Geheugenpolikliniek
Heeft u problemen met uw geheugen? Merkt u dat dingen anders gaan dan u van uzelf gewend bent? En krijgt u hier steeds meer last van? U huisarts verwijst u dan door naar de geheugenpolikliniek. Op onze geheugenpolikliniek onderzoeken wij u.
Geheugenproblemen zorgen er soms voor dat u uw dagelijkse activiteiten niet goed meer kunt uitvoeren. Ook kan uw gedrag opeens veranderen. U merkt bijvoorbeeld dat u anders reageert. Of vrienden of familie zien deze veranderingen. Misschien komt het weleens voor dat u niet meer goed weet waar u bent? Deze problemen hebben verschillende oorzaken, zoals dementie, depressie, problemen met slapen of een niet goed werkende schildklier.
Zorg speciaal voor u
Op onze afdeling ziet u verschillende specialisten, zoals de neuroloog, verpleegkundig specialist en verpleegkundige. Zij onderzoeken wat er precies met u aan de hand is en waar uw problemen vandaan komen. Daarna wordt er een plan gemaakt voor uw behandeling en begeleiding. Verpleegkundig specialisten en de geheugenverpleegkundige helpen hierbij.
We werken ook veel samen met andere specialisten. Als er uitgebreider onderzoek nodig is, voert de psycholoog dit uit. Maar we vragen soms ook hulp tijdens uw behandeling, aan een klinisch geriater, casemanager dementie, ergotherapeut of uw huisarts. Zo zorgen we dat u de beste zorg krijgt.
Meer informatie voor u
-
Dementie is één van de meest voorkomende geheugenziektes. Bij dementie kunnen de hersenen informatie niet goed meer verwerken. Onder dementie vallen meer dan 50 hersenziekten. Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie zijn daarvan het meest bekend.
Wat gebeurt er bij dementie?
Steeds meer zenuwcellen en/of verbindingen in de hersenen streven bij dementie af. Hierdoor werken uw hersenen niet goed meer. U merkt dat het steeds moeilijker wordt om dingen te onthouden. Of u weet niet meer goed hoe u met bepaalde situaties om moet gaan. Wanneer u dementie heeft, merkt u misschien dat uw karakter en gedrag veranderen. U heeft steeds vaker hulp nodig. Dingen die u gewend was om zelf te doen, worden steeds moeilijker. Dementie ontwikkelt zich bij iedereen anders.Medicijnen voor dementie
Er zijn helaas geen medicijnen die dementie genezen. Wel zijn er medicijnen die ervoor zorgen dat uw klachten minder worden.Meer lezen?
Meer informatie over dementie vindt u op verschillende websites: -
Heeft u lichte problemen met uw geheugen, maar zorgt u nog goed voor uzelf? Soms wordt er dan gesproken van Mild Cognitive Impairment (MCI). De klachten bij MCI zijn minder erg dan bij dementie. Mensen met MCI hebben meer kans om dementie te krijgen. Het kan ook zijn dat de klachten hetzelfde blijven of zelfs verbeteren. Dit hangt af van de oorzaak van de klachten.
Medicijnen voor MCI
Bij MCI wordt er meestal niet met medicijnen gestart. Wanneer de specialisten denken dat de klachten komen doordat Alzheimer zich ontwikkelt, verandert dit soms. Uw geheugenteam bespreekt dit met u. -
De neuroloog is uw hoofdbehandelaar. Door onderzoek bepaalt hij wat er met uw geheugen aan de hand is. De neuroloog bekijkt daarna wat u in- en buiten het ziekenhuis nodig heeft aan zorg.
-
De geheugenverpleegkundige is, net als de verpleegkundig specialisten, uw contactpersoon voor de geheugenpolikliniek. Zij luisteren naar uw verhaal en bekijken welke zorg en begeleiding u nodig heeft. Tijdens het spreekuur stelt u uw vragen aan de geheugenverpleegkundige. Over bijvoorbeeld problemen met uw geheugen, over dementie, of uw behandeling. Of over de invloed van uw ziekte op uw leven.
-
De verpleegkundig specialist is, net als geheugenverpleegkundige, uw contactpersoon voor de geheugenpolikliniek. De verpleegkundig specialist neemt vaak een aantal medische taken over van de neuroloog. Bijvoorbeeld het doen van lichamelijk onderzoek en het voorschrijven van recepten.
-
Wilt u graag een extra onderzoek of beoordeling van uw situatie aan een andere arts? Dan kunt u aan uw huisarts vragen u door te sturen naar onze polikliniek. U ontvangt dan een verwijsbrief. Die heeft u nodig voor een second opinion.
-
Onze geheugenpolikliniek heeft contact met verschillende patiënten- en belangenorganisaties:
Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland is een landelijke stichting. Vrijwilligers geven u, uw familie en vrienden die u helpen voorlichting over Alzheimer. Alzheimer Nederland werkt samen met zorginstellingen in uw regio en het hele land. De stichting haalt geld op voor bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Meer informatie vindt u op de website: www.alzheimer-nederland.nlHet Alzheimer Café
Iedere maand is er in Het Alzheimer Café een bijeenkomst in uw eigen regio. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd voor mensen met dementie. Ook verzorgers die hulp bieden aan mensen met dementie zijn welkom. De maandelijkse bijeenkomsten starten meestal met een interview met mensen met dementie, familie of een professional. Ook wordt er weleens een toespraak gehouden. Bezoekers delen hier ideeën, informatie en ervaringen met elkaar. Adressen, programma’s en openingstijden vindt u op de website: www.alzheimer-cafe.nlHet Dementienetwerk Breda
Het Dementienetwerk Breda is een samenwerking tussen organisaties in de regio West-Noord-Brabant. Dit netwerk wil de ondersteuning aan mensen met dementie en hun verzorgers verbeteren. Ga voor meer informatie en hulp naar de website: www.dementiezorg.nl