Medisch Maatschappelijk Werk
Als u ziek wordt, heeft dat een grote invloed op uw leven. Er komt veel op u af. Misschien heeft u vragen. Over omgaan met de ziekte, de behandeling, uw opname in het ziekenhuis of uw ontslag. Ook heeft uw ziek-zijn soms gevolgen voor uw werk of uw gezin. Misschien is dat tijdelijk, of voor altijd. Dat kan zorgen voor spanningen voor u en de mensen om u heen. U voelt zich bijvoorbeeld angstig en onzeker. En u vraagt zich af hoe het verder moet in de toekomst.
Dit soort vragen, gedachten en gevoelens kunt u bespreken met een medisch maatschappelijk werker. Al onze medisch maatschappelijk werkers, werken in het ziekenhuis. Zij weten daarom goed waar u en de mensen om u heen mee te maken krijgen. Ze geven u graag advies.
Afspraak maken
Uw arts of verpleegkundige vraagt het medisch maatschappelijk werk om contact met u op te nemen. U mag ook zelf bellen naar (076) 595 42 23 om een afspraak te maken.
Meer informatie voor u
-
De hulp van de medisch maatschappelijk werkers van Amphia is voor elke patiënt verschillend. We helpen u bij de mentale en sociale gevolgen van uw ziekte. Of met praktische zaken. Ook helpen we u bij het oplossen of verminderen van uw problemen, of die van de mensen om u heen.
-
Hulp bij mentale en sociale gevolgen van de ziekte (psychosociale hulpverlening)
Door uw ziekte, de behandeling, de opname in het ziekenhuis of thuiskomen uit het ziekenhuis kunnen allerlei problemen of gevoelens ontstaan. We helpen bijvoorbeeld met: - Het leren omgaan met de ziekte en de gevolgen hiervan.
- Het leren omgaan met de opname in het ziekenhuis.
- Praten over uw gevoelens en gedachten.
- Het groter maken van uw zelfvertrouwen.
- Ervoor te zorgen dat u zichzelf beter kunt redden.
- Meer vertrouwen te krijgen in uw lichaam.
- Het durven te zeggen wat u vindt en wilt.
-
Hulp bij praktische zaken (materiële hulpverlening)
We geven ook informatie en advies over praktische zaken. Zo vertellen we over zorginstellingen, of we brengen u in contact met de organisatie die u verder kan helpen.
Mag u na uw ziekenhuisopname weer naar huis, maar gaat dat (tijdelijk) niet? Ook hierbij helpt de maatschappelijk werker. We bespreken met u en eventueel uw familie wat mogelijk is. We vragen advies bij andere specialisten als dit nodig is. Heeft u door uw ziekte vragen over werk of geld? Ook dan denken we graag mee.
-
-
In het eerste gesprek (ook wel genoemd: intake) met de medisch maatschappelijk werker bespreekt u samen wat de problemen zijn. Daarna spreken jullie af hoe de maatschappelijk werker u gaat helpen. Soms is het eerste gesprek genoeg, soms zijn er meerdere gesprekken nodig. Als het nodig is verwijst de maatschappelijk werker u door naar andere maatschappelijk werkers of organisaties. We kijken naar wie u het beste kan helpen.
Voorbeelden van de manieren waarop wij hulp bieden, zijn:
- Ouderbegeleiding (als uw kind in het ziekenhuis ligt of een behandeling krijgt)
- Gesprekken voeren samen met uw gezinsleden
- Aandacht voor kwetsbare zwangeren
- Informatie over ziek-zijn en de gevolgen van ziekte (psycho-educatie)
- Informatie geven aan groepen
- Opvang bij heftige gebeurtenissen
- Organiseren van kindermiddagen voor kinderen van kankerpatiënten
-
Nee, de hulp van het medisch maatschappelijk werk kost u niets.
-
Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Dat betekent dat we ze niet aan anderen doorgeven. De medisch maatschappelijk werker zet uw gegevens in het elektronisch patiëntendossier (EPD), net zoals alle artsen moeten doen. Als de maatschappelijk werker het belangrijk vindt om anderen buiten het ziekenhuis te vertellen over uw situatie, dan wordt dit eerst met u besproken.