Borstonderzoek
Als u klachten heeft of zich zorgen maakt, bijvoorbeeld wanneer u iets vreemds aan uw borst(en) heeft opgemerkt, wilt u zo snel mogelijk zekerheid en de beste behandeling. Bij de afdeling Borstonderzoek kunt u snel terecht. Alle onderzoeken vinden zo mogelijk plaats op 1 dag en bij goed nieuws krijgt u vaak meteen de uitslag.
Soms is verder onderzoek nodig voordat wij de uitslag met u kunnen delen. U kunt dan rekenen op een professioneel en gedreven team van artsen, laboranten, verpleegkundig specialisten en andere hulpverleners met verschillende soorten kennis. Zij werken nauw met elkaar samen om u de beste zorg op maat te geven.
Ik maak me zorgen
Er zijn verschillende redenen waarom u zich zorgen kunt maken. Misschien heeft u zelf een knobbeltje gevoeld of iets anders vreemds aan uw borst gemerkt. Belangrijk is dat als u zich zorgen maakt, u niet in onzekerheid blijft en een afspraak maakt bij uw huisarts. Uw huisarts zal u doorverwijzen naar onze afdeling Borstonderzoek. U kunt hier snel terecht voor een afspraak.
In de meeste gevallen blijkt er gelukkig niets aan de hand te zijn en kunt u na het onderzoek met een gerust hart naar huis.
Ik ben doorverwezen
Als u doorverwezen bent door uw huisarts voor een borstonderzoek, wilt u natuurlijk zo snel mogelijk geholpen worden. Bij afdeling Borstonderzoek worden de meeste onderzoeken op 1 dag gedaan.
Tijdens uw eerste afspraak wordt door de röntgenlaborant een borstfoto (mammografie) gemaakt en soms daarna een echografie door de radioloog. Bent u jonger dan 30 jaar? Dan wordt er geen borstfoto maar wel een echografie gemaakt. Soms is er ook nog onderzoek met een biopt nodig. De radioloog bespreekt dit vooraf met u. Bij een biopt wordt onder plaatselijke verdoving via een naaldje weefsel uit uw borst genomen om verder te onderzoeken. Van de borstfoto en de eventuele echo krijgt u nog dezelfde dag de uitslag. Als er een biopt is gedaan, zal een van de verpleegkundig specialisten u wat meer uitleg geven en krijgt u een nieuwe afspraak voor de uitslag. Deze wordt meestal een aantal werkdagen na het biopt gepland zodat het weefsel goed bekeken kan worden.
Veel bezoekers van de afdeling Borstonderzoek kunnen zonder verdere behandeling naar huis. Als u wel een behandeling nodig heeft, dan krijgt u hierover advies aan de hand van uw uitslagen. Hoe deze behandeling er uit ziet, is voor iedereen verschillend. Het medisch team bespreekt het behandelvoorstel persoonlijk met u. Uiteraard houden wij rekening met uw persoonlijke situatie en wensen.
Meer informatie voor u
-
Borstkanker kun je opmerken door een of meerdere veranderingen aan de borst. Veranderingen die kunnen wijzen op borstkanker zijn:
- Knobbeltje of plek in de borst. Een knobbeltje of plekje is vaak iets stugger of harder dan de rest van het borstweefsel. Soms is het kogelrond en glijdt het onder de vingers weg als een knikker. Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een strengetje achter de tepel.
- Veranderingen aan of rond de tepel zoals een ingetrokken tepel, afscheiding uit de tepel, verandering van de tepel of tepelhof, bijvoorbeeld zwelling, roodheid.
- Veranderingen aan de huid van de borst zoals deukjes of kuiltjes in de huid, een wondje dat niet geneest, een verdikte huid waar putjes in zitten. De huid van de borst ziet er dan uit als een sinaasappelschil.
- Andere veranderingen zoals een borst die warm aanvoelt en rood is of een zwelling in de oksel.
-
Borstkanker komt voor bij vrouwen én bij mannen. Borstkanker komt bij mannen niet vaak voor. Van alle borstkankerpatiënten is 1 op de 150 man. Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 100 mannen borstkanker. Net als vrouwen kunnen mannen op elke leeftijd borstkanker krijgen. Borstkanker komt bij mannen het meeste voor tussen 60 en 80 jaar. Er zijn veel overeenkomsten tussen mannen en vrouwen met borstkanker. Daarom is de behandeling voor borstkanker bij mannen afgeleid van die bij vrouwen. Ook zijn er enkele verschillen.
- Bij mannen met borstkanker is er vaker sprake van een erfelijke aanleg. Ongeveer 10% van de mannen heeft de ziekte gekregen door een erfelijke afwijking. Bij vrouwen is dat ongeveer 5%.
- Bij mannen is een borstsparende operatie bijna nooit mogelijk. Dat komt omdat mannen minder borstweefsel hebben.
- In vergelijking met vrouwen wordt borstkanker bij mannen vaker in een later stadium ontdekt. De tumor is dan al groter en vaker uitgezaaid naar lymfeklieren in de oksel, of naar andere plekken in het lichaam. Hierdoor is de prognose voor mannen gemiddeld slechter dan voor vrouwen.
-
Uw afspraak begint met röntgenfoto's van uw borsten. Dit noemen we een mammografie. Mamma is de Latijnse term voor borst. De mammografie wordt gemaakt door de radiodiagnostisch laborant. De beoordeling van de beelden wordt gedaan door de radioloog. De laborant maakt meestal van iedere borst twee foto’s. De laborant drukt uw borst samen tussen twee kunststof platen. Dit samendrukken is nodig voor duidelijke foto's en om zo weinig mogelijk röntgenstraling te krijgen. Het samendrukken kan pijnlijk zijn. Vertel het de laborant als u erg pijnlijke borsten heeft. Deze kan hier dan rekening mee houden. Bij ons worden mammogrammen altijd met tomosynthese-techniek gemaakt. Dit is een moderne techniek waarmee 3D-beelden gemaakt worden. Hiermee kunnen we afwijkingen in de borst beter opsporen. Een mammografie duurt ongeveer 10 tot 20 minuten.
-
Soms is het nodig om ook een echografie te maken van uw borst. Bent u nog geen 30 jaar? Dan krijgt u eerst een echografie en indien nodig een mammografie. Met echografie maken we met behulp van hoogfrequente geluidsgolven beelden van de borst(en) en eventueel de oksel(s). U ligt hierbij op de onderzoekstafel. Er wordt een gel op uw borst aangebracht. De radioloog onderzoekt uw borst door met een klein apparaatje over uw borst te bewegen. Door de weerkaatsing van de geluidsgolven te meten, wordt het inwendige van het lichaam (de zachte weefsels) in beeld gebracht op een computerscherm. Het onderzoek is onschadelijk en niet pijnlijk. Soms vindt de radioloog een aanvullende echografie niet nodig. Het wel of niet maken van een echografie is geen reden voor extra ongerustheid.
-
Meer informatie vindt u op de volgende website: