Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Sterilisatie van de vrouw
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Sterilisatie van de vrouw

Goed om te weten

  • Een sterilisatie valt niet onder de basisverzekering. Controleer dus altijd even of u hiervoor aanvullend verzekerd bent.
  • De ingreep is onomkeerbaar.
  • Een sterilisatie betreft een operatie waarbij u onder narcose gaat.
  • Een sterilisatie heeft geen effect op uw menstruele cyclus.
  • Heeft u andere anticonceptiemiddelen overwogen? (pil, spiraal, sterilisatie man)

Wat is een sterilisatie?

Wat is een sterilisatie?
Wanneer je zeker bent dat je geen kinderen (meer) wilt krijgen, kun je een sterilisatie ondergaan. Een sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie. Bij een sterilisatie worden je eileiders afgesloten waardoor je eicel niet meer bevrucht kan worden. Dit kan op 2 manieren: het dichtbranden van de eileiders via elektrische stroom of het verwijderen van de eileiders.

Doordat de eileiders zijn afgesloten na een sterilisatie, kunnen zaadcellen de eicel niet meer bereiken. Hierdoor kan de eicel niet meer worden bevrucht en kun je dus niet zwanger worden. De eierstokken blijven echter nog steeds hun werk doen en maken nog steeds eicellen en vrouwelijke hormonen aan. Deze eicellen kunnen nu alleen niet meer door de eileider. Daardoor komen de eicellen in de buikholte terecht. Je lichaam ruimt deze eicellen uit zichzelf op.

Voordat je een sterilisatie ondergaat, is het goed om stil te staan bij de voor- en nadelen van een sterilisatie.

De voordelen

  • Sterilisatie beschermt goed tegen zwangerschap. Echter van de 1000 vrouwen die voor sterilisatie kiezen, worden er 5 toch zwanger.
  • U hoeft geen voorbehoedsmiddelen meer te gebruiken om zwangerschap te voorkomen.
  • U kunt stoppen met hormonen om zwangerschap te voorkomen.
  • Artsen denken dat het dichtbranden van de eileiders ervoor zorgt dat de kans op eierstokkanker later in uw leven (nog) kleiner wordt. Als u de eileiders laat weghalen, wordt die kans nog kleiner.

De nadelen

  • Sterilisatie is een operatie onder narcose. Bij elke operatie is er kans op complicaties tijdens en na de ingreep.
  • Het is moeilijk of zelfs onmogelijk om een sterilisatie ongedaan te maken. Je moet dus zeker zijn van je zaak.
  • Een sterilisatie zit niet in het basispakket van je zorgverzekering. Je hebt een aanvullende verzekering nodig.
  • Net als bij alle andere vormen van anticonceptie blijft er een kleine kans bestaan dat je toch zwanger wordt. Die kans is 5 op 1000.

Kijkoperatie
Een sterilisatie wordt vaak via de buik met een kijkoperatie gedaan. Dit noemen we een laparoscopische sterilisatie. De arts (gynaecoloog) in het ziekenhuis doet deze operatie. Via kleine openingen in de buik brengt de gynaecoloog de instrumenten in. Tijdens de operatie wordt er een blaaskatheter ingebracht en er wordt een inwendig onderzoek gedaan.                           

U wordt voor deze operatie in een diepe slaap gebracht (narcose). De operatie duurt ongeveer een halfuur. U ligt daarna ongeveer een half uur op de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent, brengt de verpleegkundige u van de uitslaapkamer naar de verpleegafdeling. Vaak gaat u dezelfde dag weer naar huis.

Voorbereiding op een sterilisatie
Een sterilisatie valt niet binnen het basispakket. Vraag daarom u verzekeraar welke aanvullende verzekering deze operatie dekt en pas indien nodig uw verzekering aan. Als u verzekeraar de sterilisatie volledig vergoedt, hoeft u meestal niets te betalen.

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hier later nog uitleg over.

Het is niet verstandig om na de operatie zelf naar huis te rijden of met het openbaar vervoer naar huis te gaan. Zorg er daarom voor dat u passend vervoer heeft geregeld.

Na de operatie

  • De pijn verdwijnt meestal de eerste uren na de sterilisatie. Zo nodig kunt u een pijnstiller innemen. U krijgt hierover instructies mee naar huis. 
  • Ten gevolge van de gassen die tijdens de operatie ingebracht worden, kan er nekpijn, schouderpijn of pijn rondom het middenrif ontstaan. U kunt het beste plat gaan liggen of een halfzittende houding aannemen. Indien nodig kunt u een pijnstiller innemen.
  • De meeste vrouwen kunnen na een paar dagen of een week na hun laparoscopische sterilisatie weer werken.

Wondverzorging en hygiëne

  • Na  één dag mogen de pleisters verwijderd worden. Douchen is dan toegestaan. Niet baden totdat de wondjes genezen zijn.
  • Wondjes droogdeppen en eventueel een nieuwe pleister plakken.
  • Hechtingen zijn oplosbaar.

Wanneer moet u contact opnemen?
Als u na de sterilisatie koorts (boven de 38,5 °C) of hevige buikpijn krijgt, is het verstandig om contact met de gynaecoloog op te nemen. Ook als de sterilisatie al een paar dagen geleden heeft plaatsgevonden.

Bel dan de Triage Gynaecologie op telefoonnummer (076) 595 2462.

Meer informatie voor u

Meer lezen over gynaecologie in Amphia?

Ga naar afdeling Gynaecologie

Label