Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Gezinssuites algemene informatie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Gezinssuites algemene informatie

Welkom

Zwangerschap en bevalling zijn bijzondere gebeurtenissen. Het kan echter voorkomen dat u of uw baby wat langer in het ziekenhuis moeten blijven. Op onze afdeling wordt complete zorg verleend aan zowel moeder als baby. Ook uw familie wordt hier nauw bij betrokken. Dat gebeurt voor, tijdens en na de bevalling.

Gezinsgerichte zorg
We willen graag dat u zich zo prettig mogelijk voelt in Amphia. En dat uw gezin de ruimte krijgt om samen zoveel mogelijk voor uw kindje te zorgen. Daarom hebben we speciale ruime kamers voor uw gezin ingericht. U ligt met uw baby samen op de kamer en uw familie heeft er de ruimte om bij de verzorging te helpen. De partner kan ook blijven slapen. Het gezin vatten we zo ruim mogelijk op. We gaan er vanuit dat er verschillende gezinssamenstellingen mogelijk zijn, met verschillende achtergronden en culturen. De wensen en behoeften zijn van het gezin zijn het uitgangspunten voor onze zorgverleners.

    Voordelen van de gezinssuites op een rij

    • U heeft de beschikking over een eigen suite waar u met uw baby en partner kunt verblijven.
    • U bepaalt samen met uw verpleegkundige de indeling van uw dag. Uw wensen zijn hierbij ons uitgangspunt.
    • U en uw partner worden gecoacht naar jullie behoefte bij de verzorging van jullie baby. Dit maakt de stap naar huis minder groot.
    • Uw familie en vrienden zijn van harte welkom om u en uw baby te bezoeken, we hanteren geen bezoektijden, maar geven wel adviezen. Voor kraamvrouwen en pasgeborenen is rust heel belangrijk. Vooral prematuur geboren baby’s hebben nog moeite met het aanpassen aan de prikkelrijke omgeving buiten de baarmoeder.
    • U kunt in het ziekenhuis digitaal de geboorteaangifte doen. U hoeft hiervoor niet meer naar het gemeentehuis. U dient hiervoor wel te beschikken over een DigiD van uzelf en uw partner. Voor de aangifte kunt u gebruik maken een speciale tablet, die de verpleegkundige aan u kan overhandigen.
    • Wanneer u een keizersnede moet ondergaan, kunnen uw partner en uw baby indien mogelijk bij u blijven tijdens het afronden van de operatie en op de uitslaapkamer. Uw baby blijft hierbij langdurig op uw borst, wat de hechting stimuleert. Gezamenlijk gaat u hierna naar de gezinssuite.

    Uw zorgteam
    Het zorgteam is verantwoordelijk voor de verpleging, verzorging en begeleiding van jullie gezin. Het team bestaat uit mensen met verschillende functies die allemaal hun eigen specialiteit hebben. De specialismen die u tijdens de opname tegen zult gaan komen verschilt per zwangere, moeder en kind. Uiteraard zal de verpleegkundige u vertellen waarmee zij u komt ondersteunen.

    Zorg voor de zwangere

    Er wordt elke dag een hartfilmpje (CTG) gemaakt of er wordt naar de hartslag van uw baby geluisterd. Ook wordt uw bloeddruk, temperatuur, hartslag, ademhaling en zuurstofgehalte (saturatie) regelmatig gecheckt. Er kan ook worden gekeken of u vruchtwaterverlies, bloedverlies, harde buiken en/of andere klachten heeft.

    Zwangere vrouw wordt onderzocht

    Zorg voor de kraamvrouw
    U krijgt dagelijks een aantal controles; het
    meten van de bloeddruk, temperatuur, hartslag, ademhaling en zuurstofgehalte (saturatie).

    Het controleren van de hoogte van de baarmoeder (fundus), wond, hechtingen, urineproductie en ontlasting en de hoeveelheid bloedverlies. De verpleegkundige houdt ook in de gaten hoe u zich voelt en geeft adviezen, zodat u aan voldoende rust komt om te kunnen herstellen van uw bevalling. Alle controles worden genoteerd in uw dossier.

    Zorg voor uw baby
    U weet als geen ander wat goed is voor uw baby. Maar het kan zijn dat u nog niet in staat bent om de verzorging voor uw baby zelf te doen. Samen met uw verpleegkundige maakt u afspraken over de verzorging van uw kindje en de indeling van uw dag. U en uw partner worden begeleid bij de verzorging van jullie baby. Dit maakt de stap naar huis minder groot. Stapsgewijs oefenen jullie deze verzorgingstaken:

    • luier verschonen
    • voeding voorbereiden en toedienen
    • temperaturen in bad doen
    • schone kleertjes aandoen
    • uitkoken van materialen (fles, speen etc.)
    • signalen van de baby herkennen
    • troosten van uw baby
    • buidelen
    • veilig slapen
    • dagboekje bij houden (bij prematuren)
    • veilig verplaatsen
    Verpleegkundige checkt baby

    Voeding voor uw baby
    Borstvoeding
    Borstvoeding is de meest natuurlijke en complete voeding voor uw baby. Het bijzondere hieraan is dat de samenstelling zich voortdurend aanpast aan de behoefte van uw baby, ook wanneer deze te vroeg geboren is. Wanneer de conditie van uw baby het toelaat, kunt u starten met het geven van borstvoeding. Anders kunt u alvast beginnen met kolven. De verpleegkundige en lactatiekundige kunnen u hierin begeleiden en de materialen verstrekken. Meer informatie over vind u in de folder Borstvoeding op onze website.

    Flesvoeding
    Als uw baby flesvoeding krijgt dan kunt u het beste een eigen flesje mee te brengen.
    Uw baby went dan vroeg aan zijn eigen flesje. De flesvoeding krijgt u van ons.

    Sondevoeding
    Wanneer jullie baby nog niet zelf kan drinken, omdat hij of zij te ziek, te jong of te klein is, wordt de melk gegeven via een maagsonde. Wij geven jullie voorlichting hierover en leren jullie hoe jullie zelf sondevoeding kunnen geven aan jullie baby.

    Overleg met artsen en verpleegkundigen
    Bij de wisseling van dienst dragen de verpleegkundigen hun taken over aan hun collega’s. Ze bespreken de bijzonderheden van u en uw kindje tijdens de overdracht. Soms gebeurt dit op uw kamer. De artsen voor moeder en kind komen zoveel mogelijk gezamenlijk bij u langs. Omdat vooraf niet is aan te geven hoe lang de visite per gezin duurt, kunnen we geen vaste tijdstippen aangeven. We streven ernaar om visites te doen tussen 09.00 en 11.00 uur. Als er dringende zaken zijn die u zo snel mogelijk wil bespreken kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige.

    Digitale aangifte van geboorte
    De aangifte van geboorte kan vanaf uw kamer in het ziekenhuis met een speciale tablet. U hoeft niet meer naar het gemeentehuis. U heeft hiervoor wel de wel de DigiD van uzelf en uw partner nodig. Vraag uw verpleegkundige gerust naar de geboorteaangifte-tablet.

    Toegang afdeling
    Uw gezinssuite bevindt zich op de 2e verdieping van het ziekenhuis. Vanuit de centrale hoofdingang volgt u route 30, gele toren, naar de gezinssuites. De afdeling is overdag voor iedereen toegankelijk. ’s Avonds na 20.00 uur wordt deze gesloten. De afdeling is dan alleen nog maar toegankelijk door aan te bellen. Via de intercom dient de bezoeker zich dan te melden bij de verpleegkundige of ouders om toegang te verkrijgen tot de afdeling.

    Uw suite
    De kamers op de gezinssuites zijn ingericht voor de zorg aan de zwangere, de kraamvrouw en of pasgeborene en het gezin om hen heen. De standaardsuite biedt ruimte voor het overnachten van 2 volwassen personen en hun baby. Iedere suite is voorzien van een eigen sanitaire ruimte. Op het whiteboard in de kamer, worden de namen van de dienstdoende hoofdbehandelaar en verpleegkundige ingevuld. Zo weet u wie uw eerste aanspreekpunt is. Op uw suite is een tablet aanwezig waarop u informatie en voorlichting kunt vinden en folders kunt lezen. Ook kunt u hiermee uw voeding bestellen. Natuurlijk gebeurt dit allemaal in overleg met elkaar. Verwachtingen en wensen van het gezin blijven centraal staan.

    Tweeling krijgt zorg van moeder en verpleegkundige

    Lounge
    Buiten de afdeling bevindt zich ook een gezamenlijke lounge. Hier kunt u, wanneer gewenst, contact leggen met andere gezinnen die op onze afdeling verblijven.

    Als zwangere en als kraamvrouw mag u gebruik maken van alle faciliteiten van de afdeling. Uw partner kan gedurende deze periode, tegen kostprijs, een ontbijt, lunch en/of diner bestellen. Als u zelf gezond bent en u blijft logeren bij uw opgenomen baby houdt er dan rekening mee dat u geregistreerd wordt als ‘gezonde moeder'. Dit heeft bij sommige verzekeraars effect op de vergoeding vanuit uw verzekering.

    Maaltijden
    U kunt tussen 08:00 en 20:00 uw eten bestellen. Dat kan via de tablet. Daarop staat het menu waaruit u kunt kiezen. Dit is afgestemd op uw dieet. U kunt kiezen uit ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Natuurlijk mag u ook uw eigen eten meebrengen. Alcohol is verboden. Uw partner kan gedurende deze periode, tegen kostprijs, een ontbijt, lunch en/of diner bestellen. Of kopen in de restaurant van het ziekenhuis.

    Bezoek
    Uw familie en vrienden zijn van harte welkom om u en uw baby te bezoeken. Er gelden geen bezoektijden, maar we geven wel adviezen.

    Voor kraamvrouwen en pasgeborenen is rust heel belangrijk. Vooral prematuur geboren baby’s hebben nog moeite met het aanpassen aan de prikkelrijke omgeving buiten de baarmoeder. ’s Avonds na 20.00 uur is de afdeling niet meer vrij toegankelijk maar moet het bezoek even aanbellen. Ouders krijgen een toegangspasje waarmee ze altijd de afdeling op kunnen. Kinderen zijn welkom mits ze de waterpokken hebben gehad en niet ziek of verkouden zijn.

    Soms moeten we u verzorgen en dan vragen we uw bezoek om even op de gang te wachten. We rekenen op uw begrip hiervoor.

    Identificatie
    Gedurende jullie verblijf dragen jullie en jullie baby een identificatiebandje. Dit bandje wordt om de pols gedragen. Het bandje van moeder bevat de naam en geboortedatum van moeder, het bandje van de baby bevat de naam en geboortedatum van de baby. Tevens krijgen ook beiden ouders een polsbandje van hun baby. Ook wanneer er gekozen wordt om een mantelzorger bij jullie baby te laten verblijven, dan zal deze een naambandje van de baby krijgen. De polsbandjes van de moeder zijn wit van kleur en het polsbandje van de baby is roze voor een meisje en blauw voor een jongen.

    Blijven slapen tijdens het kraambed als ‘gezonde moeder’
    (eerste 10 dagen na de bevalling):

    • Jullie verblijven samen met jullie baby op de suite.
    • Kraambedcontroles worden verzorgd zoals in de thuissituatie.
    • Bij borstvoeding en/of kolven krijgt u de materialen/hulpmiddelen gratis.
    • Flesvoeding is gratis. Kraamverband en maandverband is gratis, toiletartikelen (shampoo, tandpasta etc.) mag u zelf meenemen. Luiers, luierdoekjes, desinfectans etc. zijn ook gratis, het is toegestaan eigen verzorgingsproducten mee te nemen voor uw baby (bijvoorbeeld badolie, bodylotion, haarlotion).
    • Maaltijden voor de moeder zijn gratis. Er wordt aan u uitgelegd hoe u deze kunt bestellen.
    • Partners mogen zelf maaltijden meebrengen/halen (ontbijt, lunch en avondeten). Er is een koelkast beschikbaar op de afdeling Gezinssuites.

    Blijven slapen na het kraambed
    (tot 10 dagen):

    Maaltijden zijn voor eigen kosten. U mag ook zelf maaltijden meebrengen/halen.

    Verblijf van een mantelzorger
    Voor de hechting en ontwikkeling van de baby is het heel belangrijk dat de moeder en de baby zo veel mogelijk samen zijn. Soms zijn er echter omstandigheden waardoor dit niet kan. Dan kunnen de ouders besluiten dat er een mantelzorger bij de baby verblijft. Deze mantelzorger moet ouder dan 18 jaar zijn en met een identiteitsbewijs aan de verpleegkundige worden voorgesteld. De mantelzorger krijgt dan een naambandje van de baby zodat iedereen weet bij welke baby hij/zij hoort.

    Eigen babyspullen
    U mag eigen lakentjes, dekentje, spuugdoekjes en hydrofiel doeken gebruiken in de couveuse en bedjes van het ziekenhuis. Zorg er wel voor dat ze schoon zijn en minimaal 1 x per week op 60 graden worden gewassen. Een geurdoekje dat op de huid van de ouder is gedragen, stimuleert de geurherkenning van uw baby. Luiers en luierdoekjes zijn in uw kamer aanwezig. U mag uw eigen verzorgingsproducten meenemen voor uw baby, bijvoorbeeld badolie, bodylotion, haarlotion.

    Medische apparatuur
    Soms is er medische apparatuur in uw kamer aanwezig. Het bedienen van deze medische apparatuur (bijv. monitor, couveuse, beademingsmachine, infuuspomp etc.) wordt uitsluitend gedaan door zorgmedewerkers. Ook het onderdrukken van alarmen.

    Verzekering en eigen risico?
    Vraag het na! Als u als kraamvrouw met ontslag zou mogen maar nog blijft omdat uw baby nog niet naar huis kan, wordt u geregistreerd als ‘gezonde moeder’.
    Wanneer u bij uw baby op de kamer blijft slapen gaat dit vaak ten koste van uw eigen risico. Neem hierover even contact op met uw zorgverzekeraar. Meld uw baby ook aan bij de zorgverzekeraar zodat de afhandeling van de kosten het gemakkelijkst verloopt.

    Hygiëne
    Bij baby’s jonger dan 35 weken is hygiëne extra belangrijk. Zorg dat uw handen schoon zijn. Desinfecteer uw handen met handalcolohol en laat ze drogen. Draag geen ringen, horloges of armbanden want daar zitten vaak bacteriën onder. Ook wanneer u een koortslip heeft of een andere infectie is het beter om uit de buurt te blijven. Zeg dit ook tegen uw bezoekers.

      Veiligheid

      • Sluit altijd de zijkanten/deurtjes van het babybedje.
      • Laat uw baby nooit alleen op het aankleedkussen liggen.
      • Met uw baby in 1 bed slapen is niet veilig. Wij houden ons aan de richtlijnen van veilig slapen.
      • Leg geen knuffeltjes of losse doeken in de couveuse of in het bedje

      Voor een zo plezierig mogelijk verblijf

      • Houd de vloer vrij van tassen en losliggende spullen, zo kan de verpleegkundige makkelijk bij u en de baby.
      • Ruim servicegoed, lege verpakkingen en etensresten direct op i.v.m. hygiëne. Afval kan in de prullenbak en de vuile vaat mag weggezet worden in de pantry.
      • Draag gepaste nachtkleding.
      • Geen alcohol op de afdeling.
      • Eten van thuis mag in de koelkast bewaard worden, maar niet naast de babyvoeding.
      • Let op uw geluid. Er liggen zieke baby’s, zwangeren en kraamvrouwen op de afdeling.
      • Houd er rekening mee dat uw mobiele telefoon veel bacteriën bevat. Ontsmet u handen na gebruik.
      • Geen bloemen en planten op de afdeling.
      • Wenskaarten en ballonnen zijn wel toegestaan. Niet teveel omdat dit brandgevaarlijk kan zijn. Naamslingers mogen als ze schoon te maken zijn.
      • ​Eenmaal per dag wordt een sanitaire ruimte gereinigd en opgeruimd. Gebruikte handdoeken worden dan vervangen.

      Ontslag zwangere

      Indien nodig ontvangt u nog een bericht met afspraken voor een controlebezoek bij de gynaecoloog, assistent of praktijk assistent verloskundige. Het kan ook zijn dat u recepten voor medicijnen meekrijgt of dat deze doorgestuurd worden naar de apotheek. Wanneer het nodig is krijgt u ook het telefoonnummer van de triage-afdeling mee, en instructies wanneer u deze afdeling moet bellen.

      Zwangere in rolstoel in de passage

      Ontslag moeder/kraamvrouw
      Indien nodig krijgt u een bericht met afspraken voor een controlebezoek bij de gynaecoloog. Ook eventuele recepten voor medicatie worden meegegeven of verzonden naar de apotheek. Wanneer u en uw baby met ontslag gaan binnen 10 dagen na de bevalling, dan heeft u recht op kraamzorg. Neem hierover contact op met uw kraamzorgorganisatie om afspraken te maken over uw kraamzorg. Uw gegevens (en die van uw baby) worden automatisch doorgestuurd naar uw verloskundigenpraktijk. U ontvangt hiervan een kopie zodat u deze ook kunt laten lezen aan uw kraamverpleegkundige thuis.

      Jullie baby mag naar huis
      Wanneer jullie baby onze afdeling mag verlaten is sterk afhankelijk van de situatie van jullie baby. Bij een kortdurend verblijf hoort u dit tijdig van de verpleegkundige of de kinderarts.

      Voordat u met uw baby naar huis gaat, heeft u nog een afsluitend gesprek met de verpleegkundige. Hierin krijgt u informatie over uw vertrek, kunt u vragen stellen en wordt de opname op de afdeling geëvalueerd. Eventuele ontslaginstructies die van belang zijn voor thuis worden nogmaals besproken. Zorg dat u bij uw vertrek babykleding en een Maxi-Cosi voor uw baby bij u heeft. U krijgt wanneer nodig een brief mee met afspraken voor een controlebezoek bij de kinderarts.
      Ook eventuele recepten voor medicatie worden meegegeven of verzonden naar de apotheek.

      We willen u erop wijzen dat meteen na het vertrek van uw baby, zijn of haar gegevens automatisch worden doorgestuurd naar uw consultatiebureau. U ontvangt hiervan een kopie. Omdat het hierbij gaat om het verstrekken van privégegevens, is aan u de keuze of u hiermee instemt. Wilt u gebruik maken van uw recht om geen instemming te verlenen voor het verstrekken van deze gegevens, dan kunt u deze keuze kenbaar maken aan de verpleegkundige. Wanneer de wijkverpleegkundige in het bezit is van uw gegevens, krijgt u later automatisch een oproep voor een bezoek aan het consultatiebureau.

      De baby’s die te vroeg geboren zijn hebben vaak een langer zorgtraject af te leggen. De ontslagprocedure voor deze categorie baby’s wordt vaak al weken van tevoren samen met ouders besproken. Ouders worden voorgelicht, gecoacht en getraind, zodat zij vol vertrouwen samen met hun kindje naar huis toe gaan. Wanneer jullie baby langer in het ziekenhuis moet verblijven, kunt u gebruik maken van couveusenazorg of uitgestelde kraamzorg. Deze nazorg is vooral bedoeld om jullie nog wat te helpen bij de verzorging van je baby. De vergoeding voor deze kraamzorg is niet standaard. Informeer bij uw zorgverzekeraar wat u vergoed krijgt. In sommige gevallen wordt er kinderthuiszorg geregeld. Bijvoorbeeld wanneer jullie baby nog zuurstof of een maagsonde nodig heeft.

      Positieve en negatieve ervaringen
      Wij leren graag van uw ervaringen. Zowel positief als negatief. Wij stellen het dan ook erg op prijs als u onze enquête invult op de tablet. Als u klachten heeft kunt u die het beste bepreken met de arts of de verpleegkundige. Als uw probleem blijft dan kunt u uw klacht indienen bij de klachtenbemiddelaar van Amphia.

      Vragen
      Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt deze stellen aan uw verpleegkundige. Namens het gehele team wensen wij u en uw gezin een prettig verblijf toe op onze gezinssuites.

      Meer lezen over gynaecologie in Amphia?

      Ga naar afdeling Gynaecologie

      Label