Inleiding
Op het vaatlaboratorium of vaatlab worden onderzoeken verricht die informatie kunnen geven over de werking van de aders en de slagaders. Dus over de bloedvoorziening van en naar verschillende delen van het lichaam.
Enkel arm index?
Een enkel arm index is een onderzoek waarbij de bloedvoorziening naar de armen en de benen wordt onderzocht. Met behulp van geluidsgolven die door het stromende bloed worden teruggekaatst wordt de snelheid waarmee het bloed stroomt geregistreerd. Ook wordt de bloeddruk aan de armen vergeleken met de bloeddruk aan de enkels.
Voorbereiding
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. Hij/zij zal u vragen de schoenen en de sokken (en soms de lange broek) uit te doen. Tevens moeten de bovenarmen goed bereikbaar zijn. Dan zal hij/zij u vragen om op een onderzoeksbed plaats te nemen. Om beide bovenarmen en iets boven de enkels wordt een bloeddrukband aange- bracht. Op de polsen en bij de enkels wordt wat gel aangebracht om de geluidsgolven goed te geleiden.
Onderzoek
Met een taster (een soort meetinstrument in de vorm van een pen) wordt er over de huid bewogen. U hoort soms wat geluiden. Dit is het geluid dat door het bewegende bloed wordt teruggekaatst. Om de beurt worden de bloeddrukbanden om de armen en de benen opgeblazen en deze komen dan strak te zitten. Dit kan een wat vervelend gevoel geven.
Tijdens het onderzoek moet u uw hoofd recht laten liggen en mag u niet praten om een zo optimaal mogelijke meting te verkrijgen. Het onderzoek is ongevaarlijk. U krijgt geen inspuitingen in de bloedvaten.
Duur van het onderzoek
Uit ervaring blijkt dat de tijdsduur van het onderzoek afhankelijk is van wat er precies gemeten moet worden. Meestal duurt dit onderzoek ongeveer 15 minuten.
Uitslag
De verwerking van de meetresultaten duurt meestal een paar dagen. De specialist zal de uitslag met u bespreken. Heeft u nog geen controle-afspraak bij de specialist, maak deze dan zodra de datum van het onderzoek bekend is.
Belangrijk
In het belang van het onderzoek vragen wij u het volgende:
- Probeer op tijd te komen, dan wordt u ook op tijd geholpen (anders loopt u het risico dat u een nieuwe afspraak moet maken).
- Kies voor gemakkelijk zittende kleding. Indien u steunkousen draagt, moet u deze uitlaten.
- Kies voor gemakkelijk zittende kleding.
- Indien u steunkousen draagt, moet u deze uitlaten
- Wanneer uw benen ingezwachteld zijn, zorg er dan voor dat de zwachtels vóór het onderzoek zijn verwijderd. De laborant zal de zwachtels na het onderzoek niet aanbrengen, deze is hier niet voor opgeleid.
Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek? Neemt u dan contact op met: Polikliniek Chirurgie T (076) 595 30 90.