Punch grafts (transplantatie van stukjes huid)
Inleiding
Er is besloten de wond aan uw been te behandelen met punch grafts. Dit is een soort transplantatie van kleine stukjes huid die van uw bovenbeen afkomstig zijn. In deze folder leest u meer over de behandeling.
Wat zijn punch grafts?
Punch grafts is letterlijk vertaald: pons transplantaat. Het zijn stukjes huid (huidbiopten) met een diameter van 4 – 6 mm. Deze stukjes huid worden gebruikt om uw wond sneller te laten genezen. De huidbiopten komen van uw bovenbeen (=donorplaats). Voor de hechting van deze huidbiopten in de wond is het van belang dat de wond mooi rood en goed doorbloed is (granulatieweefsel).
Waar vindt de ingreep plaats?
De dermatoloog of verpleegkundig specialist heeft besloten dat uw wond geschikt is voor het aanbrengen van punch grafts. Op de afgesproken datum en tijd wordt u op de polikliniek dermatologie verwacht. De ingreep vindt plaats op de poliklinische operatiekamer. De verpleegkundig specialist voert met hulp van de doktersassistente de ingreep uit. Zij dragen tijdens de ingreep een operatiemuts, mondkapje en steriele handschoenen. De ingreep zal ongeveer 15 – 25 minuten duren. Wij vragen u om in de operatiekamer uw broek of rok en panty uit te trekken. Vervolgens neemt u plaats op een behandeltafel waarboven een felle lamp hangt.
Wat houdt de ingreep precies is?
We meten de grootte van uw wond om te kunnen bepalen hoeveel huidbiopten er nodig zijn. Er wordt een klein gebied op uw bovenbeen afgetekend en ontsmet, waaruit de huidbiopten zullen worden afgenomen. Injecties zullen zorgen voor verdoving. Deze zijn wat pijnlijk.
Na het toedienen van de verdoving zal een groene steriele doek uw bovenbeen bedekken. De verdoofde plek blijft door een gat nog zichtbaar.
Met behulp van een soort “appelboortje” en een mesje worden oppervlakkige stukjes huid van uw bovenbeen verwijderd en op een steriel gaasje gelegd. Als er voldoende stukjes huid verwijderd zijn, worden deze in uw wond gelegd. Dit is pijnloos. Als de hele wond is bedekt met de huidbiopten verbinden we de wonden op uw op uw bovenbeen te hechten.
Na de ingreep
Uw onderbeen wordt zoals altijd gezwachteld. Een zwachtel om uw bovenbeen zorgt ervoor dat het verband op z’n plaats blijft. Beide zwachtels en verbanden moeten een week blijven zitten, zodat de huidbiopten zich kunnen hechten aan uw wond en de donorplaats goed kan genezen. Het bloedverlies op het bovenbeen is meestal minimaal. Na de ingreep gaat u naar huis. Het is raadzaam om die dag niet te veel te lopen. Indien u pijnklachten ervaart, kunt u paracetamol nemen.
Mocht de wond op uw bovenbeen gaan bloeden, kunt u het beste met een schone doek 20 minuten op de wond drukken. Als het bloeden daarna niet stopt, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek dermatologie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp. Zij kunnen dan de dienstdoende dermatoloog raadplegen. Na een week verwijdert de doktersassistente op de poli dermatologie de verbanden en zal duidelijk zijn welke huidbiopten zich hebben gehecht in uw wond. Mogelijk is nog korte tijd wondzorg nodig tot de wonden op uw boven- en onderbeen geheel gesloten zijn.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist van de polikliniek Dermatologie.
T(076) 595 30 20