Infectie voorkómen, wat kan ik doen?
Als bacteriën, virussen of schimmels uw lichaam ziek maken, heeft u een infectie.
Vóór de opname
Bent u pas nog in een buitenlands ziekenhuis geweest?
Of
Woont of werkt u op een veehouderij? Of is er eerder een Bijzonder Resistent Micro-organisme (BRMO) bij u geconstateerd? Zeg het tegen uw arts.
Waarom? U heeft meer kans een BRMO bij u te dragen. Daar zijn extra maatregelen voor nodig. Ook is het belangrijk om te voorkómen dat u een infectie krijgt met deze BRMO, want de gebruikelijke antibiotica werken dan niet. Indien u een BRMO heeft, kunnen de juiste maatregelen worden genomen.
Niet (thuis) ontharen in het operatiegebied of scrubben 7 dagen vóór de operatie.
Waarom? Zo maakt u kleine wondjes. Die geven meer kans op een infectie.
Zeg het tegen uw arts als u last heeft van: voetkloofjes, kalknagel of ingegroeide nagel én niet naar de pedicure gaat. een wond(je), eczeem, psoriasis of een andere huidbeschadiging. Waarom? Kalknagels of ingegroeide nagels kunnen uw huid beschadigen. Met een huidbeschadiging heeft u meer kans op infectie.
Was/douche uw hele lichaam op de dag van de operatie. Waarom? Een schoon lichaam geeft minder kans op infectie. Let op: niet scrubben en uw lichaam na het wassen niet insmeren met crème of lotion. Scrubben geeft wondjes en crème of lotion bemoeilijken het desinfecteren van de huid op de operatiekamer.
Stop met roken minstens 4 weken vóór de operatie.
Waarom? Roken verlaagt uw weerstand. Bij roken is de kans op een infectie groter en uw operatiewond herstelt minder goed.
Vlak vóór en ná de operatie:
Zorg ervoor dat u het niet koud of fris krijgt vlak vóór en ná de operatie, door extra dekens te vragen. Ook tijdens uw transport naar de operatiekamer of verpleegafdeling. Waarom? Als uw lichaam koud wordt, vernauwen de bloedvaten. En een verlaagde lichaamstemperatuur verhoogt de kans dat tijdens de operatie een infectie kan gaan ontstaan.
Na de operatie:
Onze zorgverleners ontsmetten hun handen bij elke patiënt. Ook u kunt bijdragen aan goede hygiëne binnen het ziekenhuis:
Was uw handen:
- voor het eten;
- na toiletbezoek;
- na gebruik van po of urinaal;
- na hoesten of niezen.
Ontsmet uw handen met handalcohol als u:
- naar een onderzoek of behandeling gaat;
- uw wond, katheters of verbanden aanraakt.
Waarom? Zo kunnen bacteriën en virussen zich niet verspreiden en kan een infectie worden voorkomen.
Na de opname in het ziekenhuis (thuis):
Voor u en uw familieleden of andere verzorgende: lees de ontslagbrochure goed door. Indien u één van de klachten heeft uit de brochure kunt u op tijd contact opnemen met de behandelaar. Hanteer ook thuis de handhygiëne. Was uw handen vóór en na het verwisselen van het verband of verzorgen van uw wond.
Waarom? Indien u op tijd contact opneemt met de behandelaar kan eventuele (ernstige) infectie worden voorkomen. Door thuis ook goede handhygiëne te hanteren kunnen bacteriën en virussen zich niet verspreiden en kan een infectie worden voorkomen.