Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Behandeling met fumaarzuur
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Behandeling met fumaarzuur

Inleiding
De fumaarzuurtherapie werd eind jaren vijftig in de vorige eeuw in Duitsland ontwikkeld door de scheikundige dr. Schweckendiek. Begin jaren tachtig werd de fumaarzuurtherapie in Nederland geïntroduceerd door de psoriasis patiënten-vereniging. In de jaren voor 2018 werd er veel behandeld met Psorinovo, een niet geregistreede vorm van Fumaraten. Recent (2018) is er voor heel Europa een middel op de markt gekomen in de geregistreerde vorm genaamd Skilarence. Tegenwoordig zal dan ook met Skilarence behandeld worden.

De werking van het middel
Fumaraten hebben invloed op de witte bloed-lichaampjes. Deze spelen een rol bij ontstekingsprocessen die een rol kunnen spelen bij psoriasis. Ook is aangetoond dat Fumaraten een remmend effect kunnen hebben op de bij psoriasis versterkte celdeling in de opperhuid.

Dosering
Er wordt begonnen met een lage aanvangsdosis. De dosering wordt geleidelijk opgehoogd volgens een schema, wat u meegekregen heeft. Het is belangrijk dat u zich goed aan het schema houdt en zeker niet sneller stijgt dan in de dosering is aangegeven.

Resultaten
Fumaarzuur kan goede resultaten opleveren, met name voor de huid maar ook op de gewrichten. Bij 1 op de 4 patiënten is na 16 weken de psoriasis geheel onderdrukt. Nadeel is dat mede door het langzaam stijgen van de dosering in het begin, het lang kan duren voordat de resultaten zichtbaar worden. 

Bijwerkingen
De behandeling met Fumaarzuur kan bijwerkingen tot gevolg hebben. De bijwerkingen die het meeste voorkomen zijn roodheid en warmtegevoel in het hoofd, de zogenaamde ‘flushing’. Daarnaast komen maag,- en darmklachten voor zoals maagpijn, misselijkheid braken en diarree. De klachten kunnen worden verminderd door het innemen van de tabletten tijdens de maaltijd of met een glas melk. Het zijn dan ook deze bijwerkingen die vaak bij langdurig gebruik weer verminderen. 

Bijwerkingen die minder vaak voorkomen zijn:

  • Moeheid, duizeligheid of hoofdpijn;
  • Nier,- en leverbeschadigingen, maar minder frequent dan bij andere psoriasis medicijnen. Bij het stoppen van het middel herstellen de lever,- en nierfunctie over het algemeen goed.
  • Ook kan een vermindering optreden van bepaalde witte bloedcellen. Daarom is het nodig om geregeld bloedonderzoek te doen. In het bijzonder bij het opstarten van de therapie. In het geval van een onderhouds- behandeling minstens twee keer per jaar.

Zwangerschap en borstvoeding
Als u zwanger wilt worden of zwanger bent, mag u geen Fumaraten gebruiken, ook niet tijdens borstvoeding.

Tot slot
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de psoriasis patiëntenvereniging onder het kopje Fumaraten: 
https://psoriasispatientennederland.nl/behandelingen-inwendig/systemische-medicijnen 

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt uw vragen stellen aan uw behandelend arts. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de polikliniek dermatologie:

  • Amphia Breda: (076) 595 30 20
  • Amphia Oosterhout: (0162) 32 74 69

Label