Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Proctoscopie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Proctoscopie

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een proctoscopie. In deze folder staat dit onderzoek uitgelegd. Bovendien wordt beschreven wat u voorafgaande aan het onderzoek moet doen en laten en hoe u zelf het beste aan het onderzoek kunt meewerken.

Wat is een proctoscopie?
Dit is een onderzoek waarbij met een kijkinstrument, de proctoscoop, de binnenkant van het laatste deel van de endeldarm en de anus wordt bekeken. Een proctoscoop is een kort metalen buisje van ongeveer 2,5 cm dikte waar licht door heen kan worden geleid. Zo kan de arts de darmwand achter de anus bekijken en behandelen. Met dit onderzoek kunnen bepaalde afwijkingen in het anale kanaal en de endeldarm worden opgespoord, zoals poliepen en zweertjes. De proctoscopie wordt echter vooral toegepast bij het vaststellen en behandelen van aambeien.

Voorbereiding
Het is niet nodig van tevoren speciale maatregelen te nemen voor het reinigen van de darm. Wel is het handig als u van tevoren ontlasting heeft gehad en de urineblaas leeg is. Omdat u na de behandeling niet zelf auto mag rijden, is het belangrijk dat er vervoer naar huis geregeld is. Wij raden u aan om een uur van tevoren 2 paracetamol van 500 mg in te nemen.

Geneesmiddelen
Meld het uw arts van te voren indien u bloedverdunnende middelen gebruikt.

Hoe vindt het onderzoek plaats?
Voor het onderzoek wordt u gevraagd uw onderkleding uit te doen. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde op een onderzoektafel. U krijgt een doek over uw onderlichaam. De arts kan eerst uw endeldarm met de vinger onderzoeken. Vervolgens brengt hij de proctoscoop voorzichtig via de anus naar binnen, nadat deze met een glijmiddel is ingesmeerd.

Extra ingrepen
Als het nodig is, kan tijdens de proctoscopie een stukje weefsel worden weggenomen voor verder onderzoek of een andere handeling worden verricht. Dit wordt u altijd verteld. Indien aambeien worden vastgesteld, kan de arts deze direct behandelen door er een elastiekje om te plaatsen. (zie hiervoor de folder “aambeien”).

Hoe lang duurt het onderzoek?
De proctoscopie duurt ongeveer 3 minuten. Worden er extra handelingen verricht, zoals bijvoorbeeld het nemen van biopten of het plaatsen van elastiekjes om aambeien, dan duurt het onderzoek iets langer.

Is het onderzoek pijnlijk?
Het inbrengen van de scoop in de anus ervaren de meeste mensen als vervelend. Als u zich goed kunt ontspannen hoeft het echter geen pijn te doen, tenzij sprake is van pijnlijke afwijkingen als een scheurtje in de anus. Kleine ingrepen tijdens de proctoscopie zijn niet pijnlijk. Mocht u toch pijn ervaren, geef dit dan direct aan bij de arts. 

Na het onderzoek
Wanneer u alleen een proctoscopie ondergaat, heeft u hier nadien doorgaans geen last van. Wanneer er aansluitend ook een ingreep plaatsvindt, zoals bij aambeien, kunt u soms een aantal klachten krijgen: 

Bloedverlies
Een beetje bloedverlies gedurende de eerste drie tot vijf dagen komt regelmatig voor. Verliest u echter aanhoudend grote hoeveelheden bloed (wat bijna nooit voorkomt) dan moet u contact opnemen met het ziekenhuis. 

  • Aandrang of pijn

De eerste dag(en) kunt u een onaangenaam gevoel of gevoel tot aandrang ervaren. Dit verdwijnt vanzelf. U kunt dit gevoel niet wegpersen, dus probeer dat niet. Wel kunt u een eenvoudige pijnstiller, zoals Paracetamol gebruiken. Warme zitbaden en warme douches kunnen de klachten ook verlichten. 

Dieet
U hoeft geen speciale maatregelen te nemen. Wel adviseren we verstopping te voorkomen. Klysma’s, sterke laxeermiddelen en zetpillen worden afgeraden. 

Afspraken
Bloedverdunners kunt u in overleg met uw arts weer herstarten, indien u gestopt bent. Uiteindelijk zult u nog een keer op de polikliniek moeten terugkomen om het resultaat van onderzoek/behandeling te bespreken. 

Advies vragen
Een proctoscopie is een veilig onderzoek. Complicaties komen niet vaak voor (in minder dan 1% van het aantal onderzoeken). In het uiterst zeldzame geval dat u:

  • koorts of koude rillingen heeft;
  • moeite heeft met plassen;
  • onhoudbare pijn heeft;
  • veel bloed verliest;
  • Kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp van ons ziekenhuis: Telefoonnummer (076) 595 50 00, of raadpleeg uw eigen huisarts

Meer lezen over chirurgie bij Amphia?

Ga naar afdeling Chirurgie

Label