Hoge bloeddruk (hypertensie)
Een hoge bloeddruk (hypertensie) komt veel voor. Het is een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten en van nierschade. Veel patiënten hebben een hoge bloeddruk zonder een duidelijke oorzaak. Wel is bekend dat voeding (vooral inname van te veel zout), overgewicht en beweging invloed hebben. Bij een kleine groep patiënten komt de hoge bloeddruk door een onderliggend probleem. Bijvoorbeeld doordat de bijnier te veel hormonen aanmaakt of door een vernauwing van de nierslagader. Ook een nierziekte is soms de oorzaak van een hoge bloeddruk.
Polikliniek Interne Geneeskunde
Voor onderzoek en behandeling van een te hoge bloeddruk kunt u terecht op de polikliniek Interne Geneeskunde als:
- Uw hoge bloeddruk moeilijk te behandelen is;
- We denken dat uw hoge bloeddruk door een onderliggend probleem of ziekte komt;
- Er nierschade is door een hoge bloeddruk;
- U zwanger bent en een hoge bloeddruk heeft.
Onderzoeken
Soms is een meer betrouwbare meting van uw bloeddruk nodig. Bijvoorbeeld een 24-uurs thuisbloeddrukmeting of een datascoopmeting. Bij een datascoopmeting meet een automatische bloeddrukmeter uw bloeddruk terwijl u een half uur in een rustige kamer verblijft.
Bloed- en urine-onderzoek is soms nodig om onderliggende oorzaken van uw hoge bloeddruk op te sporen. Eventuele orgaanschade kan worden opgespoord met bijvoorbeeld bloedonderzoek, urine-onderzoek, een echo van uw nieren en een hartfilmpje (ECG).
Uw behandeling
U wordt begeleid door specialisten (internist-vasculair geneeskundigen of nefrologen) die extra veel weten van een hoge bloeddruk en nierziekten. Of door één van onze andere ervaren internisten, een verpleegkundig specialist en/of een diëtist. Bent u zwanger en heeft u een hoge bloeddruk? Dan kunnen we u begeleiden in samenwerking met een gynaecoloog. Als het nodig is, wordt uw situatie besproken binnen een team met verschillende artsen en specialisten. De behandeling overleggen we altijd met u.
Wat veroorzaakt soms een hoge bloeddruk?
- Sommige nierziekten.
- Ziekte van Cushing (de bijnier maakt te veel van het hormoon cortisol aan).
- Ziekte van Conn (de bijnier maakt te veel van het hormoon aldosteron aan).
- Een nierarteriestenose: een vernauwing in de nierslagader door slagaderverkalking of door fibromusculaire dysplasie (aandoening van de slagaderwand waardoor vernauwing van het bloedvat ontstaat).
- Zwangerschap.
Meer informatie voor u
-
U vindt meer informatie op de volgende websites:
- Op de site van de hartstichting leest u alles over hart- en vaatziekten.
- Informatie over hoge bloeddruk en nierschade vindt u op de website van de Nierstichting.
- De Hart&Vaatgroep is de patiëntenvereniging voor hart- of vaatpatiënten en hun naasten.
- Op onze website leest u meer informatie over dieetbehandeling
-
Wij werken samen met andere afdelingen in Amphia. Bijvoorbeeld de afdelingen Cardiologie, Neurologie, Vaatchirurgie en Gynaecologie. Buiten Amphia werkt de afdeling samen met zorggroepen, huisartsen en academische centra.
-
Twijfelt u over een oordeel of behandeling van een arts? Dan mag u een andere arts vragen uw situatie opnieuw te beoordelen. Neem voor een second opinion contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde via telefoonnummer (076) 595 5072. Hiervoor heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of medisch specialist. We raden u aan vooraf bij uw zorgverzekeraar na te vragen of een second opinion wordt vergoed.