MS centrum
Heeft u multiple sclerose (MS)? Of wordt er gedacht dat u MS heeft? Met een verwijzing van uw huisarts of een medisch specialist kunt u terecht bij het MS centrum Breda. Het MS centrum is een onderdeel van de afdeling Neurologie.
Wat is MS?
MS is een ziekte in uw hersenen en ruggenmerg. De hersenen en ruggenmerg samen noemen we het centrale zenuwstelsel. Bij MS ontstaan er ontstekingen in uw centrale zenuwstelsel. Dat komt niet door bacteriën of virussen, maar door het eigen afweersysteem van uw lichaam. Het is nog niet duidelijk waarom het afweersysteem het zenuwstelsel aanvalt. Ook lijkt de manier waarop dat bij MS gebeurt, tussen patiënten te verschillen. Het woord ‘sclerose’ slaat op de littekens die tijdens de ziekte ontstaan. ‘Multiple’ slaat op ‘meerdere’: u krijgt littekens op meerdere plekken in uw zenuwstelsel.
Klachten
De plaats in het zenuwstelsel waar de ontstekingsreactie zit, bepaalt welke klachten er ontstaan. Als de ontsteking in een gebied zit met functies die in het dagelijks leven van belang zijn, kan er uitval van die functies ontstaan. Zo een MS aanval wordt ook ‘schub’ genoemd. Deze ontstekingsreacties worden in beeld gebracht met een MRI-scan van de hersenen en het ruggenmerg.
MS is nog niet te genezen. Wel kunnen we MS steeds beter behandelen. De ontwikkelingen hier in gaan enorm snel. Daardoor kunnen we de ziekte steeds meer onderdrukken, waardoor u minder last heeft van de ziekte. In de behandelingen van MS proberen we:
- Het optreden van onstekingen te voorkomen.
- Te zorgen dat u minder last heeft van de ziekte.
Hiervoor werken we samen met een multidisciplinair team. Dit team bestaat onder andere uit neurologen, twee verpleegkundig specialisten, continentieverpleegkundigen, een gynaecoloog, een revalidatiearts en onderzoeksverpleegkundigen.
We richten ons ook op het mogelijk maken van wetenschappelijk onderzoek.
Bepalen of u MS heeft
Het stellen van de diagnose MS is niet altijd eenvoudig. Dit komt doordat er geen speciale test is waar de diagnose MS mee kan worden gesteld. Er kunnen veel verschillende verschijnselen zijn. De neuroloog luistert daarom aandachtig naar uw klachten, voert lichamelijk onderzoek uit en doet aanvullend onderzoek zoals een MRI-scan en ruggenprik. Om de diagnose te kunnen stellen zijn er internationale criteria opgesteld.
Stamceltransplantatie en MS
De afgelopen periode zijn er bij het MS centrum veel vragen gekomen over de stamceltransplantatie voor mensen met Multiple Sclerose.
Standpunt NVN over stamceltherapie bij MS
Vanuit de werkgroep MS en het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie is een standpunt opgesteld met betrekking tot stamceltherapie bij Multiple Sclerose (MS). Het standpunt kan functioneren als houvast voor neurologen bij vragen van patiënten.
Kijk voor informatie op de site van de NVN: https://www.neurologie.nl/vereniging/organisatie/de-nvn/
Meer informatie voor u
-
U vindt meer nuttige informatie op de volgende websites:
Bekijk ook deze video's:
-
- De meeste mensen die MS hebben, hebben Relapsing Remitting MS (RRMS). Hierbij werken sommige spieren een tijdje niet. Maar op andere momenten heeft de patiënt nergens last van. De meeste mensen die deze soort MS hebben, zijn jonge volwassenen. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
- De meeste mensen met RRMS krijgen uiteindelijk secundair progressieve MS. De klachten worden dan langzaam erger.
- Ook is er primair progressieve MS (ppMS). Ook hierbij worden de klachten langzaam erger. Er zijn niet echt periodes waarin de persoon geen klachten heeft. De klachten zijn meestal: slecht lopen en problemen met plassen en poepen. De meeste mensen die deze soort MS hebben, hebben de middelbare leeftijd. Het komt net zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Mannen die MS krijgen, krijgen vaker ppMS dan RRMS.
MS is een onvoorspelbare ziekte. De klachten verschillen erg tussen personen. Maar ook bij één persoon kan de ziekte er steeds weer anders uit gaan zien.
-
Bij het MS centrum wordt u geholpen door verschillende specialisten. Zij overleggen veel met elkaar. Zo past de behandeling goed bij wat u nodig heeft.
- In ons MS team werken neurologen, verpleegkundig specialisten, continentieverpleegkundigen, een gynaecoloog, een revalidatiearts, medisch psychologen, en onderzoeksverpleegkundigen.
- Het MS centrum werkt samen met specialisten binnen én buiten het ziekenhuis. Dit zijn mensen die advies geven over een bepaald onderwerp. Of die ergens extra veel kennis van hebben. Denk aan een uroloog, oogarts, internist, seksuoloog, fysiotherapeut, ergotherapeut en logopedist.
Bij het MS-centrum werken we samen met revalidatiecentrum Revant.
Als u MS heeft, is de kans groot dat u fysiotherapie krijgt. Het liefst sturen we u door naar fysiotherapiepraktijken die horen bij het NAH Fysionet. Bij NAH Fysionet hebben de fysiotherapeuten veel kennis over de hersenen en het zenuwstelsel. Ze kunnen u dus goed helpen. Ze weten ook veel over revalidatie: het verbeteren van of leren omgaan met problemen bij beweging.
-
Feiten:
1. Personen met MS zijn niet kwetsbaarder of meer bedreigd door het griepvirus dan de algemene populatie.
2. Het vaccin tegen de seizoensgriep is goed geëvalueerd. Het wordt goed verdragen en veroorzaakt geen MS aanvallen (schub / exacerbatie) of nieuwe activiteiten op de MRI. Een doorgemaakte griep met hoge koorts kan wel een uitlokkende factor zijn om een pseudo-schub te krijgen.
3. Het vaccin tegen seizoensgriep kan zonder problemen toegepast worden bij MS patiënten die ziekteremmende medicatie gebruiken, zoals: Aubagio, Avonex, Betaferon, Copaxone, Glatirameer acetaat, Plegridy, Rebif, Tecfidera, Gilenya, Tysabri, Zeposia, Mayzent.
4. Wanneer u Mavenclad, Lemtrada, of Ocrevus gebruikt, overleg met uw neuroloog of verpleegkundig specialist.
5. Bovenstaande geldt alleen voor griepvaccinaties. Indien u vragen heeft over andere vaccinaties kunt u dit bespreken met uw neuroloog of verpleegkundig specialist.Overigens blijft de beslissing tot wel of niet vaccineren altijd een eigen keus.
Tussen de griepvaccinatie en een eventuele 3e COVID vaccinatie moet minimaal 2 weken tijd zitten. -
Ja, dat kan. Er zijn verschillende manieren om andere mensen met MS te ontmoeten. Zo zijn er soms bijeenkomsten in een ziekenhuis. Het Nationaal MS Fonds en de Multiple Sclerose Vereniging Nederland (MSVN) organiseren deze dagen. Ook vindt u hier meer informatie:
- MS vereniging Brabant West: contact via secretariaat.msvn.brabantwest@gmail.com
- NAH-café Breda: een gezellige, rustige ontmoetingsplaats voor volwassenen met NAH (Niet-Aangeboren Hersenletsel). MS is ook een NAH-soort. Het NAH-café is 2 keer per maand open op donderdagavond.