Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Gips en deelnemen aan het gemotoriseerd verkeer
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Gips en deelnemen aan het gemotoriseerd verkeer

Gips en het deelnemen aan het gemotoriseerd verkeer.

U draagt gips en vraagt zich mogelijk af of u daarmee mag autorijden. In deze folder leest u meer over de regels, de positie van uzelf, uw arts en de verzekering en ons advies.

Wat zijn de regels?
Volgens de regels mag een politieagent uw rijbewijs innemen als:

  • hij/zij u niet in staat acht om uw motorrijtuig in bedwang te houden of;
  • als u aan een aandoening lijdt waardoor u niet goed functioneert. Dat kan zijn: ‘een stoornis in het gebruik van een of meer ledematen’.

Als u uw hele been in het gips heeft, is het duidelijk dat zelf autorijden onveilig is. Maar hoe zit het als u bijvoorbeeld uw pols in het gips heeft?

Veiligheid voorop
Autorijden met gips is niet per definitie verboden, maar ook niet per definitie toegestaan. Verzekeraars kunnen weigeren om uit te betalen in geval van schade. Of ze dit wel of niet doen “hangt af van de omstandigheden”.

Verzekering
Een aantal autoverzekeraars vindt dat een geldig rijbewijs en een schriftelijke verklaring van de arts voldoende is om schade te dekken. Maar een groot deel van de verzekeraars zegt dat de verzekerde altijd zelf aansprakelijk blijft voor schade.

Advies van uw arts
Het advies van uw arts is niet meer dan een advies. Uw arts kan alleen iets zeggen over uw medische toestand, niet over uw rijvaardigheid. Hij/zij kan niet de verantwoordelijkheid nemen voor uw rijgedrag. Uw arts geeft dus geen een schriftelijke verklaring af over uw rijvaardigheid met gips (waar een aantal verzekeraars om vraagt).

Conclusie: U bent zelf verantwoordelijk om te beslissen of u met uw gips voldoende goed kunt autorijden en onveilige situaties kunt voorkomen.

Advies: bij twijfel voorlopig niet zelf gaan auto rijden.

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder, dan kunt u contact opnemen met de gipsverbandmeester, bereikbaar op telefoonnummer [076] 595 40 69.

Bron: ‘Dokter, mag ik rijden met gips’, Medisch contact, 9 mei 2013.

Meer lezen over de gipskamer van Amphia?

Ga naar afdeling Gipskamer

Label