Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Dorstproef
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Dorstproef

Dorstproef

In overleg met uw arts heeft u besloten om een dorstproef uit te laten voeren. Deze test vindt plaats op de afdeling Interne geneeskunde van Amphia.

Doel van het onderzoek
Verschillende systemen in het lichaam regelen de hoeveelheid urine die wordt aangemaakt. Vooral de wisselwerking tussen de hersenen en de nieren is belangrijk. De hypofyse in de hersenen maakt een hormoon aan dat de urineproductie regelt: het antidiuretisch hormoon (kortweg ADH). Wanneer uw lichaam al langere tijd veel urine aanmaakt, dan kunt u een dorstproef laten uitvoeren. U drinkt daarbij weinig, waardoor de hypofyse ADH aanmaakt. Als reactie hierop maken de nieren de urine geconcentreerder, waardoor ze minder urine uitscheiden. Tijdens de dorstproef controleren we uw ADH-waarde en de concentratie van uw urine.

Voorbereiding
U mag eten en drinken tot aanvang van de test. De avond voor de test mag u vanaf 22.00u echter geen koffie, thee of alcohol meer drinken. Ook mag u vanaf deze tijd niet meer roken. Wanneer u medicijnen gebruikt, overleg dan vooraf met uw arts of u deze mag innemen voor de test. De dorstproef duurt maximaal 48 uur. Daarom raden wij u aan om spullen mee te nemen voor twee dagen. U kunt tijdens uw verblijf van gratis wifi gebruikmaken.

De test
Op de afgesproken datum en tijd meldt u zich bij de afdeling Interne geneeskunde. U krijgt een infuusnaaldje in uw arm, dat tijdens het onderzoek blijft zitten. Dit naaldje is gekoppeld aan een infuussysteem, dat wordt gebruikt om op gezette tijden bloed bij u af te nemen. Rond 7.45u mag u nog een licht ontbijt (beschuit) gebruiken, zonder koffie, thee of alcohol. Na dit lichte ontbijt mag u niets meer eten of drinken. Tijdens de test mag u de kamer niet verlaten, ook niet om te roken. Ieder uur krijgt u de vraag om te plassen.

Verder wordt u regelmatig gewogen en wordt uw bloeddruk diverse keren opgemeten. Het kan zijn dat u tijdens de test één keer het middel Minrin toegediend krijgt via een injectie in een spier. Minrin is een medicijn dat lijkt op het in de hypofyse aangemaakte ADH. Het tijdstip van toediening is afhankelijk van de testresultaten en gebeurt in opdracht van de arts. Hierna gaat de test weer verder. Drie uur na de injectie is de test afgerond. Hierna mag u weer drinken. Hoeveel dat is, hangt af van de hoeveelheid urine die u tijdens de test heeft geplast. Nadat u goed geplast heeft, mag u weer naar huis.

Duur van de test
De dorstproef duurt 24 tot 48 uur.

Bijwerkingen
Tijdens het onderzoek kunt u klachten ervaren, zoals transpireren, bleek zien, onrustgevoelens, een versnelde hartslag en een lage bloeddruk.

Tot slot
Voordat u naar huis gaat, maakt de verpleegkundige voor u een controleafspraak bij uw internist. Tijdens deze afspraak op de polikliniek krijgt u de uitslag van de test.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist. De afdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur.

Polikliniek Interne geneeskunde:
T: (076) 595 30 03
E: npmdl@amphia.nl

Meer lezen over interne geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Interne Geneeskunde

Label