Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Operatieve behandeling van spataderen volgens Muller
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Operatieve behandeling van spataderen volgens Muller

Ambulante flebectomie Muller

Inleiding
Deze behandeling heet ambulante flebectomie volgens Muller. Deze dr. Muller is een Zwitserse arts die de behandeling ontwikkeld heeft. De behandeling is geschikt voor spataderen aan de zijtakken van de grote vaten. Ambulante flebectomie is cosmetisch aantrekkelijk omdat er slechts kleine littekentjes achterblijven. Het is een dagbehandeling die op de polikliniek plaatsvindt. Dus u hoeft hiervoor niet te worden opgenomen in het ziekenhuis. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. 

Voorbereiding

  • Gebruik op de dag van de behandeling geen crème of lotion op het been dat behandeld wordt. Dit is om te voorkomen dat de pleisters loslaten.
  • Op de dag van behandeling dient u ruime schoenen en ruime kleding te dragen. Door de steunkous om uw been zal een strakke broek of schoen mogelijk niet passen na de behandeling.
  • Heeft de specialist u een elastische kous voorgeschreven of zijn die in het verleden op de polikliniek aan u verstrekt, dan wordt u verzocht deze allemaal bij ieder bezoek aan de arts mee te brengen.
     

Behandeling
De behandeling vindt plaats in één van de behandelkamers van het Spatadercentrum. Wanneer de dermatoloog de ingreep verricht, meldt u zich aan de balie van het Spatadercentrum. Wanneer de chirurg de ingreep verricht, meldt u zich bij de receptie. Als u aan de beurt bent, begeleidt de assistent u naar de behandelkamer. Daar maakt u uw benen bloot. De arts zal met een huidstift de loop van de te behandelen spatader aftekenen terwijl u rechtop staat. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel. Daar wordt een steriele doek om uw been gelegd en krijgt u enkele prikken in het been om de huid te verdoven. Hierna worden ongeveer vijf tot tien sneetjes van ongeveer drie millimeter groot met een mesje op enkele centimeters afstand van elkaar in de verdoofde huid aangebracht. Via deze sneetjes wordt de spatader losgemaakt en met een soort haakje naar buiten getrokken. Als de spatader is verwijderd, worden de sneetjes met een kleine hechtpleister (steristrip) dichtgeplakt. Soms kan het zijn dat de wondjes worden gehecht. Over het behandelde gebied wordt een steunkous aangetrokken. Dit om de vorming van bloeduitstortingen zoveel mogelijk te beperken.
 

Richtlijnen
Kousen

  • De specialist bepaalt of u na de behandeling één elastische kous of een combinatie van elastische kousen krijgt. Dit kan afhankelijk zijn van het verloop van de behandeling.
  • U hoort van uw arts wanneer u de kous kunt verwijderen. Pas daarna mag u kort en niet te warm douchen of baden.
  • In de meeste gevallen draagt u de elastische kous één week. 

Bewegen
Bewegen is goed, maar met mate. Vermijd de eerste week na de ingreep intensieve sporten zoals wielrennen of hardlopen. Hierna mag u natuurlijk weer uw normale activiteiten hervatten.

Pijn
Pijn na de ingreep is niet gebruikelijk. Heeft u echter toch pijn, dan mag u zo nodig vier maal daags 500 mg paracetamol innemen. In geval van aanhoudende pijn in het been of bij roodheid en/of zwelling van het behandelde been, dient u contact op te nemen met het Spatadercentrum.

Controle
Een controleafspraak is niet altijd nodig. De arts spreekt met u af óf en wanneer u terug verwacht wordt.

Herstel
Over het algemeen heeft u weinig last van de behandeling. Wel zijn er enkele verschijnselen, waar u na afloop rekening mee moet houden.

  • Het is normaal dat u meerdere blauwe plekken op uw been hebt. Schrikt u daar niet van, deze verdwijnen meestal binnen enkele weken na de behandeling.
  • Bloeduitstortingen of blaren kunnen een pijnlijk gevoel geven, maar verdwijnen vanzelf weer en kunnen verder geen kwaad.
  • Soms treden er op de plaats van de spataderen (bruine) verkleuringen op. Enkele weken tot maanden na de behandeling verdwijnen deze verkleuringen meestal weer. 

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de aan de arts of assistent van het Spatadercentrum. ‘s Avonds en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van het Amphia Ziekenhuis.

  • Spatadercentrum T (0162) 32 72 22
  • Spoedeisende Hulp T (076) 595 5000

Meer lezen over chirurgie bij Amphia?

Ga naar afdeling Chirurgie

Label