Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Longkanker

Longkanker is een ziekte waarbij er ongeremde celgroei (kanker) in weefsels van de longen zit. Deze ongeremde celgroei is vaak een kwaadaardige tumor of carcinoom. Een longtumor kan uitzaaien. Dit wordt metastasering genoemd. Hierbij verspreiden tumorcellen zich buiten de longen in andere weefsels of andere lichaamsdelen.

Bij het vermoeden van longkanker zal de arts een onderzoek inplannen. Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken of u longkanker heeft. Ook wordt er meteen gekeken waar de kanker precies zit. Een gespecialiseerd team van artsen bespreekt de uitslagen van uw onderzoek tijdens een bespreking met verschillende specialisten. Dit noemen we een multidisciplinaire bespreking (MDO). Daar wordt besloten wat de beste behandeling voor u is. De behandeling wordt afgestemd op het type longkanker dat u heeft.

Wanneer u longkanker heeft en hiervoor behandeld wordt, krijgt u te maken met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. 

8,8

Patiëntervaring

Persoonlijke behandeling door leuke en gemotiveerde mensen, die ook goed wisten wat ze moesten doen.
Bron: Onderzoek patiëntervaringen 2023

Behandeling

Keuze van de behandeling
Wanneer u te horen heeft gekregen dat u longkanker heeft, krijgt u een uitnodiging om naar de polikliniek Longoncologie te komen. Hier heeft u een afspraak met een gespecialiseerde longarts. Hij stelt u een behandelplan voor. De behandeling zou kunnen bestaan uit chemotherapie, immunotherapie, bestraling of een combinatie hiervan. De longarts legt het behandelplan uit en vertelt wat u ervan kunt verwachten. Er zal ook aandacht zijn voor de lichamelijke klachten, psychische en sociale problemen die zich bij u en/of uw naasten (kunnen) voordoen.

Voorbereiding van uw behandeling

  • Wanneer u akkoord gaat met de voorgestelde behandeling, heeft u een gesprek met de regieverpleegkundige of de researchverpleegkundige. Dit gesprek zorgt ervoor dat u goed voorbereid kunt starten met uw behandeling.
  • Ook heeft u een gesprek met een oncologieverpleegkundige. Zij vertelt u wat u tijdens en na de chemotherapie kunt verwachten. U kunt haar al uw vragen stellen.
  • Na het gesprek krijgt u een Persoonlijk Informatie Dossier mee. Hierin staat alles wat in het gesprek aan bod is gekomen, zodat u het nog eens rustig na kunt lezen.
  • Als u goed voorbereid bent, plannen we samen met u een datum om met de behandeling te beginnen.

Dagcentrum Longoncologie

Als u met medicijnen wordt behandeld, zoals chemotherapie of immunotherapie, gaat u naar ons Dagcentrum.

Meedoen aan medisch wetenschappelijk onderzoek

Innovatie en vernieuwing
Binnen de longoncologie werken 6 artsen en 2 research- en oncologieverpleegkundigen mee aan verschillende wetenschappelijke onderzoeken. De longoncologen bespreken met u of u mee wilt en kunt doen aan een van deze onderzoeken. U kunt uw arts hier natuurlijk ook zelf over aanspreken.

De research- en oncologieverpleegkundige
De research- en oncologieverpleegkundige houdt zich voornamelijk bezig met behandelingen die nog in de onderzoeksfase zitten. Wereldwijd wordt er onderzoek gedaan naar medicijnen die kankercellen doden en dus een goede werking kunnen hebben op uw ziekte.

Longresearch

De vakgroep Longartsen werkt als meer dan 25 jaar mee aan onderzoeken. Wilt u meer weten?

Naar Longgeneeskunde Research

Meer informatie voor u

Heeft u nog vragen? Bel gerust naar de afdeling. We helpen u graag verder!

Afdelingsnummer:
076 595 53 19
Topzorg

Label