Pijngeneeskunde
Bij de afdeling Pijngeneeskunde kunnen wij u behandelen bij verschillende soorten pijn. Dat kan zowel plotselinge pijn als blijvende pijn zijn waar u juist al langer last van heeft. Onze specialisten hebben begrip voor de pijn die u heeft en willen samen met u de kwaliteit van uw leven zo comfortabel mogelijk maken.
Naast onze zorg voor patiënten met acute en chronische klachten bieden wij ook zorg voor patiënten die pijnklachten krijgen door kanker. Hierbij werken wij nauw samen met de oncologen. Ook werken we samen met andere verschillende medisch specialisten, op onze eigen afdeling maar ook met andere afdelingen zoals Radiologie en Orthopedie. Met alle zorg onder één dak krijgt u zo altijd de juiste hulp. Het enige wat u nodig heeft is een verwijzing van uw huisarts.
Een van de grootste pijncentra van Nederland
Amphia Breda heeft één van de grootste pijncentra van Nederland. Met de verschillende specialisten die op onze afdeling werken hebben we veel kennis en expertise in alle soorten pijnbehandelingen waaronder neuromodulatie. In Zuid-Nederland hebben wij, als topklinisch ziekenhuis, zelfs de meeste expertise op het gebied van pijnbehandeling van patiënten met kanker. Onze specialisten werken ook mee aan (internationale) onderzoeken voor nieuwe behandelingen:
Kijk voor al onze onderzoeken en behandelingen onder het kopje onderzoeken en behandelingen.
Eerste afspraak
U heeft binnenkort een eerste afspraak bij de afdeling Pijngeneeskunde. Omdat het uw eerste afspraak is ontvangt u een vragenlijst van ons. Wij vragen u deze in te vullen vóór uw afspraak zodat de specialist een eerste beeld van uw klachten heeft. Tijdens uw eerste afspraak bespreekt u uitgebreid uw klachten met de specialist. Ook kan de specialist u onderzoeken. De specialist bespreekt, indien nodig, uw behandelplan of besluit dat aanvullend onderzoek nodig is.
Samenwerking
Onze afdeling werkt nauw samen met andere afdelingen binnen Amphia zoals:
Daarnaast zijn we onderdeel van het palliatief team en werken we samen met thuiszorgorganisaties zoals Amphia Thuiszorg en Thebe.
Meer informatie voor u
-
Op onze wachttijden-pagina leest u meer informatie over de wachttijd voor de afdeling Pijngeneeskunde. Deze tijden zijn een schatting en veranderen soms. Bijvoorbeeld door spoedzorg, speciale zorg of een second opinion. Of uw eigen keuze voor een arts. Wilt u meer informatie?
-
Wanneer u bent geprikt bent en er is medicatie ingespoten, duurt het enkele wekenvoordat het weefsel reageert op de behandeling. Na ongeveer zes weken is de werking van de behandeling goed te beoordelen. U heeft daarom na zes weken een controle afspraak.
-
Vaak treedt er napijn op. Dit kan drie dagen tot één week duren. U kunt hiervoor paracetamol innemen of medicatie die u gewend bent te nemen en in huis heeft. Indien dit niet voldoende is kunt u contact opnemen met de afdeling Pijngeneeskunde.
-
U kunt de bijwerkingen en risico's van de behandelingen in de folders vinden.
-
Na uw behandeling kunt u:
- De dag na uw behandeling fysiotherapie herstarten.
-
Beter niet direct stoppen met uw pijnstillers. De behandeling kan soms napijn geven, u kunt dan uw eigen pijnstillers gebruiken. Wanneer het beter gaat met de pijn kunt u proberen om minder pijnstillers in te nemen. Het verder afbouwen van uw medicatie kunt u bespreken tijdens uw controle afspraak.
Heeft u een vaccinatie nodig? Dit kan pas 72 uur na uw behandeling.
-
Tijdens uw behandeling in het ziekenhuis voelt u zich misschien onrustig of in de war. Dit komt bijvoorbeeld door uw ziekte of een operatie. Soms is het nodig om u tegen uzelf te beschermen of om anderen te beschermen. In overleg met de arts en verpleegkundige geven we u dan minder vrijheid. Dat worden vrijheidsbeperkende maatregelen genoemd. Dit gebeurt niet zomaar. We vertellen u of uw familie waarom wij dit nodig vinden en vragen altijd toestemming. Wilt u meer lezen over deze maatregelen?
-
Nee, u mag na uw behandeling niet meteen weer autorijden of fietsen. Vraag daarom of iemand u kan komen brengen/halen die dag.
-
U mag wettelijk gezien 15 dagen niet deelnemen aan het verkeer wanneer er medicatie is gestart of is verhoogd. Dit geldt voor medicatie die invloed hebben op de rijvaardigheid, zoals opiaten. Wanneer de dosis van de medicatie stabiel is, moet u zelf inschatten of u in staat bent deel te nemen aan het verkeer.
-
U mag met mate alcohol drinken. Bij sommige medicijnen kunt u sneller last hebben van alcohol.
-
Wanneer u minimaal 24 uur niet ziek bent en de antibioticakuur is afgerond, mag u worden behandeld.
-
- Bergman kliniek
- Pluhz voor palliatieve zorg
-
-
-
M.W.A. van der Velden
Anesthesioloog-Pijnspecialist, Medisch Manager Pijngeneeskunde
Anesthesiologie, Pijngeneeskunde
-
-