Orthopedie
Contactgegevens verpleegafdelingen
-
Breda, Molengracht
Route 223
(076) 595 47 69 -
Breda, Molengracht
Route 31
(076) 595 49 51
Op de afdeling Orthopedie houden we ons bezig met uw botten, gewrichten, spieren, pezen en banden. Al die dingen samen noemen we het steun- en bewegingsapparaat.
Uw huisarts heeft u doorgestuurd naar onze polikliniek. Of u komt van de afdeling Spoedeisende Hulp. Tijdens uw afspraak krijgt u van de orthopedisch chirurg te horen wat hij denkt dat er met u aan de hand is. Daarna bespreekt hij met u een behandelplan. Maar om zeker te weten wat u precies heeft, is vaak meer onderzoek nodig. Zoals een röntgenfoto of een MRI-scan.
Bij Amphia werken 16 orthopedisch chirugen. Ze hebben allemaal hun eigen onderdeel waar ze extra goed in zijn.
Op de afdeling Orthopedie is veel aandacht voor:
- bovenste extremiteit (schouder, elleboog, pols en hand)
- onderste extremiteit (heup, knie, enkel en voet)
- wervelkolom
- kinderorthopedie
- sportorthopedie
- trauma-orthopedie
Wie begeleiden u?
De orthopedisch chirurg krijgt hulp van verschillende specialisten. Zoals een arts-assistent, een verpleegkundig specialist en een fysiotherapeut. Tijdens uw bezoek nemen zij soms één of meer taken van de chirurg over. De orthopedisch chirurgen overleggen ook met een groep andere artsen. Bijvoorbeeld over hand- en polsziektes, reumavoeten en kinderorthopedie. Maar ze hebben ook neurologisch-orthopedisch overleg. Dat gaat over orthopedie en het zenuwstelsel.
Vernieuwende zorg voor ellebogen
Wij bieden verschillende behandelingen aan voor problemen van pezen (bijvoorbeeld een tenniselleboog), zenuwen (bijvoorbeeld het carpale of het cubitale tunnelsyndroom) en gewrichten (bijvoorbeeld een pijnlijke, versleten of een stijve elleboog).
De tenniselleboog kan zowel met echogeleide bloedinjecties of een kleine (poliklinische) operatie worden behandeld. Ook een beklemde zenuw in de pols of elleboog kan zowel met een ingreep onder lokale verdoving terwijl u wakker blijft, als met sedatie (u slaapt maar er is geen buisje in de keel nodig) worden verholpen. Deze ingrepen hoeven tegenwoordig dus niet meer onder narcose te worden verricht, dankzij de nieuwe technieken die we toepassen.
Wilt u meer informatie?
Scoliose
Ieder mens heeft een aantal bochten in zijn wervelkolom. Bij een scoliose maakt uw wervelkolom een abnormale kromming naar links of rechts opzij. Bovendien draait uw wervelkolom om zijn as. Dat komt door een bolling van de ribben aan de kant van uw rug (een gibbus of bochel). Een scoliose kan problemen geven bij het staan, zitten of bewegen. Ook kunt u pijnklachten hebben, of moeite met ademhalen. Een operatie kan de scoliose corrigeren.
Rapid Recovery
Het Rapid Recovery (snel herstel)-programma is erop gericht om u snel weer op de been te krijgen na een ingreep bij o.a. heupen en knieën.
Samenwerken voor de beste zorg
De artsen van onze afdeling werken samen met verschillende artsen en zorgorganisaties. Binnen én buiten Amphia. Als we met deze mensen overleggen, denken we samen na over de zorg. Hoe ziet de beste zorg eruit? En welke afspraken zijn hierover te maken?
De afdeling Orthopedie werkt samen met:
- AMC Amsterdam (onderzoek en opleiding)
- Erasmus MC Rotterdam (huisartsen in opleiding)
- Revant revalidatiecentrum (voor revalidatie)
- Avans Hogeschool Breda (opleiding fysiotherapeuten)
- Voorste Kruisband Netwerk Breda en omstreken (scholing fysiotherapeuten)
- Schouder Netwerk West Brabant (scholing fysiotherapeuten)
Regionaal Infectiecentrum Orthopedie Amphia
Orthopedie Amphia is hét centrum voor infecties bij orthopedische implantaten voor de hele regio West-Brabant en Zeeland. Het behandelen van een infectie bij een orthopedische prothese is een complexe behandeling. Het beste resultaat wordt bereikt bij een intensieve samenwerking tussen microbiologen, internisten, verpleegkundigen en orthopedisch chirurgen.
Stichting Force
Er werken op de afdeling Orthopedie ook studenten die verschillende onderzoeken doen. Stichting Force begeleidt de studenten hierbij. Want de stichting vindt het belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar orthopedie en dat behandelingen blijven vernieuwen. De stichting geeft ook onderwijs. Wilt u meer weten?
Een dagbehandeling in het Behandelcentrum
Het Behandelcentrum is dé plek in Amphia waar eenvoudige, geplande behandelingen plaatsvinden waarvoor men kort in het ziekenhuis hoeft te verblijven. In deze video nemen we je mee in een dagbehandeling.
Meer informatie voor u
-
In onze folders vindt u meer informatie:
- Dringende vragen na ontslag uit ziekenhuis
- Ontslagbrief Orthopedie
- Informatie over poliklinische handchirurgie
- Informatie voor de mantelzorger
Andere nuttige informatie vindt u via de volgende websites:
-
Voelt u zich niet goed over een oordeel over uw klachten of een behandeling die u in een ander ziekenhuis kreeg? En wilt u dat een arts van Amphia opnieuw naar u kijkt? Dan kunt op de volgende manier een second opinion aanvragen:
- U belt of stuurt een mail naar ons voor een afspraak. Dit doet u na uw onderzoek of behandeling in het andere ziekenhuis.
- We vragen u om alle informatie op te sturen naar de afdeling Orthopedie. Zoals verslagen, brieven en foto’s.
- Als we uw informatie binnen hebben, plannen we uw afspraak op de eerste plek die vrij is. De wachttijd voor een second opinion is ca. 12 weken.