De polikliniek in Breda:
Amphia
Molengracht 21
4818 CK Breda
Polikliniek
Route 106
Maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 16:30 uur
Afdelingsnummer: (076) 595 1047
De polikliniek in Oosterhout:
Amphia
Pasteurlaan 9
4901 DH Oosterhout
Polikliniek
Route 9
Maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 16:30 uur
Afdelingsnummer: (076) 595 1047
Toenemende klachten van het geheugen
Geheugenproblemen kunnen ervoor zorgen dat u bijvoorbeeld moeite heeft met het onthouden, niet meer weet hoe een apparaat werkt, niet goed op woorden kan komen, uw dagelijkse bezigheden niet meer zo goed uit kan voeren, moeite heeft met plannen wat u op een dag wilt doen, sombere gevoelens en/ of concentratieproblemen ervaart.
Een veel gestelde vraag is of de geheugenproblemen wijzen op een beginnende dementie. Maar het kan ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld een niet goed werkende schildklier of een depressie. Om de oorzaak en de ernst van uw geheugenklachten te onderzoeken heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of de geriater heeft besloten u poliklinische te vervolgen na een opname in het ziekenhuis.
Met u en een ervaren team van verschillende zorgverleners werken we samen
Uw klachten worden tot in detail bevraagt in een gesprek met u en uw familie/ mantelzorger. Er wordt o.a. een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en een korte geheugentest afgenomen. Het kan zijn dat de geriater nog aanvullende onderzoeken afspreekt om de oorzaak van uw klachten vast te kunnen stellen. Het aanvullend onderzoek kan bestaan uit een scan van uw hersenen en/of een uitgebreid neuropsychologisch onderzoek.
Tijdens het neuropsychologisch onderzoek worden uw klachten besproken en vervolgens worden er testen afgenomen om het cognitief functioneren (o.a geheugen, de taal, waarneming, tempo, concentratie) in kaart te brengen. Er zijn ook testmogelijkheden als u anderstalig of laaggeletterd bent. Op uw eigen niveau en eigen taal wordt u getest waardoor er een betrouwbare diagnose gesteld wordt. Meer informatie over het onderzoek ga naar https://www.amphia.nl/folders/geriatrie-neuropsychologisch-onderzoek
Voor de uitslag van de onderzoeken en of er een behandeling mogelijk is, heeft u een gesprek met uw geriater.
Wat kan de uitslag zijn?
- Uw geheugen is niet slechter dan u op grond van uw leeftijd mag verwachten.
- Uw geheugenklachten zijn het gevolg van een lichamelijke aandoening. De geheugenstoornissen kunnen bijvoorbeeld een symptoom zijn van een schildklierziekte waarvoor u verder behandeld wordt.
- Uw geheugen werkt minder goed dan bij uw leeftijdsgenoten, u heeft een Mild Cognitive Impairment (MCI).
- U heeft een dementie.
- U heeft een depressie.
Meer informatie voor u
-
Bij een MCI kunt u geheugenklachten, moeite met informatieverwerkingen of problemen bij het uitvoeren van bepaalde handelingen hebben. De klachten zijn minder ernstig dan bij een dementie, maar kunnen zeker hinderlijk zijn en gevoelens van onzekerheid geven. U blijft meestal onder behandeling bij de geriater. Het kan naar mate u ouder wordt dat er zich een dementie ontwikkeld.
- MCI milde cognitieve stoornis
- https://www.dementie.nl/over-dementie/soorten-dementie/mild-cognitive-impairment-mci/wat-is-mild-cognitive-impairment-mci
-
Dementie is een verzamelnaam voor aandoeningen die gekenmerkt worden door veranderingen o.a in het geheugen, de stemming en het gedrag. Er zijn vele soorten dementie waarvan de ziekte van Alzheimer wel de bekendste is. Het is een ingrijpende ziekte die vele vragen oproept bij u en uw familie/ mantelzorger. Dementie is niet te genezen. Bij enkele vormen van dementie is een behandeling met medicatie mogelijk die de ziekte, verschijnselen evt kunnen vertragen. De geriater zal u daarover informeren als de diagnose vastgesteld is.
-
Voorafgaand aan uw afspraak bij de geriater of verpleegkundig consulent kan het zijn dat u een afspraak heeft bij de doktersassistente voor één of meerdere onderzoeken, bijvoorbeeld het maken van een hartfilmpje, meten van de bloeddruk en het afnemen van een geheugentest.
-
De geriater heeft u doorverwezen naar het verpleegkundig spreekuur geriatrie. De verpleegkundig consulent gaat met u en uw familie in gesprek over de geheugenproblemen, dementie. Zij geeft u adviezen en ondersteuning in de verwerking en het omgaan met de ziekte en begeleidt u bij het gebruik van medicatie als die voorgeschreven is door de geriater. Voor meer informatie ga naar: