Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Kirschner draden verwijderen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Kirschner draden verwijderen

U bent geopereerd vanwege een botbreuk. Bij deze operatie zijn Kirschnerdraden (K-draden) gebruikt om de breuk vast te zetten. In deze folder leest u meer over het verwijderen van deze K-draden en hoe hier verder mee om te gaan.

Wat is er gebeurd?
U bent geopereerd om het bot weer in een goede stand te krijgen. Tijdens de operatie is de breuk gezet, zoals dat heet (ofwel: gereponeerd). Om de breuk goed vast te zetten heeft de arts metalen pennetjes (K-draden) gebruikt.

Wat doen K-draden?
Deze draden maken de twee delen van het bot niet aan elkaar vast, zoals je misschien zou denken. Maar ze houden de botdelen in de juiste stand. Als het goed is, vormt zich nieuw bot. Daardoor groeit de breuk aan elkaar. Is er voldoende nieuw bot gevormd, dan zijn de K-draden niet meer nodig en worden ze verwijderd.

Wel of geen gips?
Tijdens de operatie besluit de arts of u (na het verwijderen van de draden) wel of geen gips krijgt. Dit hangt af van het soort breuk.

Hoe werkt het verwijderen van K-draden?
De K-draden kunnen uitsteken of onder uw huid verborgen zitten.

  • De draden steken uit
    Wanneer de draden uitsteken, kan de arts besluiten om ze op de gipskamer eruit te laten halen. Dit gebeurt zonder verdoving omdat het verwijderen heel kort; enkele seconden duurt. De pijn is vergelijkbaar met een verdovende injectie. Neem ongeveer een uur voor de afspraak een paracetamol in. De K-draden worden verwijderd met behulp van een tangetje. U krijgt daarna een pleister of een klein verbandje.
    Dit mag er af als de wond niet meer lekt. Afhankelijk van wat de arts besluit, krijgt u wel of geen gips om de breuk verder te laten genezen. U mag de verwijderde pennen meenemen naar huis.
  • De draden zitten onder de huid
    Steken de pennen niet door de huid, dan worden ze via een kleine operatieve ingreep verwijderd. Dit gebeurt op de afdeling dagbehandeling, onder een korte narcose. Indien nodig, legt de gipsverbandmeester een gipsverband aan. Houd u daarna rekening met een blauwe plek of zwelling, die nog enige tijd zichtbaar kan zijn.

Na het verwijderen van de K-draden

  • Douchen en zwemmen: De wondjes genezen meestal binnen een paar dagen. In deze dagen mag u gewoon douchen. Spoel na gebruik van shampoo of badschuim de wond na met behulp van de douchekop.
  • Gaat u niet in bad of zwemmen, zolang de wondjes open zijn. Dit in verband met een verhoogde kans op infectie.
  • Lopen, tillen, sporten: Vermijd in het begin grote kracht op het bot waar de pennetjes zijn uitgehaald. De wond en het bot moeten herstellen. U mag natuurlijk wel voorzichtig gaan bewegen. Voelt u geen pijn, dan kunt u het bewegen steeds verder uitbreiden.

Contact
Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder, belt u dan tijdens kantooruren met de gipsverbandmeester op telefoonnummer: (076) 595 40 69 of (0162) 32 73 63.
In de avond- en nachturen en in het weekend neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp: (076) 595 40 47.

Meer lezen over de gipskamer van Amphia?

Ga naar afdeling Gipskamer

Label