Het wegspuiten van spataderen
Inleiding
U bezoekt het Spatadercentrum voor één of meerdere behandeling(en) van uw spataderen met inspuitingen. Dit heet ook wel scleroseren.
Scleroseren
Scleroseren houdt in dat er in de spatader een bepaalde vloeistof wordt gespoten, waardoor vaatwanden aan elkaar gaan kleven. Dit gebeurt doordat de elastische kousen extra druk op de vaatwanden geven.
Voorbereiding
- Wilt u op de dag van de behandeling geen crème of lotion gebruiken op het been dat behandeld wordt? Dit om te voorkomen dat de pleisters loslaten.
- Heeft de specialist u een elastische kous voorgeschreven of zijn die in het verleden op de polikliniek aan u verstrekt, dan wordt u verzocht deze allemaal bij ieder bezoek aan de arts mee te brengen.
- Als u thuis (bad) slippers heeft, kunt u deze meenemen.
Behandeling
De behandeling vindt plaats in één van de behandelkamers van het Spatadercentrum. U meldt zich aan de balie en als u aan de beurt bent, begeleidt een assistent u naar de behandelkamer. Daar ontbloot u uw benen.
Voor de behandeling begint, moet u even op een trapje gaan staan. De arts tekent met een pen de plaatsen van de inspuitingen af. Vervolgens gaat u liggen op de behandeltafel. Met een dun naaldje geeft de arts injecties in uw spataderen. Hiermee tracht de arts zoveel mogelijk adertjes te behandelen. Niet alle adertjes zijn geschikt voor deze behandeling. De plaats van de inspuitingen wordt telkens met een wattenprop afgeplakt om extra druk op de spataderen uit te oefenen. De arts behandelt meestal één been.
De inspuitingen zijn over het algemeen niet erg pijnlijk. De meeste patiënten geven aan dat zij er weinig van voelen. Als de inspuitingen klaar zijn, krijgt u een elastische kous om het behandelde been. Direct na de inspuitingen moet u een afgesproken periode (10 minuten) flink doorwandelen op de afdeling. Dit is nodig voor een goede doorstroming van het bloed. Een eventuele allergische reactie kan dan ook uitgesloten worden. U kunt deze tijd gebruiken om alvast een eventuele controleafspraak te maken. Voordat u naar huis gaat, hoeft u zich niet af te melden bij de verpleegkundige.
Belangrijk
Als u tijdens het wandelen klachten krijgt, zoals jeuk, uitslag, of u voelt zich niet lekker, meldt u zich dan direct bij de balie van het Spatadercentrum. Dit komt overigens zelden voor.
Richtlijnen
De specialist bepaalt of u na het scleroseren één elastische kous of een combinatie van elastische kousen krijgt. Meestal weet u dit al van tevoren, soms is het afhankelijk van het verloop van de behandeling.
- Heeft u een witte elastische kous dan moet u die 2 dagen en nachten laten zitten. U hoort van uw arts wanneer u de kous kunt verwijderen. Pas hierna mag u kort en niet te warm douchen of baden. Zolang u de witte elastische kous draagt, mag u NIET douchen of baden.
- Heeft u een bruine elastische kous dan vertelt de specialist hoe, wanneer en hoelang u deze dient te gebruiken. In de meeste gevallen moet u de kous 10 dagen lang 's nachts uitdoen en 's ochtends weer aantrekken.
- De eerste 6 weken na de inspuiting mag u geen gebruik maken van sauna of zonnebank en niet zonnebaden. Warmte leidt er toe dat de aderen verwijden. Dit heeft een ongunstige werking op uw spataderen. Zonlicht kan tot donkere verkleuring leiden.
- De eerste week na de inspuitingen kunt u beter geen sporten beoefenen waarbij u moet springen of hardlopen. Wel is het goed om regelmatig te wandelen of te fietsen.
- In overleg met uw arts mag u na de behandeling 2 tot 4 weken niet vliegen.
- Het is aanbevolen om 2 dagen na de behandeling geen borstvoeding te geven.
Controle
Vaak vindt de behandeling in etappes plaats. Afhankelijk van het aantal inspuitingen dat nodig is, komt u één of meerdere keren terug op het Spatadercentrum. Een controleafspraak is niet altijd nodig, dit bespreekt u met uw arts.
Herstel
Over het algemeen heeft u weinig last van de behandeling. Wel zijn er enkele verschijnselen, waar u na afloop rekening mee moet houden.
- Op de avond van de behandeling kunt u wat hoofdpijn hebben. Zo nodig kunt u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol.
- Het is normaal dat u meerdere blauwe plekken op uw been heeft. Schrikt u daar niet van, deze verdwijnen meestal binnen enkele weken na de inspuitingen.
- Soms treden er op de plaats van de spataderen (bruine) verkleuringen op. Deze trekken niet altijd weg.
- Vooral bij grote spataderen kunnen na de inspuitingen harde knobbels ontstaan. De knobbels zijn pijnlijk als er op gedrukt wordt. Ook dit is een normale reactie op de behandeling. De knobbels verdwijnen meestal binnen enkele maanden.
- Uiterst zeldzame bijwerkingen zijn necrose en trombose.
- De steunkous langer dragen kan helpen.
Vergoeding behandeling Uw arts heeft u uitgelegd dat het wegspuiten van uw spataderen (sclerocompressietherapie) niet vergoed wordt. De kosten zijn voor eigen rekening en kunnen betaald worden meteen na afloop van de behandeling. Dit kan alleen via pin.
De consultkosten en het duplexonderzoek van het intake spreekuur vallen onder de vergoede zorg mits u een doorverwijzing heeft van uw huisarts. Deze worden door het ziekenhuis rechtstreeks gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kunnen deze kosten nog ten laste komen van uw eigen risico.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de polikliniek Dermatologie. Als u zich na de behandeling ergens zorgen over maakt, kunt u overdag contact opnemen met de polikliniek Dermatologie. ‘s Avonds en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.
Polikliniek Dermatologie:
Amphia Breda
T (076) 595 3020
Amphia Oosterhout
T (0162) 327400
Spoedeisende Hulp
T (076) 595 50 00