind krijgt het 'BeterBoek'. Dat helpt uw kind spelenderwijs op zijn of haar gemak te stellen. En onrust en onzekerheid weg te nemen.
-
In het ziekenhuis liggen kan heftig en spannend zijn. Om uw kind voor te bereiden, raden we aan alles zo makkelijk mogelijk uit te leggen. Vertel waarom uw kind naar het ziekenhuis moet. En vertel dat uw kind later weer mee naar huis gaat. Kleine kinderen begrijpen nog weinig van operaties en behandelingen. Ga daar daarom niet te diep op in. Vertel vooral wat uw kind in het ziekenhuis zal zien en horen. En vertel hoe uw kind zich mogelijk zal voelen. De filmpjes op deze pagina helpen u. Wilt u meer tips over hoe u uw kind voorbereidt? Neem dan contact op met de afdeling via het telefoonnummer bovenaan deze pagina.
-
Ouders, broertjes, zusjes en verzorgers mogen de hele dag langskomen. Voor ander bezoek zijn dit de bezoektijden:
- Maandag tot en met vrijdag: 14.00 tot 19.00 uur.
- Zaterdag en zondag: 10.30 tot 12.00 uur en 14.00 tot 19.00 uur. Bezoek voor patiënten vanaf 12 jaar mag langskomen tot 20.00 uur.
-
Eén van de ouders of verzorgers mag blijven slapen. U slaapt dan in de kamer bij uw kind. De verpleegkundige vertelt van welk toilet en douche u gebruik kunt maken. Ook is er een ouderkamer waar u even kunt ontspannen. Ontbijt is er voor de ouders tegen betaling. In de ouderkamer staat een koelkast waar u zelf meegebrachte spullen kunt bewaren en kunt bereiden in magnetron.
Amphia een van de beste in kinder-MDL
We doen ons best om de zorg voor kinderen zo goed mogelijk te maken. Voor sommige behandelingen hebben we zelfs een STZ-status gekregen. Bijvoorbeeld voor de behandeling van inflammatoire darmziekten. Dat zijn bijvoorbeeld de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Een STZ-status is de hoogst mogelijke kwalificatie voor een ziekenhuis in Nederland. Daar zijn we erg trots op!
Meer informatie voor u
-
Meer informatie vindt u in de onze folders:
- Dagopname op de kinderafdeling
- Eetstoornissen en verblijf op de kinderafdeling
- Kinderafdeling Amphia
- Weer thuis na een ziekenhuisopname
Meer nuttige informatie vindt u op de website:
-
Om de beste zorg voor uw kind te kunnen bieden werkt de afdeling Kindergeneeskunde samen met:
- Sophia Kinderziekenhuis voor oncologie, neonatologie en intensive care;
- Erasmus MC;
- Prinses Maxima Centrum;
- GGZ (voor ADHD en anorexia)
- Stichting MEE;
- Multidisciplinair KinderDagcentra (MKD);
- Revant kinderrevalidatie;
- Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG);
- Diabetes en oncologie kampen georganiseerd met stichting Bas van Goor (sportkamp voor diabetes) of via DVN (Diabetes Vereniging Nederland) en voor kinderen met oncologie wordt in samenwerking met SKOV een kamp georganiseerd.
-
-
Dr. M.D. Akkermans
Kinderarts
Aandachtsgebieden: metabole ziekten en erfelijke aangeboren aandoeningen.
-
-
-
-