Het wegspuiten van spataderen met schuim - Spatadercentrum
Inleiding
U bezoekt het Spatadercentrum voor één of meerdere behandeling(en) van uw spataderen met inspuitingen. Dit heet ook wel scleroseren.
Echogeleide sclerocompressietherapie
Bij echogeleide sclerocompressietherapie wordt het te behandelen bloedvat ingespoten met 'foam'. Dit is een medicinaal schuim dat zich aan de vaatwanden hecht en deze aan elkaar laat kleven. De spatader wordt zo als het ware 'dichtgeplakt'. Om het te behandelen vat goed zichtbaar te maken wordt gebruik gemaakt van het Duplex apparaat. Dit apparaat is ook bij het eerdere onderzoek van uw benen gebruikt. Het Duplex apparaat brengt met geluidsgolven (echo) de vaten van het been in beeld. Vandaar de naam 'echogeleide' sclerocompressie.
Voor- en nadelen
De behandeling is cosmetisch aantrekkelijk omdat er geen littekens gemaakt worden. Daarnaast hoeft er geen verdovingsprik gegeven te worden. Een groot voordeel van deze behandeling is de korte behandeltijd: is het vat eenmaal goed aangeprikt, dan duurt de eigenlijke behandeling slechts enkele minuten. De gehele behandeling duurt ongeveer 15 minuten. Een nadeel is dat het vat na verloop van tijd weer open kan gaan. Het kan dan echter weer op dezelfde manier behandeld worden.
Voorbereiding
- Wilt u op de dag van de behandeling geen crème of lotion gebruiken op het been dat behandeld wordt? Dit om te voorkomen dat de pleisters loslaten.
- Heeft de specialist u een elastische kous voorgeschreven of zijn die in het verleden op de polikliniek aan u verstrekt, dan wordt u verzocht deze allemaal bij ieder bezoek aan de arts mee te brengen. Als u thuis (bad) slippers heeft, kunt u deze meenemen.
Behandeling
De behandeling vindt plaats in één van de behandelkamers van het Spatadercentrum. U meldt zich aan de balie en als u aan de beurt bent, begeleidt een assistent u naar de behandelkamer. Daar maakt u uw benen bloot. De arts zal eerst met het Duplex apparaat het te behandelen vat in beeld brengen. U staat hierbij rechtop. Met een stift wordt de aanprikplaats afgetekend op uw been. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel. De arts prikt de ader aan met een naald en controleert met de Duplex of de naald goed zit. Vervolgens worden enkele milliliters schuim in het vat ingespoten. De verspreiding van het schuim wordt met de Duplex gecontroleerd. Als er meerdere spataderen worden behandeld zal de arts deze procedure een aantal keer herhalen. Het is belangrijk dat na de behandeling druk wordt uitgeoefend op het behandelde vat, om te zorgen dat de wanden goed kunnen verkleven. Als de inspuitingen klaar zijn, krijgt u daarom een witte elastische kous om het behandelde been. Daar overheen komt nog een bruine elastische kous. Direct na de inspuitingen moet u een afgesproken periode (10 minuten ) flink doorwandelen op de afdeling. Dit is nodig voor een goede doorstroming van het bloed. Een eventuele allergische reactie kan dan ook uitgesloten worden. U kunt deze tijd gebruiken om alvast een controleafspraak te maken. Voordat u naar huis gaat, hoeft u zich niet af te melden bij de verpleegkundige.
Belangrijk
- Als u tijdens het wandelen klachten krijgt zoals jeuk, uitslag, of u voelt zich niet lekker, meldt u zich dan direct bij de balie van het Spatadercentrum. Dit komt overigens zelden voor.
- Pijn na de ingreep is niet gebruikelijk. In geval van (aanhoudende) pijn in het been, Of bij roodheid en/of zwelling van het behandelde been, dient u contact op te nemen met het Spatadercentrum.
Richtlijnen
De specialist bepaalt of u na het scleroseren één elastische kous of een combinatie van elastische kousen krijgt. Meestal weet u dit al van tevoren, soms is het afhankelijk van het verloop van de behandeling.
- Heeft u een witte elastische kous dan moet u die 2 dagen en nachten laten zitten. U hoort van uw arts wanneer u de kous kunt verwijderen. Pas hierna mag u kort en niet te warm douchen of baden.
- Heeft u een bruine elastische kous dan vertelt de specialist hoe, wanneer en hoelang u deze dient te gebruiken. In de meeste gevallen moet u de kous 10 dagen of 3 weken 's nachts uitdoen en 's ochtends weer aantrekken.
- Het is beslist noodzakelijk dat u bij een volgend bezoek de kousen weer meebrengt.
- Bewegen is goed, maar alles met mate. Vermijd de eerste week na de ingreep intensieve sporten zoals wielrennen, springen of hardlopen. Hierna mag u natuurlijk weer uw normale activiteiten hervatten.
- In overleg met uw arts mag u na de behandeling 2 tot 4 weken niet vliegen.
- Het is aanbevolen om 2 dagen na de behandeling geen borstvoeding te geven.
Controle
Na de behandeling maakt u een controleafspraak bij de assistent. Ongeveer 5 weken na behandeling komt u terug voor controle. U brengt dan uw kousen weer mee. Op dat moment wordt beoordeeld of de behandeling geslaagd is. Het is altijd mogelijk dat het vat niet goed is dichtgegaan, of dat het weer open is gegaan. Bij de controle wordt beoordeeld of de behandeling herhaald moet worden (dat kan dan in principe direct), of dat een andere behandelvorm noodzakelijk is. Ook na wat langere tijd kan het vat toch weer open gaan, vandaar dat ook na 3 maanden en na 6 maanden een vervolgcontrole plaatsvindt.
Herstel
Over het algemeen heeft u weinig last van de behandeling. Wel zijn er enkele verschijnselen, waar u na afloop rekening mee moet houden.
- Een allergische reactie op de 'foam'.
- Soms treden er (bruine) verkleuringen op, op de plaats van de spataderen. In de loop van enkele weken tot maanden na de behandeling verdwijnen deze verkleuringen meestal weer.
- Vooral na het wegspuiten van grote spataderen kunnen er na de behandeling rode pijnlijk knobbels ontstaan (tromboflebitis). Deze verdwijnen binnen enkele weken tot maanden. Eventueel kunt u de elastische kousen langer dan de voorgeschreven periode dragen.
- Een zeldzame bijwerking is trombose.
Vragen?
Wij helpen u graag. Als u zich na de behandeling ergens zorgen over maakt, kunt u overdag contact opnemen met de arts of assistent van het Spatadercentrum. ‘s Avonds en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp:
- Spatadercentrum (0162) 32 72 22
- Spoedeisende Hulp (076) 595 50 00