Endovasculaire lasertechniek. Spatadercentrum.
Inleiding
U wordt in het Spatadercentrum van Amphia verwacht voor een behandeling van uw spataderen met laser. Hierbij wordt een laserdraad in de behandelende ader aangebracht. Door de laserstralen wordt de ader vervolgens dicht gebrand. Deze behandeling is geschikt voor grote, niet te kronkelig lopende spataderen. In deze folder leest u wat de behandeling precies inhoudt. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving en neemt ongeveer 30 tot 45 minuten in beslag.
Belangrijk
- Gebruik op de dag van de behandeling geen crème of lotion op het been dat behandeld wordt. Dit om te voorkomen dat de pleisters loslaten.
- Neem bij iedere afspraak uw elastische kous mee. Ook als u komt voor de laserbehandeling.
- Op de dag van behandeling draagt u prettig zittende schoenen en kleding. Door de elastische kous om uw been past een strakke broek of schoen mogelijk niet na de behandeling.
- Heeft u moeite met langdurig stilliggen, geeft u dit dan aan. We zoeken dan samen met u naar een zo prettig mogelijke houding.
- Omdat u na de behandeling niet zelf auto mag rijden, is het belangrijk dat er vervoer naar huis geregeld is.
- Tenzij anders met u is afgesproken, hoeft u vooraf niet te stoppen met bloedverdunners of andere medicijnen.
Waar vindt de behandeling plaats?
De behandeling vindt plaats in één van de behandelkamers van het Spatadercentrum. U meldt zich eerst bij de receptie bij de hoofdingang. U wordt daar doorverwezen naar het spatadercentrum. U mag plaats nemen in de wachtkamer. U wordt opgehaald door de assistente. In de behandelkamer trekt u uw onderkleding uit en vervangt u uw eigen slip/onderbroek voor een van het ziekenhuis. De liezen moeten namelijk goed bereikbaar zijn en het desinfectiemiddel kan het ondergoed bevuilen.
Onderzoek voorafgaand aan de behandeling
Voorafgaand aan de behandeling wordt het te behandelen vat met het Duplex apparaat (ook gebruikt bij het eerdere onderzoek van uw benen) nogmaals beoordeeld. Het is namelijk altijd mogelijk dat tussen de eerdere beoordeling en de behandeldatum veranderingen zijn opgetreden. Daardoor is de lasertherapie toch mogelijk een minder geschikte of zelfs onmogelijke behandeling voor uw spataderen. In dat geval wordt met u besproken om een andere behandeling toe te passen of de geplande laserbehandeling uit te stellen.
De behandeling
Als besloten wordt tot laserbehandeling tekent de arts of laborant met een stift op uw been aan waar de laserdraad ingebracht wordt. Dit aantekenen gebeurt terwijl u staat. Daarna kunt u op de behandeltafel plaatsnemen. U blijft ongeveer een half uur in dezelfde houding liggen.
De behandeling gebeurt steriel. Net als in een operatiekamer wordt u bedekt met steriele groene doeken. Ook de arts en zijn of haar assistent(e) dragen steriele kleding. Uw hoofd wordt niet bedekt en u kunt gewoon met de arts praten.
De voorbereidingen voor de laserbehandeling nemen vervolgens de meeste tijd in beslag. De arts prikt een naald in de ader. Door deze naald worden de katheter en laserdraad in de ader van het ondernaar het bovenbeen opgeschoven. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving en is daarom niet pijnlijk. U voelt soms wel het opschuiven van de katheter.
Als de laserdraad in het vat zit, wordt de huid over het gehele te behandelen vaattraject met meerdere prikjes verdoofd.
Hierna volgt de laserbehandeling. Deze behandeling neemt slechts enkele minuten in beslag. Om veiligheidsredenen dragen de artsen hierbij een laserbril. Ook u krijgt een bril op. Van het laseren zelf voelt u verder niets.
Na de behandeling
Na de behandeling krijgt u een steunkous aan. Deze kous geeft steun en druk op de behandelde ader en bevordert dat deze dichtgaat. U mag na de behandeling direct naar huis.
Om complicaties na de laserbehandeling te voorkomen, is het belangrijk dat u in beweging blijft en regelmatig loopt gedurende de rest van de dag. Indien u het prettig vindt, mag u dan het been omhoog leggen.
Richtlijnen voor thuis
Steunkousen
- De eerste nacht blijft u de steunkous dragen. Daarna mag u de steunkous ’s nachts uitdoen.
- Na 1 week mag de kous uitblijven, tenzij de behandelend arts anders adviseert.
Bewegen
- Bewegen is goed, maar 'alles met mate'. We raden u aan om ook de eerste dagen na de laserbehandeling nog afwisselend te lopen en te rusten. Vermijd de eerste 2 weken na de ingreep intensieve sporten.
- In bijna alle gevallen kunt u vanaf de dag na de laserbehandeling uw gewone werkzaamheden weer hervatten mits u bovenstaand advies in acht kunt nemen (het bewegen/lopen en rusten/zitten afwisselen)
Pijn
- Een trekkend en pijnlijk gevoel in het behandelde gebied gedurende de eerste twee weken na het laseren komt voor. Ook roodheid en bloeduitstorting na de ingreep kunnen optreden.
- U kunt zo nodig 4 x daags 1000 mg paracetamol® (twee tabletten) innemen. Als u het prettig vindt, kunt u ook de steunkous langer dragen.
- In geval van ernstige en langer aanhoudende pijn of zwelling van het behandelde been neemt u contact op met het Spatadercentrum.
Mogelijke bijwerkingen
Houd na afloop van de behandeling met de volgende verschijnselen rekening:
- Een blauwe plek rond de aanprikplaats en ter plaatse van de verdovingsprikjes. Schrikt u daar niet van, deze verdwijnen meestal binnen enkele weken na de behandeling.
- Pijn en/of roodheid ter hoogte van de behandelde ader in de eerste en tweede week na behandeling. Zie eerder.
- Een zeer zeldzaam optredende bijwerking is trombose.
Controleafspraak
Een controle afspraak na de laserbehandeling wordt niet standaard gemaakt; deze wordt alleen gemaakt op indicatie van de behandelend arts. Uiteraard als u nog klachten houdt na de behandeling bent u welkom om een afspraak te maken. Indien u dat wenst kan er een aanvullende cosmetische behandeling worden verricht. De nog aanwezige spataders worden dan weggespoten. Raadpleegt u voor het wegspuiten van de spataders - en de kosten daarvan - de folder over Sclero-Compressie Therapie.
Bij klachten of problemen
Als u zich na de behandeling ergens zorgen over maakt, kunt u overdag contact opnemen met het Spatadercentrum. 's Avonds en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van Amphia.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de arts of assistente van het Spatadercentrum.
- Poli Chirurgie: T (0162) 327222
- Spoedeisende Hulp (via centrale):T (076) 5955000