De eerste afspraak
-
Voor het maken van een afspraak heeft u en uw partner een verwijzing nodig van de huisarts. De verwijzing gebeurt vrijwel altijd geautomatiseerd via het verwijssysteem ZorgDomein. U kan vanwege onderstaande redenen verwezen worden:
- Heteroseksueel koppel met Kinderwens > 1 jaar en de vrouw jonger dan 43 jaar
- Onregelmatige cyclus
- > 2 miskramen
- Bekend bent met een fertiliteitsbehandeling
-
mijnAmphia is een online omgeving voor patiënten van het Amphia. Als patiënt kunt u hier uw medische gegevens vinden. U kunt hier bijvoorbeeld lezen over uw afspraken in het ziekenhuis of over uw onderzoeken, medicijnen of allergieën. Dit kan op een computer, smartphone of tablet. En precies wanneer het u het beste uitkomt. Deze gegevens bij elkaar noemen we uw medisch dossier.
Zo wordt het bijvoorbeeld makkelijker om u voor te bereiden op een gesprek met uw arts. Zo werken we samen aan uw gezondheid. MijnAmphia kunt u via uw DigiD aanvragen
-
Om een afspraak te maken heeft u en uw partner een verwijzing nodig van de huisarts en u moet een mijnAmphia account hebben. Via mijnAmphia ontvangt u een digitale vragenlijst met vragen rondom kinderwens. Als deze vragenlijst is ingevuld, krijgen u en uw partner een afspraak op de poli fertiliteit
-
Ja, het is noodzakelijk om samen met de partner op de eerste afspraak te komen, Tijdens de eerste afspraak wordt een oriënterend fertiliteitsonderzoek gestart om de oorzaak van de uitblijvende zwangerschap vast te stellen. Daarbij worden naar mogelijke oorzaken bij de man en de vrouw gezocht.
-
Voorafgaand aan uw afspraak met de dokter zal de poli assistente u zien en zal uw lengte, gewicht en bloeddruk gemeten worden. Ook zal een CO meting verricht worden (deze stof is verhoogd aanwezig in de uitgeademde lucht van rokers en passief rokers)
Daarna maakt u kennis met uw behandelend arts, de vragenlijst zal met jullie doorgenomen worden. Om te weten of u spontaan zwanger kunt worden, zal er bij de vrouw een lichamelijk onderzoek met inwendige echo plaatsvinden. Vaak is er ook een bloedonderzoek nodig en wordt er een zaadonderzoek afgesproken.
Algemene vragen
-
Het advies is om te starten met foliumzuur een maand voordat u zwanger bent.
-
In Amphia behandelen we vrouwen tot een leeftijd van 43 jaar.
-
Ja, dat mag. Voor zover we weten is de griepprik niet schadelijk voor zwangeren of het ongeboren kind. Al tientallen jaren krijgen zwangere vrouwen uit de doelgroep de griepprik. Bij de griepprik samenstelling wordt gebruik gemaakt van een niet levend vaccin. Kijk voor actueel advies op de site van het RIVM bij griepprik.
-
Nee, in Amphia behandelen we geen alleenstaande vrouwen
-
Voor de man wordt geadviseerd om tijdens de fertiliteitsbehandeling niet naar de sauna te gaan, geen warme baden te nemen en geen stoelverwarming te gebruiken. Dit verhoogd namelijk de temperatuur van de teelballen, waardoor de zaadcellen vervormd geraken en niet goed functioneren. Na een saunabezoek wordt een fertiliteitsbehandeling voor 3 maanden afgeraden.
-
Een gezond gewicht is belangrijk voor uw zwangerschapskansen, een ongecompliceerde zwangerschap en gezondheid van het kind. Door overgewicht heeft u meer risico op complicaties tijdens de vruchtbaarheids behandeling Om deze reden heeft het Amphia Ziekenhuis een BMI-grens van 30. Dat betekent dat u geadviseerd wordt om eerst af te vallen voordat we starten met een fertiliteitsbehandeling. Ook als u te licht bent, bespreekt de arts met u om eerst aan te komen. Afhankelijk van uw gewicht en situatie zal hier uw persoonlijk behandelplan op afgestemd worden.
-
Nee, Amphia werkt niet met donorsemen
-
Nee het is niet mogelijk om deze echo's te maken in Amphia.
-
Via de website van Amphia kunt u uw gegevens opvragen
-
Wanneer u de voorkeur voor een vrouwelijke arts tijdig aangeeft, lukt het vaak wel om dat te regelen. Echter, soms is er alleen een mannelijke arts aanwezig. Wij kunnen dus niet garanderen dat u nooit een mannelijke zorgverlener treft.
Cyclusanalyse
-
De eerste dag van de menstruatie is de eerste dag waarop helder bloedverlies optreedt. De binnenbekleding van de baarmoeder (endometrium) is dan dun en de eierstokken zijn helemaal rustig. Daarna gaat er 1 eiblaasje (follikel) rijpen in de eierstokken. Dit rijpende eiblaasje maakt oestradiol aan, waardoor de waarde hiervan in het bloed ook gaat stijgen en het baarmoederslijmvlies opgebouwd gaat worden. Wanneer dit blaasje rijp is, komt de LH-piek waarna de eisprong volgt. Na de eisprong vormt het restant van het eiblaasje, het gele lichaampje, progesteron. Dit hormoon houdt het opgebouwde baarmoederslijmvlies in stand tot er een zwangerschap is opgetreden en het zwangerschapshormoon de functie over gaat nemen. Treedt er geen zwangerschap op, dan stopt de productie van progesteron en treedt er een menstruatie op.
-
Wanneer een cyclus tussen de 21 en 35 dagen is, wordt deze als regelmatig beschouwd. De kans dat de cyclus dan gepaard gaat met een eisprong is heel groot.
-
Meestal begint de menstruatie met bruinige afscheiding, daarna komt er helderrood bloedverlies. Wanneer dit helderrood bloedverlies voor 18.00 uur begint, mag u deze dag als eerste cyclusdag aanhouden. Als het bloedverlies na 18.00 uur optreedt, is de volgende dag uw eerste cyclusdag. Als u twijfelt over uw beginnende menstruatie, kunt u met een verpleegkundige overleggen tijdens het telefonische spreekuur.
-
Iedereen met een kinderwens wordt geadviseerd zo gezond mogelijk te leven, dus gevarieerd te eten, regelmatig te bewegen en de ongezonde dingen zoals roken, alcohol en drugs achterwege te laten. Heb je over- of ondergewicht, probeer dan wat af te vallen of aan te komen. Regelmatig gemeenschap tijdens de vruchtbare periode is natuurlijk ook belangrijk. Geadviseerd wordt om tijdens de vruchtbare dagen minstens om de dag gemeenschap te hebben.
-
Als u een klein beetje bloedverlies heeft dan kan u doorgaan met de Provera tabletten. Lijkt uw bloedverlies op een menstruatie? Dan mag u stoppen met de Provera kuur.
-
Dit kan variëren van enkele dagen tot 1week. Indien u na 1 week geen reactie heeft gehad op de Provera tabletten, bel dan naar de polikliniek.
IUI
-
Ja, onder invloed van oestrogenen die door de rijpende eiblaasjes aan het bloed worden afgegeven, ontstaat er meer vaginale afscheiding. Deze is zichtbaar als heldere afscheiding.
-
U mag 16 dagen na de inseminatie een zwangerschapstest doen.
-
Tijdens een IUI-traject mag u in principe gemeenschap hebben wanneer u wilt. Geadviseerd wordt om 1-4 dagen onthouding te hebben voordat het zaadmonster ingeleverd wordt.
-
Ja, u kan gewoon sporten en werken tijdens de behandeling.
IVF/ICSI
-
Met uw hoofdbehandelaar zal bekeken worden of u hiervoor in aanmerking komt.
-
U mag hiermee starten indien u een prikinstructie heeft gehad bij de doktersassistente, alle bloeduitslagen binnen zijn en de contracten met het fertiliteitslaboratorium ondertekend zijn.
-
Ja, onder invloed van oestrogenen die door de rijpende eiblaasjes aan het bloed worden afgegeven, ontstaat er meer vaginale afscheiding. Deze is zichtbaar als heldere afscheiding.
-
Als u het prettig vindt mag dit, tenzij u andere voorschriften heeft gekregen. Op de dag van de punctie wordt door ons afgeraden om te werken en het die dag rustig aan te doen. u mag, doordat u medicijnen van ons heeft gekregen die de rijvaardigheid beïnvloeden, dan geen auto rijden.
-
Ja. De eierstokken worden groter tijdens de stimulatieperiode. Daardoor kunt u een opgezette buik krijgen, vooral 's avonds. Sommige vrouwen spreken van een ‘voller gevoel’. Ook kunt u steekjes voelen in de onderbuik, vooral aan de zijkanten. Bent u misselijk? Dan kan het zijn dat u te weinig hebt gedronken. Wij raden aan om 2– 2,5 liter per dag te drinken tijdens de stimulatieperiode en na de punctie.
-
Tijdens het traject mag u in principe gemeenschap hebben wanneer u wilt. Geadviseerd wordt om 1-4 dagen onthouding te hebben voordat het zaadmonster ingeleverd wordt.
-
-
Bij pijn
-
Koorts
-
Malaise
-
Bloedverlies
-
-
Het embryo wordt alleen teruggeplaatst als u het paspoort van uw partner bij u heeft of uw partner aanwezig is tijdens de terugplaatsing.
-
Krijgt u een recept van een arts, maak dan aan deze arts uw zwangerschapswens kenbaar en geef aan uw arts door welke medicijnen u voor de behandeling gebruikt of gaat gebruiken.
Na de embryoterugplaatsing moet u voorzichtig omgaan met medicijnen. Paracetamol mag zonder overleg gebruikt worden. Wees terughoudend met vrij verkrijgbare middelen. Alleen foliumzuur wordt dringend geadviseerd aan vrouwen met een kinderwens.
-
Niet alle embryo’s kunnen de invries- en ontdooiprocedure overleven. Invriezen en ontdooien is een zwaar proces waarbij alleen embryo's van goede kwaliteit dit goed doorstaan. In het fertiliteits laboratorium wordt hier nauwkeurig naar gekeken.
-
Nee, het is een spannende tijd, maar u hebt geen invloed om de kans op een zwangerschap te verhogen. U mag alle dagelijkse activiteiten verrichten: tillen, vrijen, sporten, werken. U moet wel voorzichtig zijn met medicijnen en röntgenstralen en uiteraard rookt u niet, gebruikt u geen drugs en drinkt u geen alcohol.
-
Zoals door de behandelend arts is voorgeschreven, moet u 2 keer per dag 300 mg Utrogestan per keer vaginaal toedienen
-
Indien u Utrogestan krijgt voorgeschreven in de luteale fase, is het advies om op de dag van de embryoterugplaatsing ook 2 x 300 mg Utrogestan in te brengen
-
De werkzame stof die in de capsule zit, wordt snel via de vaginawand in het bloed opgenomen. Echter, een deel van de capsule lost niet op. Een inlegkruisje is dan prettig. Was uw intieme zone niet met zeep, vochtige doekjes, vaginale douches, intiemsprays, zeepvrije wasemulsies of andere producten, dit ter voorkoming van een schimmelinfectie. Mocht dit toch optreden, dan kunt u contact opnemen via het telefonische spreekuur of met de huisarts. Geef bij de voorschrijvende arts aan met welke behandeling u bezig bent.
-
U mag 16 dagen na de punctie een zwangerschapstest doen
-
U mag 11 dagen na de embryo terugplaatsing een zwangerschapstest doen.
-
Het medisch personeel kan u geen informatie geven over deze kosten. Bij uw zorgverzekering kunt u opvragen wat de vergoedingen voor uw behandeling zijn.
-
Het is zeker verstandig om u te laten vaccineren tegen corona, het liefst voordat u zwanger raakt. Bent u al zwanger en nog niet (volledig) gevaccineerd, dan is het alsnog goed om u te laten vaccineren, bij voorkeur na 12 weken zwangerschapsduur. Zeker wanneer uw zwangerschap al verder gevorderd is. U heeft als zwangere immers een grotere kans op een ernstiger beloop met bijbehorende complicaties.
Medicatie
-
Bij de apotheek kunt u een medicijnenpaspoort aanvragen, let wel op dat de medicatie op de juiste manier bewaard blijft.
-
Bekijk hier de filmpjes van de medicatie
Vragen tijdens de behandeling
-
Op maandag t/m vrijdag kunt u van 8.00 uur tot 13.00 telefonisch contact opnemen met de poli fertiliteit op telefoonnummer 076-5951041. Als het nodig is, kan de verpleegkundige dezelfde dag nog met de arts overleggen.
Voor dringende vragen die niet tot de volgende dag kunnen wachten of bij spoed kunt u contact opnemen met de triage afdeling op het telefoonnummer 076-5952462.
-
Heeft u plotselinge, soms zelfs scherpe buikpijn, die anders voelt dan tijdens de stimulatie? En vermindert deze pijn niet na Paracetamol-gebruik? Of heeft u last van misselijkheid/braken en pijn in de onderbuik? Meld dit dan direct via de polikliniek (076 5951041 van 8.00 tot 13.00 uur) of buiten kantoortijden via de triage afdeling (076-5952462).
-
Temperatuursverhoging kan negatieve invloed hebben op de zaadkwaliteit. Het kan om deze reden soms beter zijn om uw behandeling tot maximaal 3 maanden na de koorts uit te stellen. Heeft uw man een gemeten temperatuur van boven de 38,5 °C? Probeer deze dan direct te onderdrukken met 4x per dag 1000mg Paracetamol. Blijf de temperatuur meten tot deze gezakt is. Bel altijd voor overleg naar onze polikliniek.
-
Bel de poli Fertiliteit voor verder overleg.
-
Als u koorts, pijn of algehele malaise klachten heeft.
-
Dit is mogelijk via mijnAmphia. Bij berichten kan u een nieuw herhaalrecept aanvragen. Deze zal de volgende dag voor u klaarliggen.
-
Ga naar de website van de Amphia apotheek en klik op herhaalservice. Daar vult u uw gegevens en de medicatie in. De volgende dag ligt de medicatie voor u klaar.
Miskraam
-
Als u bij de arts bent geweest en u en uw arts hebben gekozen voor een medicamenteuze behandeling, zal u een medicatiekuur van 2 dagen krijgen. De eerste dag zal u 1 tablet 200mg Mifepriston via de mond innemen. De volgende zag zal u 800 mcg (4 tablettenx200mcg) vaginaal inbrengen.
-
De werking van Misoprostol kan variërend werken. Soms al binnen enkele uren. Indien er na een week geen bloedverlies optreedt adviseren wij u te overleggen met de polikliniek
-
Wij adviseren u om toch de 4 vaginale tabletten Misoprostol in te nemen.
-
U mag 4 keer per dag 1000 mg paracetamol innemen en 2 keer per dag 250 mg Naproxen.
-
Indien u bloedverlies heeft, staat de baarmoedermond open en bent u kwetsbaar om een baarmoederinfectie op te lopen. Daarom wordt geadviseerd om geen gemeenschap te hebben, niet te zwemmen of In bad te gaan en geen tampons gebruiken. Heeft u koorts of extreme bloedverlies (meer dan 1 maandverband per half uur) neem dan contact op met het ziekenhuis.
-
Dit zou kunnen, maar de menstruele cyclus kan ook even uitblijven. U kan wel verwachten om nog buikpijn en bloedverlies te hebben tot u volgende menstruatie op gang komt.
-
In het ziekenhuis kan vervolgonderzoek worden gedaan naar de onderliggende oorzaak van de miskraam. In 40% van de koppels wordt er geen oorzaak gevonden.
Zwanger
-
Ook als u een klein beetje bloedverlies of afscheiding heeft, moet u een zwangerschapstest doen op de afgesproken dag en de medicatie zoals afgesproken continueren. Weet u zeker dat de menstruatie goed heeft doorgezet vlak voor de testdatum, dan mag u de test overslaan en stoppen met de medicatie (indien u dit gebruikt.).
Echter ons advies is om op de afgesproken datum te testen.
-
Bel de poli fertiliteit op om een afspraak te maken voor een eerste zwangerschapsecho. Daarnaast start u met vitamine D. Als u zwanger bent, mag u ook bepaalde voedingsmiddelen niet meer eten. Download de app: zwangerhap van het voedingscentrum om u hierin te laten begeleiden. Ook wordt geadviseerd om de kattenbak niet te verschonen en om handschoenen aan te trekken tijdens het tuinieren.
-
De eerste echoafspraak is 3-4 weken na uw positieve zwangerschapstest, dus bij 7 tot 8 weken zwangerschapsduur. Deze echo doet meestal uw hoofdbehandelaar. Als de eerste echo goed is, gaat u voor uw zwangerschapscontrole naar een verloskundige of gynaecoloog.
-
Indien u druppels bloedverlies heeft, hoeft u zich nog geen zorgen te maken. Indien de hoeveelheid bloedverlies net als een menstruatie is, neem dan contact op met de polikliniek.
-
Neem contact op met de polikliniek voor verdere hulp. Indien dit na de openingstijden is, mag u contact opnemen met de triage.