Inleiding
In deze folder leest u meer informatie over wat ergotherapie inhoudt en wat een ergotherapeut voor u in de thuissituatie kan betekenen.
‘Ergotherapie stelt mensen in staat de dagelijkse dingen in de eigen omgeving te doen.’
Ergotherapie
Ergotherapie richt zich op activiteiten uit het dagelijks leven, die door bijvoorbeeld een (chronische) ziekte, ongeluk of ouderdom niet meer vanzelf gaan. Deze activiteiten kunnen liggen op het gebied van zelfverzorging (wassen en aankleden), huishouden, werk en ontspanning. De ergotherapeut kijkt waar uw beperkingen maar ook de mogelijkheden liggen en probeert er samen met u en uw familie voor te zorgen dat u zo zelfstandig en veilig mogelijk kan functioneren. Ergotherapie vindt bij voorkeur plaats in uw eigen woonomgeving, de ergotherapeut komt dus meestal bij u aan huis.
‘Ik leer van mijn ergotherapeut weer plezier te krijgen in het koken. Na mijn beroerte was ik het overzicht in de keuken kwijt. Dat verbetert nu gelukkig dagelijks.’
Wat doet een ergotherapeut?
Enkele voorbeelden:
- Trainen van dagelijkse activiteiten om deze weer zelfstandig uit te kunnen voeren.
- Screenen van de woning op veiligheid en adviseren over (tijdelijke) hulpmiddelen.
- Ondersteunen van mantelzorgers zodat zij beter om kunnen gaan met de fysieke- of psychische beperking van de persoon die zij verzorgen.
- Begeleiden van een aanvraag bij het WMO-loket van de gemeente.
- Begeleiden in het opbouwen van activiteiten na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname
Wordt ergotherapie vergoed?
Ergotherapie is een erkend paramedisch beroep en wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Iedereen heeft recht op maximaal 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Houdt u hierbij wel rekening met een eventuele verrekening met uw eigen risico. Sommige zorgverzekeraars hebben een aanvullend pakket.
Hoe kom ik bij een ergotherapeut?
U kunt zelf contact opnemen met een ergotherapeut bij u in de buurt voor het maken van een afspraak. Als er vanuit de opname in het ziekenhuis al direct een vraagstelling is voor ergotherapie aan huis, krijgt u een verwijzing mee van uw specialist. Anders adviseren wij u om eerst een verwijzing bij uw huisarts te vragen.
U kunt een ergotherapeut vinden via www.ergotherapie.nl of de zorgzoeker van uw zorgverzekeraar.
Vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Fysiotherapie-ergotherapie, logopedie en diëtetiek (FELD) op telefoonnummer (076) 595 30 75 of een e-mail sturen naar ergotherapie@amphia.nl. Meer informatie over ergotherapie vindt u ook op www.ergotherapie.nl.