Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

MDL: Dieetlijst voorbereiding coloscopie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

MDL: Dieetlijst voorbereiding coloscopie

4 dagen voor het onderzoek

Brood & graanproducten

Wat mag u niet Wat mag u wel
  • Volkorenbrood
  • Brood met pitten, zaden, noten of hele graanvlokken
  • Volkoren crackers of crackers met pitjes/graanvlokken erop
  • (volkoren) ontbijtkoek met noten/rozijnen
  • Roggebrood
  • Luxe broodjes in de vorm van Croissants, koffiebroodje, worstenbroodje
  • Krenten/-rozijnenbrood
  • Havermoutpap
  • Cruesli, muesli, granola
  • Volkoren beschuit
  • Wit beschuit
  • Wit-, lichtbruin brood
  • Lichte crackers/toast
  • Matze
  • Naturel ontbijtkoek (zonder vulling)
  • Eierkoek
  • Rijstwafel
  • Griesmeel pap
  • Rijstebloem pap
  • Cornflakes

Noten, Pinda’s, Zaden, Pitten

Wat mag u niet Wat mag u wel
  • Alle soorten noten
  • Pinda’s
  • Zaden , zoals maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten e.d.
  • Niets ter vervanging
 

Beleg

Wat mag u niet Wat mag u wel
  • Vette vleeswaren in de vorm van worst, Salami, paté, spek, bacon, cornedbeef, gebraden gehakt, leverkaas, leverpastei, pekelvlees, rauwe ham, vleessalade, zult.

  • Volvette kaas (48+ of hoger)
  • (Smeer)kaas met pitjes of kruiden (bijv. komijn) of fruit (ananas) of groente (paprika)
  • Jam met pitjes en/of stukjes fruit.
  • Sandwichspread
  • Marmelade
  • Anijsmuisjes
  • Kokosbrood
  • Notenpasta
  • Pindakaas
  • Magere vleeswaren zoals Kipfilet, Fricandeau, Rosbief, Rookvlees, achter-/beenham, casselerrib, magere fricandeau, runderlever, rundertong
  • Ei (gekookt of gebakken)
  • Vruchtenhagel
  • Honing
  • Chocoladepasta
  • Chocoladehagelslag
  • Jam zonder schil en pitjes
  • Stroop
  • (Basterd)suiker
  • Gestampte muisjes
  • Magere naturel Kaas (20+ of 30+)
  • Magere naturel Smeerkaas (15 of 30+)
  • Margarine/Halvarine/Boter
  • Zout & fijngemalen peper
 

Fruit 

Wat mag u niet Wat mag u wel
  • Citrusfruit zoals Sinaasappel, Grapefruit, Mandarijnen, citroen, limoen
  • Bessen
  • Kersen
  • Ananas
  • Kiwi
  • Bramen
  • Druiven
  • Aardbeien
  • Gedroogd fruit ( dadels, vijgen , pruimen, krenten rozijnen, kokos )
  • Appelmoes
  • Vruchtenmoes
  • Zacht rijp fruit zonder schil en pitjes zoals abrikozen, nectarine, banaan, meloen, peer, perziken en mango
 

Hoofdmaaltijd

  Wat mag u niet Wat mag u wel
Soep
  • Soep met gemaakt van de niet toegestane groenten of peulvruchten (zoals bruine bonen, linzen, erwten)
  • Soep gemaakt van de toegestane groenten soorten, met stukjes vlees, vermicelli en/of soepballetjes.

 

  Wat mag u niet Wat mag u wel
Vlees/vis
  • Vet of gepaneerd vlees. Hard gebakken vlees. Borstlappen, doorregen runderlappen, frikadellen, gehakt, gepaneerde schnitzel, halskarbonade, hamburger, hamschijf, klapstuk, krabbetjes, nasivlees, ribkarbonade, riblappen, schouderkarbonade, slavink, spek, sukadelappen, worst. Tam konijn, gans.
  • Vette, gemarineerde, gepaneerde of gerookte vis zoals ansjovis, bokking, haring, kibbeling, lekkerbekje, makreel, paling, sardines, tonijn, regenboog, schelvislever, sprot, vis in olie, pikante of roomsaus, vissalade, zalm.

  • Mager, niet te hard gebakken goed gegaard vlees met weinig vet bereid.

  • Taai en draderig vlees (bv. runderlapje) heel fijnsnijden en goed kauwen. Geen gebruik maken van grotere stukken rauw vlees zoals een biefstuk.

  • Mager rundvlees: baklap, biefstuk, entrecote, mager gehakt, magere runderlappen, ossenhaas, poulet, rollade, rosbief, schenkel, tartaar, tong. Mager varkensvlees: Filetlapje, fricandeau, haaskarbonade, hamlap, ongepaneerde schnitzel, varkenshaas, varkenslappen, varkensoester.

  • Mager kalfs-, paarden- en lamsvlees.

  • Kip en kalkoen zonder vel.

  • Mager en ongepaneerde vis. Gekookt, gepocheerd, gegrild of gestoofd bereid met weinig vet. Baars, bot, forel, kabeljauw, karper, poon, rog, schar, schelvis, schol, snoek, spiering, tong, wijting.

 

  Wat mag u niet Wat mag u wel
Graanproducten
  • Volkoren- en meergranen pasta (of gemaakt van peulvruchten of zilvervliesrijst)

  • Zilvervliesrijst

  • Macaroni, pasta, mie (niet volkoren)

  • Spaghetti (niet volkoren)

  • Witte rijst

 

  Wat mag u niet Wat mag u wel
Groenten/peulvruchten/aardappelen
  • Asperges

  • Bleekselderij

  • Zuurkool

  • Snijbonen

  • Sperziebonen

  • Prei

  • Doperwten

  • Peulvruchten, zoals bijvoorbeeld witte bonen, bruine bonen, linzen, kikkererwten, spliterwten, kapucijners

  • Taugé

  • Maïs

  • Champignons

  • Tomaten

  • Ui

  • Knoflook

  • Spinazie

  • Andijvie

  • Paprika

  • Rauwkost

  • Komkommers (bevat pitjes)

  • Aardappelpuree
  • Aardappels gekookt goed prakken/fijnkauwen
  • Goed gaargekookte groenten zoals;
  • Wortel
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Jonge bietjes
  • Gepureerde Pompoen of courgette (eerst schil en pitjes verwijderen)

Dessert

Wat mag u niet Wat mag u wel
  • Desserts met zaden, pitjes, noten, granen

  • Gebak

  • Fruityoghurt

  • Fruitkwark

  • Desserts zonder stukjes fruit, noten, pinda’s of granen.

  • Vla

  • Pudding

  • Kwark

  • Yoghurt

  • Hangop

  • Ijs

 

Overige producten

Wat mag u niet Wat mag u wel
  • Verse kruiden

  • Popcorn

  • Fijn gemalen specerijen

 

Let op: tijdens het laxeren mag u géén koffie! Dit kan namelijk het onderzoek beïnvloeden.

Tip: Bij rustig eten en goed kauwen is het niet nodig om vlees, groente en aardappelen te pureren. Indien het vanwege gebitsproblemen niet mogelijk is om de voeding goed fijn te kauwen dan wordt aangeraden om het eten te pureren met een staafmixer of keukenmachine.

Tip: Kijk vooral naar de kant wat u wél mag eten.

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label