Wat biedt het Bekkenbodemcentrum?
Bij ons kunt u terecht als u bekkenbodemklachten heeft. Voorbeelden hiervan zijn o.a.:
- Ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
- Plasklachten zoals vaak plassen;
- Drukkend gevoel in uw onderbuik of vagina;
- Het gevoel dat er iets uit uw vagina 'hangt' (balgevoel);
- Seksuele klachten zoals pijn bij het vrijen.
Bundeling van kennis
Als u bekkenbodemproblemen heeft kunnen de specialisten in ons centrum u helpen. Bekkenbodemproblemen zijn vaak complex, waardoor kennis van meerdere specialismen en deskundigen nodig zijn om een goede diagnose en behandeling vast te stellen. Omdat de diverse specialisten en deskundigen in ons centrum intensief samenwerken, bent u verzekerd van een snelle en kwalitatief goede behandeling.
Verwijzing
U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts of van een medisch specialist.
Hoe ontvangt u uw afspraak?
Uw huisarts of specialist stuurt de verwijzing meestal per mail of fax naar het Bekkenbodemcentrum. Zodra wij uw verwijzing hebben ontvangen, wordt er een afspraak voor u ingepland bij de gynaecoloog (in opleiding), uroloog (in opleiding), verpleegkundig specialist of een gecombineerde afspraak. Afspraken kunnen plaatsvinden bij Amphia Breda of Amphia Oosterhout (controleer dit van tevoren).
U ontvangt samen met uw afsprakenbrief een begeleidende brief om zich aan te melden voor ‘mijnAmphia’. Hiervoor heeft u een digiD nodig. In ‘mijnAmphia’ staat een vragenlijst voor u klaar.
Wij verzoeken u om deze digitale (online) vragenlijst 2 weken VOOR uw afspraak online in te vullen. Indien u geen internet heeft, of moeite heeft met het online invullen van de vragenlijst neemt u contact op met het bekkenbodemcentrum (Email: bekkenbodemcentrum@amphia.nl of via telefoonnummer: 076 595 1032).
Uw eerste polikliniekbezoek
Aanmelden
Indien uw afspraak bij Amphia Breda is, parkeert u in de parkeergarage. Vanaf daar is het een stukje lopen naar de hoofdingang. Wanneer u binnenkomt gaat u naar links en volgt u route 16 richting het bekkenbodemcentrum. Daar aangekomen kunt u zich melden aan de balie of (indien aanwezig) kunt u met de streepjescode op de afsprakenbrief digitaal inchecken bij de incheckzuil. Lukt dit niet, dan is er iemand in de buurt om u daarmee te helpen. Wij vragen u rekening te houden met de extra tijd die u nodig heeft voor parkeren, afstand lopen en het digitaal inchecken. Indien uw afspraak bij Amphia Oosterhout is, parkeert u uw auto op het parkeerterrein bij het ziekenhuis. U gaat het aparte gebouw van de 'poliklinieken' binnen. Als u bij binnenkomst rechts gaat heeft u aan de linkerkant direct polikliniek gynaecologie (poliklinieknummer 1). U kunt zich daar aan de balie bij de doktersassistente van de polikliniek melden.
De specialist (in opleiding) neemt van tevoren uw digitaal ingevulde vragenlijst (en eventuele mictielijst/plasdagboekje) door. In het eerste bezoek worden uw klachten met de specialist (in opleiding) besproken. U kunt bijvoorbeeld vragen verwachten over eerdere aandoeningen, uw ziekenhuiservaringen en uw medicijngebruik (neem een actuele medicijnlijst van de apotheek mee naar uw polikliniek afspraak). Aanvullend verricht de specialist (in opleiding) een gynaecologisch (inwendig onderzoek en vaginale echografie) of urologisch (inwendig en blaas onderzoek) onderzoek.
Vervolgens bespreekt de specialist met u, de (voorlopige) diagnose en eventuele aanvullende onderzoeken of mogelijke behandelingen. De specialist kan andere deskundigen van het multidisciplinair team raadplegen. In dat geval hoort u het behandelvoorstel later. Dit kan telefonisch of in een vervolgafspraak. In de behandeling kan de specialist, verschillende disciplines van het team betrekken. Bijvoorbeeld een bekkenfysiotherapeut, diëtiste, een verpleegkundig consulent continentiezorg of MDL.
Vervolgafspraak
De specialist bespreekt de ingezette behandeling met u. Als het nodig is stelt hij/zij het behandelplan bij. Een vervolgafspraak is niet altijd nodig, dit is afhankelijk van het behandelvoorstel en uw klachten.
De specialist (in opleiding) kan ook samen met u besluiten om de vervolgafspraak bijvoorbeeld telefonisch of per e-mail (dit heet een E-Health afspraak) te doen omdat dit bijvoorbeeld minder belastend voor u is. Het scheelt reistijd, wachttijd en eventuele parkeerkosten. Hij/zij plant dan evenveel tijd voor u in als tijdens een gewone vervolgafspraak op de polikliniek. Soms kan het niet anders en is een afspraak op de polikliniek noodzakelijk. Aan de E-Health afspraak zitten dezelfde kosten verbonden als aan een vervolgafspraak op de polikliniek. Deze kosten worden verrekend met uw eigen risico. Indien u hierover meer wilt weten over de kosten kunt u kijken in de deze folder.
Multidisciplinair team
Ons multidisciplinair team bestaat uit:
Gynaecologen:
de heer dr. J. van Bavel
mevrouw dr. L de Jong-Speksnijder
mevrouw dr. M. Kerkhof
mevrouw dr. E. Reynaers
Verpleegkundig specialist bekkenbodemcentrum:
mevrouw N. de Jong
Urologen:
de heer dr. D.K.E. van der Schoot
de heer dr. E.H.G.M. Oomens
de heer dr. P.J. van den Broeke
mevrouw dr. I.E.W. van Onna
mevrouw dr. J. van Brakel
Verpleegkundig specialist urologie:
mevrouw M. Postuma
MDL arts:
de heer dr. I.M. Harkema
Verpleegkundig consulent continentiezorg:
mevrouw M. Rijnart-Surewaard
Bekkenfysiotherapeut:
mevrouw C. Legius
Tevens is er een verpleegkundig consulent MDL (maag, darm, lever) werkzaam op het bekkenbodemcentrum.
Vragen?
Aarzel niet deze te stellen op uw eerste poliklinische afspraak. U kunt ook naar het bekkenbodemcentrum bellen of mailen via onderstaande contactgegevens. Een aantal antwoorden op uw vragen kunt u ook op onze website vinden.
Bekkenbodemcentrum:
T: (076) 595 10 32
E: bekkenbodemcentrum@amphia.nl
www.amphia.nl/bekkenbodemcentrum
Meer informatie
Bekkenbodem4all
Telefoon: 030-6569630
E-mail: info@adminapn.nl
www.bekkenbodem4all.nl
Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie
www.degynaecoloog.nl
Nederlandse Vereniging voor Urologie
www.allesoverurologie.nl
MaagLeverDarm stichting
www.mlds.nl