Wanneer u last heeft van stressincontinentie, kan een TOT/TVT-O-operatie (Transobturator Tape) of Ajust-operatie een oplossing zijn. De arts plaatst daarbij een niet-oplosbaar kunststof bandje onder uw urinebuis. Bij de TOT-operatie steekt hij het bandje achter uw schaambeen naar uw lies. Bij de Ajust-aanpak steekt hij het bandje niet door de spier van de lies. Het bandje ondersteunt in beide gevallen uw urinebuis. Daardoor heeft u geen urineverlies meer wanneer u moet hoesten. Uit onderzoek blijkt dat 80 tot 90% van de behandelde vrouwen zeer tevreden is over deze operatie.
Voorbereiding
U wordt op de dag van de operatie opgenomen in het ziekenhuis.
Behandeling
De operatie vindt plaats onder volledige narcose of met een ruggenprik en duurt twintig tot dertig minuten. Bij een TOT/TVT-O-operatie plaatst de arts het bandje door een klein sneetje in uw vagina te maken en twee steekgaatjes aan beide kanten in uw lies. Bij een Ajust-operatie heeft u geen uitwendige wondjes.
Nazorg
Soms heeft u na de ingreep een blaaskatheter. Die mag er kort na de operatie weer uit. Met een echoapparaat meten we twee keer of u uw blaas goed kunt leegplassen. Wanneer dat zo is, mag u naar huis. Meestal is dit nog dezelfde dag.
In de vier weken na de ingreep vergroeit het bandje stevig met het weefsel eromheen. Zo ontstaat een duurzame ondersteuning van uw urinebuis in de vorm van een soort hangmatje. Om goed te herstellen, is het belangrijk dat u zich aan de volgende regels houdt:
- U mag vier weken niet tillen, fietsen en sporten.
- U mag vier weken geen seks hebben en geen tampons en vaginale douches gebruiken.
- U mag twee weken niet in bad en niet zwemmen.
- U mag vanaf de eerste dag na de operatie wel douchen.
- Probeer op vaste tijden te plassen.
- Drink iedere 24 uur 1,5 tot 2 liter.
Wanneer u weer thuis bent, belt de continentieverpleegkundige u op om te vragen hoe het met u gaat.