Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

TOS-test
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

TOS-test

Inleiding
Op het vaatlaboratorium of vaatlab worden onderzoeken verricht die informatie kunnen geven over de werking van de aders en de slagaders. Dus over de bloedvoorziening van en naar verschillende delen van het lichaam. Ook het vaatonderzoek van uw armen vindt plaats op het vaatlab.

Wat is een TOS-test?
Een TOS (Thoracaal Outlet Syndroom) test is een onderzoek waarbij de doorstroming van de bloedvaten in de armen wordt onderzocht. Dit gebeurt terwijl u een aantal bewegingen moet uitvoeren. Zo kan gemeten worden of de bloedstroom door deze bewegingen wordt belemmerd.

Voorbereiding
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. Hij/zij zal u vragen op een onderzoeksbed of stoel te gaan zitten.

Onderzoek
U krijgt een sensor aan uw wijsvinger bevestigd. Hiermee wordt met behulp van lichtreflectie de bloeddoorstroming gemeten. Vervolgens vraagt de laborant u om uw arm op verschillende manieren omhoog te houden, soms even de adem in te houden en om het hoofd te draaien of de schouders naar achter te trekken. De sensor kan dan registreren of er tijdens het uitvoeren van deze bewegingen nog bloeddoorstroming in de vinger is. Meestal wordt dit onderzoek aan beide armen verricht.

Het onderzoek is pijnloos en volstrekt ongevaarlijk. U krijgt geen inspuitingen in de bloedvaten.

Duur van het onderzoek
Meestal duurt dit onderzoek ongeveer 30 minuten. Indien het onderzoek slechts aan één arm verricht wordt, is de duur iets korter.

Uitslag
De verwerking van de meetresultaten duurt meestal enkele dagen. De specialist zal de uitslag met u bespreken. Heeft u nog geen controleafspraak bij de specialist, maak deze dan zodra de datum van het onderzoek bekend is.

Belangrijk
In het belang van het onderzoek vragen wij u het volgende:

  • Probeer op tijd te komen, dan wordt u ook op tijd geholpen (anders loopt u het risico dat u een nieuwe afspraak moet maken).
  • Gebruik geen huidverzorgingsmiddelen op de te onderzoeken lichaamsdelen zoals huidcrème of bodylotion.
  • Kies voor gemakkelijk zittende kleding.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met:
​​Polikliniek Chirurgie, locatie Molengracht,
telefoon: (076) 595 30 90.

Meer lezen over chirurgie bij Amphia?

Ga naar afdeling Chirurgie

Label