Gynaecologische oncologie
Op de afdeling Gynaecologische Oncologie behandelen wij vrouwen met kanker aan de geslachtsorganen. Zoals de baarmoeder of de eierstokken. Onze afdeling werkt samen met het Gynaecologisch Oncologisch Centrum Zuid (GOCZ). Het GOCZ behandelt alle vormen van kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen. De meeste behandelingen voeren we uit in Amphia.
Het GOZC behandelt aandoeningen zoals:
- Baarmoederhalskanker
- Baarmoederkanker
- Eierstokkanker
- Schaamlipkanker
- Trofoblast (placenta) ziekten
Voor sommige behandelingen sturen wij u door naar het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Ook werken we veel samen met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Instituut Verbeeten.
Uw behandeling
Uw gynaecoloog vertelt u welke behandeling u nodig heeft. Soms is dit een operatie. Van de casemanager gynaecologische oncologie ontvangt u uw persoonlijke dossier. De casemanager is een verpleegkundige specialist die u informatie en ondersteuning biedt, voor en na uw behandeling.
Behandelingen buiten Amphia
Soms moeten we u voor uw behandeling naar het Catharina Ziekenhuis doorsturen. Dit gebeurt bij de volgende behandelingen:
- Wertheim-operatie bij baarmoederhalskanker
- Vruchtbaarheidssparende-operatie bij baarmoederhalskanker
- Operaties voor schaamlipkanker (met poortwachtersklierprocedure of lymfeklierverwijdering in de liezen)
- HIPEC behandeling bij uitzaaiingen in de buikholte bij eierstokkanker. HIPEC staat voor Hyperthermie Intra-Peritoneale Chemotherapie. Dit is een combinatie-behandeling van een operatie en chemotherapie. Hypertherme betekent: verwarmd. Intraperitoneaal betekent: in de buikholte.
- IP (intra-peritoneale) chemotherapie bij uitzaaiingen in de buikholte bij eierstokkanker. Spoelingen van chemotherapie in de buik, nadat er eerst een operatie heeft plaatsgevonden.
- Voor de behandeling met bestraling werken wij samen met Instituut Verbeeten.
Palliatieve zorg
Heeft u een levensbedreigende ziekte en te horen gekregen dat u niet meer beter wordt? Dan krijgt u palliatieve zorg. Dit is speciale zorg om u in deze fase van uw leven te ondersteunen. Zowel geestelijk als lichamelijk. Met deze zorg proberen we de kwaliteit van uw leven zo goed mogelijk te houden. Ook bieden we ondersteuning aan de mensen om u heen. Wilt u meer informatie?
-
Op onze wachttijden-pagina vindt u hierover meer informatie. De wachttijden zijn een schatting van dit moment. Deze veranderen soms. Bijvoorbeeld door spoedzorg, speciale zorg of een second opinion. Of uw eigen keuze voor een specialist. Wilt u meer informatie?
-
Wanneer u de diagnose kanker krijgt komt er veel op u af. Uw werk is dan misschien niet uw eerste zorg. Toch is het belangrijk dat u al snel nadenkt over welke gevolgen uw ziekte kan hebben voor uw werk. Lees meer over werken met of na kanker in deze folder.
-
Binnen de gynaecologische oncologie afdeling zoeken we continue naar manieren om de zorg nog verder te verbeteren of te vernieuwen. Het kan zijn dat we u vragen om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Via de onderstaande link vindt u meer informatie over de verschillende nationale en internationale onderzoeken waar we momenteel aan meedoen. Als u hier vragen over heeft, neem dan contact op met de casemanager of uw behandelend arts.
Naar onderzoeken en studies van de gynaecologische oncologie afdeling