Prostaat-, blaas- en nierkanker
Als u mogelijk kanker heeft in uw prostaat, blaas of nieren, wordt u geholpen door een uroloog. Een uroloog onderzoekt u, bijvoorbeeld met een kijkonderzoek van uw blaas. Of met een echo-onderzoek van uw prostaat.
De uroloog werkt veel samen met andere artsen. Zoals een internist/medisch oncoloog, voor chemotherapie. En een radiotherapeut, voor bestraling/radiotherapie. De uroloog heeft veel ervaring met het behandelen van mensen met kanker. Hij vertelt u en uw familieleden precies en eerlijk wat u moet weten en wat er gaat gebeuren. De uroloog blijft u tijdens uw hele behandeling begeleiden.
Uw aanspreekpunt
Op de polikliniek Urologie werken oncologieverpleegkundigen die veel ervaring hebben met prostaat-, blaas- en nierkanker. Zij helpen u en uw familie. Als u een afspraak heeft met uw arts, schuiven zij vaak aan. Bij hen kunt u terecht met uw vragen. Ze overleggen ook veel met de uroloog of oncoloog die u behandelt. Tijdens hun overleg praten ze uitgebreid over hoe het met u gaat. Op de polikliniek Oncologie werken verpleegkundig specialisten en die doen dat ook.
Patiëntervaring
De begeleiding, behandeling en alles eromheen zijn goed! Ik voelde me steeds op mijn gemak en ben dik tevreden over alles en iedereen die me heeft geholpen!
Samenwerkingen
We willen patiënten met prostaat- of blaaskanker de beste zorg geven. De afdeling Urologie overlegt op vaste momenten met de afdelingen Oncologie, Pathologie, Radiotherapie en Radiologie. We werken ook veel samen met het Erasmus Medisch Centrum en het Daniel den Hoed Kankercentrum. Het Verbeeten Instituut voor radiotherapie zit zelfs in Amphia; op de locatie Breda Molengracht.
Wij geven u de beste zorg, door onze kennis en ervaring samen te voegen met die van het Bravis ziekenhuis. We laten de ingewikkelde operaties voor prostaat- en blaaskanker door steeds dezelfde mensen doen; een vast team met urologen uit beide ziekenhuizen. Door vaak dezelfde operatie te doen, worden we er nog beter in.
Prostaatverwijdering wordt in het Bravis ziekenhuis gedaan, blaasverwijdering in Amphia. Voor uitgezaaide nierkanker werken we samen met het Erasmus Medisch Centrum en EMBRAZE ziekenhuizen. Alle patiënten worden verwezen naar nierkanker-experts in Amphia of Erasmus Medisch Centrum.
Zorg dichtbij huis
We vinden het belangrijk dat u zorg dichtbij huis krijgt. We houden er rekening mee dat u zo min mogelijk reistijd en afspraken heeft. In het voor u vertrouwde ziekenhuis wordt onderzocht welke ziekte u precies heeft. Daarna krijgt u een behandeling. Besluit de arts dat uw prostaat moet worden verwijderd? Dan gaat u daarvoor naar het ziekenhuis waar u deze operatie krijgt. Na de operatie gaat u voor nabehandeling nazorg weer terug uw ‘eigen’ ziekenhuis.
De behandeling van blaaskanker (het verwijderen van de blaas met een operatierobot) gebeurt in Amphia. Operaties waarbij de prostaat vanwege kanker verwijderd wordt met een operatierobot, gebeuren in het Bravis ziekenhuis.
Prostaatkanker
Heeft u prostaatkanker? Dan kiezen we samen met u de behandeling die het beste bij u past. Dat is afhankelijk van het stadium van de kanker. Er zijn verschillende manieren om u te behandelen:
- De uroloog verwijdert de prostaat tijdens een operatie.
- U wordt bestraald. Dit noemen we ook wel radiotherapie. Hiervoor gaat u naar het Instituut Verbeeten.
- Actief monitoren. Samen met de specialist houdt u de tumor goed in de gaten.
- Soms wordt u behandeld met medicijnen, zoals chemotherapie of immunotherapie.
- Als de prostaatkanker is uitgezaaid, wordt er behandeling gegeven door uroloog en vaak ook internist-oncoloog. Hormonale behandeling is altijd onderdeel van de behandeling, soms worden er extra middelen (bijvoorbeeld chemotherapie) aan toegevoegd.
Blaaskanker
Heeft u bloed in uw urine? Of heeft u andere klachten die mogelijk betekenen dat u blaaskanker heeft? Dan onderzoeken we of u een tumor heeft in de blaas. Dat doen we in ons Blaascentrum. Het Blaascentrum is onderdeel van de afdeling Urologie.
Onderzoek gebeurt via cystoscopie, bloed- en urineonderzoek en een echo of CT van de buik. U wordt volgens de nieuwste richtlijnen behandeld. Hierbij is een blaaskankerexpert uit Erasmus Medisch Centrum aanwezig. Vervolgens kiezen we samen met u de behandeling die het beste bij u past. Dat is afhankelijk van het stadium van de kanker. Er zijn verschillende manieren om u te behandelen. Eerst kijken we of de tumor in de spier groeit.
Groeit de tumor niet in de spier?
- Met een kijkoperatie halen we de tumor uit de blaas. Dit noemen we een TUR blaas. Hierna worden eventueel spoelingen van de blaas gegeven met medicijnen.
Groeit de tumor in de spier?
- De uroloog kan dan de blaas tijdens een operatie verwijderen. U krijgt dan een urinestoma. Soms kan er een nieuwe blaas gemaakt van de darm. Soms wordt er chemotherapie gegeven voor de operatie.
- U wordt bestraald. Dit noemen we ook wel radiotherapie. We sturen u hiervoor door naar het Instituut Verbeeten in Breda of Tilburg. Bestraling gaat soms in combinatie met chemotherapie.
- Soms wordt u behandeld met medicijnen, zoals chemotherapie of immunotherapie. Bijvoorbeeld als de kanker is uitgezaaid. U krijgt deze behandeling op de afdeling Oncologie.
- Is de tumor uitgezaaid? U wordt behandeld door de internist-oncoloog. Soms wordt chemotherapie gegeven en soms immunotherapie.
Nierkanker
Heeft u nierkanker? Samen met u kiezen we de behandeling die het beste bij u past. Dat is afhankelijk van het stadium van de kanker. Er zijn verschillende manieren om u te behandelen:
- Actief monitoren. Samen met de specialist houdt u de tumor goed in de gaten.
- De uroloog verwijdert (een deel van) de nier tijdens een operatie.
- U krijgt een radiologische behandeling: RFA. Hierbij wordt uw tumor behandeld door deze te verhitten.
Als de nierkanker is uitgezaaid, wordt u door een nierkankerexpert gezien op de polikliniek Oncologie. Meestal wordt u dan met medicijnen behandeld (immunotherapie of doelgerichte therapie).
Wetenschappelijk onderzoek
In Amphia wordt veel wetenschappelijk onderzoek verricht om de zorg bij prostaatkanker te verbeteren. Misschien wordt aan u gevraagd of u mee wil doen aan wetenschappelijk onderzoek, zogenaamde trials bij kanker. Amphia is een actief DUOS ziekenhuis. Op de website van DUOS is veel te lezen over wetenschappelijk onderzoek bij blaaskanker. Amphia is ook een erkende gespecialiseerde Win-O nierkankerkliniek. Op de website van de Win-O is veel te lezen over wetenschappelijk onderzoek bij nierkanker.
Meer informatie
-
Er is een patiëntenvereniging voor patiënten met prostaatkanker en blaas- of nierkanker.
-
Wanneer u de diagnose kanker krijgt komt er veel op u af. Uw werk is dan misschien niet uw eerste zorg. Toch is het belangrijk dat u al snel nadenkt over welke gevolgen uw ziekte kan hebben voor uw werk. Lees meer over werken met of na kanker in deze folder.