Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Denosumab bij geriatrische patiënt
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Denosumab bij geriatrische patiënt

Informatiefolder over medicijn denosumab

Informatiefolder over medicijn denosumab

Hoe werkt denosumab
Denosumab is een eiwit (monoklonaal antilichaam) dat de botafbrekende cellen remt, hierdoor verbetert de botdichtheid. Het bot krijgt een betere botstructuur en op deze manier neemt de kans op een botbreuk af. Dit middel wordt voorgeschreven indien er sprake is van osteoporose.

Hoe moet ik het gebruiken?
Denosumab krijg je in de vorm van een onderhuidse (subcutane) injectie in je bovenbeen, je bovenarm of in je buik. In het ziekenhuis of bij de apotheek krijgt u uitleg hoe u dit het beste kunt doen. Als u het vervelend vindt of niet in staat bent om uzelf een injectie te geven, kan de huisarts of assistente dit eventueel ook doen. De injectie krijg je 1 keer per 6 maanden. Eén injectiespuit bevat 60 mg denosumab.

De optimale gebruiksduur van denosumab is nog in onderzoek. Anders dan bij andere osteoporosemedicijnen is (nog) niet vastgesteld hoe lang denosumab het beste gebruikt kan worden. Overleg altijd met uw behandelend arts als u met dit middel wilt stoppen. Zelfstandig tussentijds stoppen kan tot ongewenste negatieve effecten leiden. Stop dus nooit zomaar.

Hoe moet ik het bewaren?
Denosumab moet altijd in de oorspronkelijke verpakking in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur tussen de 2 en 8 oC.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor.

  • Spier- en gewrichtspijn (>10%)
  • Zenuwpijn in de bil en/of het been
  • Buikklachten, obstipatie
  • Infectie van de urinewegen, van de bovenste luchtwegen of van de huid
  • Zelden osteonecrose van de kaak (beschadiging van kaakbot door verminderde doorbloeding): zorg voor goede gebitshygiëne
  • Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheidklachten adviseren we u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw huisarts en/of behandelaar.

Wat moet ik nog meer weten?
Alcohol
Er is geen bezwaar tegen (matig) alcohol gebruik tijdens behandeling met denosumab.

Autorijden
Er is geen bezwaar tegen autorijden tijdens het gebruik van denosumab.

Operaties en tandheelkundige ingrepen
Tijdens het gebruik van denosumab is er een heel kleine kans op afsterven van kaakbot tijdens een tandheelkundige ingreep. Moet u een tandheelkundige ingreep ondergaan tijdens uw behandeling met denosumab, bespreek dit dan met uw behandelaar en tandarts.

Meer lezen over geriatrie in Amphia?

Ga naar afdeling Geriatrie

Label