Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een echocardiogram via de slokdarm. Een andere benaming daarvoor is een Trans Oesophagaal Echocardiogram (TEE).
Wat is een echocardiogram via de slokdarm?
Bij een echocardiogram via de slokdarm kijkt de arts met een flexibele slang (de fiberscoop) via de slokdarm naar uw hart, de hartkamers en de werking van de hartkleppen. Deze methode maakt gebruik van echogeluid (ultrasound).
Waarom een echocardiogram via de slokdarm?
Bij sommige mensen zijn delen van het hart moeilijk te bereiken met een standaard echocardiogram. Het lukt dan niet om een bepaald gedeelte van het hart goed zichtbaar te maken. Omdat uw cardioloog moet beschikken over betrouwbare metingen, kiest hij in dit geval voor een echo van het hart via uw slokdarm.
Belangrijk: voorbereiding thuis Het is belangrijk dat u 6 uur voor het begin van het onderzoek niets meer drinkt of eet. Gebruikt u medicijnen, dan kunt u deze normaal innemen met water.
Wat gebeurt er voor en tijdens het onderzoek?
Voordat het onderzoek begint, wordt uw keel verdoofd met een spray. Vooraf krijgt u een soort bijtring tussen uw tanden. Op deze manier heeft u meer steun en kunt u niet per ongeluk op de kwetsbare slang bijten. Als u een kunstgebit draagt vragen wij u dit uit te doen.
U ligt bij dit onderzoek op uw linkerzijde. U krijgt drie plakelektroden op de borst om uw hartslag te registreren. De arts schuift de flexibele slang via uw mond in uw slokdarm. Een instrument aan het einde van de slang zendt geluidsgolven uit. Daardoor krijgen we het hart zichtbaar op beeld. De beelden worden vastgelegd.
Het inbrengen van de slang verloopt makkelijker als u de slang als het ware probeert weg te slikken. U kunt op dat moment last hebben van kokhalsneigingen en een benauwd gevoel. Het is erg belangrijk dat u rustig doorademt via de neus en ontspant. De verdovende spray die vooraf in uw keel is gesprayd zorgt ervoor dat de kokhalsneigingen zo min mogelijk aanwezig zijn.
Tijdens het meten van de bloedstroomsnelheid hoort u geluid. Soms krijgt u een middel, via een infuusnaald in uw arm, om bepaalde delen van het hart beter te zien.
Het onderzoek duurt gemiddeld vijftien tot dertig minuten.
Belangrijk
- U kunt na het onderzoek een wat geïrriteerde keel hebben.
- Het is prettig als u iemand heeft, die u na het onderzoek naar huis kan begeleiden.
- Mocht u vlak voor het onderzoek erg verkouden zijn en niet – of moeilijk - door uw neus kunnen ademen, dan kunt u het beste contact opnemen met de functieafdeling.
De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw arts op de polikliniek. Als u in het ziekenhuis ligt, komt de arts bij u langs om de uitslag te bespreken.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met polikliniek Cardiologie via (076) 595 3018.