Endoscopiecentrum
Een endoscopie is een inwendig onderzoek met een dunne slang met videocamera (endoscoop) waarmee het spijsverteringskanaal (maag, darm, galwegen) of de longen kunnen worden bekeken.
Ook kan de arts via de endoscoop een stukje weefsel, een poliep of galstenen verwijderen.
In ons Endoscopiecentrum werken verschillende artsen: maag-, darm-, lever (MDL)artsen, internisten, longartsen en chirurgen. Endoscopieverpleegkundigen ondersteunen de artsen.
Meer informatie?
Klik hier voor meer informatie over de afdeling longgeneeskunde
Klik hier voor meer informatie over Maag,- Darm- en Leverziekten
Bevolkingsonderzoek
Sinds 2014 werkt de afdeling Maag-Darm-Leverziekten mee aan het landelijk bevolkingsonderzoek naar dikke darmkanker. Als er bij dit onderzoek bloed in de ontlasting wordt gevonden, kunt u naar het Amphia ziekenhuis worden verwezen voor een scopie van de dikke darm (coloscopie).
Meer informatie voor u
-
Op onze wachttijden-pagina vindt u meer informatie. De wachttijden zijn een schatting van dit moment. Deze veranderen soms. Bijvoorbeeld door spoedzorg, speciale zorg of een second opinion. Of uw eigen keuze voor een specialist. Wilt u meer informatie?
-
Het Endoscopiecentrum is gevestigd op route 47, 1e etage, in de oranje toren.
-
Heeft u problemen met het drinken van de vloeistof? Bent u bijvoorbeeld misselijk of moet u overgeven? Of twijfelt u of uw darm schoon is? Neem dan contact op met het Endoscopiecentrum via het telefoonnummer: (076) 595 50 71.
-
Als u een endoscopie moet ondergaan kan het zijn dat u tijdelijk moet stoppen met uw antistollingsmedicijnen. Meld het gebruik van antistollingsmedicatie daarom altijd aan uw behandelend arts. De arts bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen. In sommige gevallen krijgt u ter vervanging tijdelijk een ander antistollingsmedicijn.
Tip: Neem altijd een actueel medicatieoverzicht mee naar uw afspraak in het ziekenhuis. -
Bij een scopie wordt lucht in uw darm geblazen. Sommige mensen ervaren hier klachten van na het onderzoek. Het beste is dan om de ingeblazen lucht kwijt te raken. Winderigheid is normaal. Dit helpt juist tegen kramp of pijn. Meestal verdwijnen de pijn of de kramp na een paar uur. Ook kan uw buik de dagen na het onderzoek ‘beurs’ aanvoelen.
Contact opnemen:
Wanneer u na een scopie zeer hevige buikpijn heeft die niet verdwijnt, of koorts of bloedverlies heeft, neem dan contact op met:
076 595 5071 (tijdens kantooruren)
076 595 5000 (buiten kantooruren) -
Als u een coloscopie krijgt, mag u van tevoren medicijnen nemen. Een coloscopie is een onderzoek van de dikke darm. Krijgt u een gastroscopie, dus een onderzoek van de maag? Dan mag u in de ochtend van het onderzoek niet eten, drinken of medicijnen nemen.
-
Bij een coloscopie (onderzoek van de dikke darm) geven we meestal een roesje (het geven van slaapmiddel of pijnstiller). Bij een gastroscopie (onderzoek van de maag) in principe niet. Uw arts bespreekt met u of u een roesje krijgt bij het onderzoek. Een roesje zorgt dat u slaperig bent tijdens het onderzoek. Het is geen narcose (diepe slaap).
Heeft de arts met u afgesproken dat u een roesje krijgt? Dan blijft u na het onderzoek meestal 1-2 uur op de dagbehandeling ter controle.
Let op: U mag die dag niet deelnemen aan het verkeer, dus iemand moet u ophalen.
-
Een coloscopie (onderzoek van de dikke darm) is een veilig onderzoek. Problemen komen niet vaak voor. Dat gebeurt bij minder dan 1% van de onderzoeken. Problemen die dan voorkomen zijn bloedingen of een scheurtje in de darm (perforatie). De kans dat dit gebeurt is het grootst bij het verwijderen van poliepen. Heel soms moet iemand vanwege zo’n probleem in het ziekenhuis blijven of een operatie krijgen.
-
Na het onderzoek krijgt u op papier een voorlopige uitslag mee naar huis.
De definitieve uitslag krijgt u van uw arts op de polikliniek of via de telefoon. Soms halen we tijdens een onderzoek weefsel of een poliep weg. Die worden in ons laboratorium onderzocht. De uitslag hiervan krijgt u binnen een paar dagen bij de poli-afspraak.
-
Ja, dat kan. Op de uitnodigingsbrief die u heeft gekregen, staan contactgegevens van het RIVM. Als u hier naar toe belt, kunt u aangeven dat u liever naar Amphia wilt.