Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Darmonderzoek met videocapsule
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Darmonderzoek met videocapsule

Inleiding
Videocapsule endoscopie is een onderzoek waarbij met behulp van een camera-capsule afbeeldingen worden gemaakt van het maagdarmkanaal. De capsule bevat een zeer kleine fotocamera. Met dit onderzoek kunnen slijmvliesafwijkingen van de dunne darm worden opgespoord. De camera maakt opnames in de darm en stuurt deze door naar een recorder. De recorder draagt u gedurende heel het onderzoek bij u in een tasje. Na het onderzoek bekijkt de arts met een monitor de opnames. De capsule verlaat het lichaam met de ontlasting.

Voorbereiding op het onderzoek
Voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat de darm goed schoon is. Om dit te bereiken wordt er gevraagd een grote hoeveelheid (laxeer-) drank te drinken. Dat wil zeggen 1 liter Moviprep® en daarna nog minimaal 1 liter heldere vloeistoffen, verder mag u niets eten en ook niet meer roken. De voorbereiding op het onderzoek kan thuis plaatsvinden.

Één week voor het onderzoek

  • Gebruikt u ijzertabletten (Ferro-gradumet® of Ferrofumaraat® dan moet u daar 7 dagen vóór het onderzoek mee stoppen. Na het onderzoek kunt u deze medicatie weer voortzetten;
  • Geneesmiddelen die de darmwerking vertragen zoals codeïne en loperamide (Imodium® Diacure®) moeten tijdens het laxeren worden gestaakt, overleg dit met u arts.
  • Bloedverdunners en aspirines hoeven niet te worden gestopt.
  • Bent u diabetespatiënt? Overleg met uw eigen arts of met de diabetesverpleegkundige over de medicatie tijdens de voorbereiding. Soms is het noodzakelijk deze aan te passen
  • Bent u diabetespatiënt? Overleg met uw eigen arts of met de diabetesverpleegkundige over de medicatie tijdens de voorbereiding. Soms is het noodzakelijk deze aan te passen.

4 dagen voor het onderzoek
Vanaf nu moet u een licht verteerbaar en vezelarm dieet gebruiken zonder pitten en/of zaden. In deze dieetlijst kunt u vinden wat u wel en niet kan en mag eten.

1 dag voor het onderzoek 

  • Tot 18 uur mag u vezelbeperkt voedsel gebruiken (zonder pitten en zaden) en normaal drinken.
  • Vanaf 18 uur mag u niets meer eten en alleen nog maar heldere vloeistoffen drinken, zoals water, koffie en/of thee zonder melk, gezeefde heldere soep, vruchtensap zonder pulp of heldere frisdranken zonder koolzuur
  • Tussen 18 uur en 19.30 uur drinkt u 1 liter Moviprep®, dit gaat als volgt. Open de verpakking Moviprep® en voeg zakje A en B samen in een maatbeker van 1 liter. Giet vervolgens 1 liter water in de maatbeker en roer tot de poeder is opgelost en de vloeistof helder is. Dit kan 5 minuten duren. Gebruik géén koolzuurhoudend water.
  • Drink na 19.30 uur minimaal 1 liter water of thee zonder melk en/of suiker
  • Na 22 uur moet u nuchter blijven, dus niets meer eten, drinken of roken

Dag van het onderzoek
U mag niet meer eten drinken of roken. Een uitzondering hierop zijn voorgeschreven medicijnen, die u met een slok water kunt innemen.

Kledingadvies

  • Draag direct over u bovenlijf een dun katoenen hemdje of t shirt, synthetische stoffen kunnen storing veroorzaken
  • Draag gemakkelijk zittende kledij, rok of broek met ruimte in de taille en geen hoge heupband. Bovenkleding moet voldoende ruim zijn rekbaar of loszittend, zodat er voldoende ruimte is om de heupgordel te bevestigen.
  • Gebruik geen bodylotion of vette huidverzorgingsproducten

Op de afdeling

  • U meldt zich aan op route 47 Amphia ziekenhuis bij de aanmeldzuil met u afsprakenbrief. Hierna kunt u plaatsnemen in wachtruimte 6 of 7. De verpleegkundige komt u halen uit deze wachtruimte.
  • De verpleegkundige bevestigd bij u een brede band over een katoen hemd/shirt en aansluitend om u buik ter hoogte van u navel en u krijgt een schoudertasje met daarin een datarecorder.
  • Hierna slikt u de videocapsule. De videocapsule heeft een afmeting van 2 bij 1 cm, is helemaal glad en laat zich zonder moeite doorslikken met een beetje water. De capsule gaat via u slokdarm naar de maag binnen enkele seconden. Hierna moet de capsule naar de dunne darm, dit duurt meestal wat langer, hiervoor wordt u gevraagd rond te wandelen, evt traplopen en na 30 min controleert de verpleegkundige of de capsule in de dunne darm zit. Zo nodig wordt u nogmaals gevraagd rond te wandelen en/of traplopen totdat de capsule in de dunne darm is beland.
  • In sommige gevallen lukt het de videocapsule niet de maag te passeren en is het noodzakelijk om bij u een gastroscopie uit te voeren.

Hoe werkt de videocapsule
De capsule maakt twee keer per seconde een foto. De band om u middel en het blauwe snoer zorgen voor het ontvangst. De foto’s worden opgeslagen in de recorder die zich in het tasje bevindt. Als het goed is knippert er een blauw lampje op de recorder. Controleer dit regelmatig. Ziet u dat bijvoorbeeld na toiletbezoek of andere activiteiten het lampje oranje knippert, zorg dan dat de gordel om u middel weer goed aansluit op u buik en zich ter hoogte van u navel bevindt. Mocht het lampje niet opnieuw blauw knipperen, meldt u dit aan de verpleegkundige.

  • De datarecorder is een kostbaar apparaat. U moet het daarom voorzichtig behandelen en schokken en stoten vermijden. Er mag geen knik komen in de blauwe kabel.
  • Zolang de videocapsule zich in uw lichaam bevindt tijdens de opnamedag, mag u niet in de buurt komen van sterke elektromagnetische velden zoals een MRI apparaat of apparatuur die gebruik maakt van radiogolven.
  • Telefoneren met een mobiele telefoon of het gebruiken van Wifi apparatuur levert geen problemen op. Gebruik geen elektrische deken.
  • Doe geen zware lichamelijke inspanning waardoor u gaat zweten. Normale dagelijkse activiteiten (wandelen, zitten, autorijden) zijn geoorloofd. Blijf vooral niet de hele dag stil zitten of liggen, maar wissel de activiteiten af. De normale bewegingen van uw darmen zorgen ervoor dat de capsule vanzelf uw gehele darmkanaal doorloopt en uiteindelijk met de ontlasting uw lichaam verlaat.

Afkoppelen en inleveren van recorder, tas en heupgordel
Acht uur na het slikken van de videocapsule is het onderzoek afgelopen. U kunt dan de recorder afkoppelen, zoals de verpleegkundige u heeft uitgelegd. U kunt dit ook doen met hulp van de verpleegkundige op de afdeling.

Heeft u thuis de recorder afgekoppeld, doe dan alle onderdelen in een schone tas. De tas moet dezelfde dag om 17.00 uur terug zijn bij het Endoscopiecentrum. U kunt de tas afgeven aan de ontvangstbalie van het endoscopie centrum of indien niemand aanwezig aan de balie spreek een verpleegkundige aan op de afdeling route 47.

Videocapsule na het onderzoek
De videocapsule verlaat het lichaam samen met de ontlasting. Doorgaans duurt dit een dag of drie. Als de videocapsule langdurig in het lichaam verblijft, heeft dat in de meeste gevallen geen nadelige gevolgen. Als de capsule na twee weken het lichaam niet heeft verlaten, neemt u dan contact op met het Endoscopiecentrum. Wanneer u niet gemerkt heeft dat de videocapsule het lichaam heeft verlaten met de ontlasting en u ondergaat op korte termijn een MRI onderzoek, dan moet u de arts dit vertellen. Met behulp van een röntgenfoto is te zien of de capsule zich eventueel nog in het lichaam bevindt. U hoeft de videocapsule niet op te vangen.

Mogelijke complicaties
Complicaties zijn zeldzaam.

  • Bij het doorslikken van de capsule kan de capsule in zeldzame gevallen blijven hangen in de slokdarm. Dan bevindt u zich nog op de afdeling en zal de MDL arts geraadpleegd worden.
  • De capsule kan in zeldzame gevallen blijven steken in de darm Bij de volgende klachten dient u onmiddellijk contact op te nemen met het Endoscopiecentrum: Aanhoudende buikpijn , braken, koorts boven de 38C, pijn achter uw borstbeen.

De uitslag van het onderzoek
Ongeveer twee weken na het onderzoek is de uitslag bekend. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd ontvangt de uitslag. Hij of zij bespreekt met u de resultaten.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Endoscopiecentrum: T (076) 595 5071

Buiten kantooruren kunt u voor spoed bellen met:
Spoedeisende Hulp: T (076) 595 50 00

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label