Orgaan- en Weefseldonatie
Als u organen of weefsel van iemand anders nodig heeft, dan noemen we dat orgaan- of weefseldonatie. Bij organen gaat het bijvoorbeeld om longen of nieren. Bij weefsel kunt u denken aan huid, botten of delen van uw hart. Ieder jaar doen we gemiddeld 45 weefseldonaties en 6 orgaandonaties in Amphia.
Donatieprocedure
Als iemand in ons ziekenhuis overlijdt, onderzoeken we of de organen of weefsel te doneren zijn. We kijken of de organen of weefsel hier geschikt voor zijn. In het donorregister kijken we wat de wens van de overleden persoon was en deze wordt met de nabestaanden besproken.
Donatie bij leven
Mensen kunnen ook doneren als ze nog leven. Dat kan bijvoorbeeld met een nier. Maar dit gebeurt niet in Amphia. Dit gebeurt alleen in een aantal universitaire ziekenhuizen in Nederland.
Wat doet een donatiecoördinator?
We vinden het belangrijk dat de donatieprocedure goed gaat. En dat iedereen die ermee te maken heeft, tevreden is. Dus de artsen, maar ook de nabestaanden. Ook luisteren we goed naar de laatste wens van de overleden persoon. Daarom werken er bij Amphia donatiecoördinatoren. Een donatiecoördinator regelt alles in het ziekenhuis als het om orgaan- en weefseldonatie gaat. Ook zorgt de donatiecoördinator voor scholingen. Op deze manier zorgen zij ervoor dat de donatieprocedure goed verloopt. Komt er inderdaad een donatie? Dan helpt de coördinator de artsen en verpleegkundigen.
Meer lezen over de donatiecoördinator?
Waarom kan orgaandonatie niet altijd?
Als iemand overlijdt, zijn mogelijk organen en weefsel te doneren. Dit wordt beoordeeld door een arts. Organen hebben zuurstof nodig om goed te blijven voor donatie. Daarom krijgt de overleden patiënt dan kunstmatige beademing, totdat de orgaandonatie wordt gestart. Daardoor blijft het bloed rondstromen in het lichaam en krijgen de organen zuurstof.
Orgaandonatie kan daarom niet overal. Vaak alleen als iemand op een bepaalde afdeling van het ziekenhuis is overleden. Namelijk op een afdeling waar kunstmatige beademing mogelijk is, zoals de Intensive Care.
Deze organen zijn geschikt voor donatie:
- lever
- longen
- hart
- nieren
- alvleesklier
- dunne darm
Weefseldonatie vaak wel mogelijk
Bij weefseldonatie is het niet nodig dat er zuurstof in het lichaam blijft komen. We hoeven de donor dan dus niet kunstmatig te beademen. Weefseldonatie kan gebeuren als iemand in het ziekenhuis is overleden. Maar dus ook als iemand thuis is overleden.
Dit soort weefsel is geschikt voor donatie:
- huid
- botten
- kraakbeen
- pezen
- hartkleppen
- bloedvaten
- oogweefsel
Meer informatie voor u
-
Wilt u meer informatie over het werk van de donatiecoördinator?
Op de volgende websites leest u meer informatie over doneren:
-
Mail ons via donatiecoordinator@amphia.nl. Wij helpen u graag verder!