Wat is plasmafiltratie?
Plasmafiltratie is een behandeling, waarbij plasma uit uw bloed wordt gehaald. Bloed bestaat uit plasma en bloedcellen. Er zijn 3 soorten bloedcellen: rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes. Het plasma is geel en is het waterige deel van het bloed. Het bevat allerlei stoffen. Bij plasmafiltratie halen we het plasma uit uw bloed. U krijgt daar een zoutoplossing en/of donorplasma of kunstmatig plasma voor terug. De medische term hiervoor is therapeutic plasma exchange (TPE).
Wanneer krijgt u plasmafiltratie?
Bij sommige aandoeningen komen schadelijke stoffen in het bloedplasma voor, die u ziek maken. Het kan hierbij gaan om bepaalde bloedziekten, neurologische ziekten of nierziekten. De schadelijke stoffen zijn bijvoorbeeld schadelijke eiwitten of antistoffen. Deze schadelijke stoffen worden met plasmafiltratie verwijderd. Ook kan het zijn dat u juist te weinig goede stoffen in uw plasma heeft. Dan kunnen we met plasmafiltratie uw plasma vervangen door donorplasma om die tekorten weer aan te vullen.
Een behandeling met plasmafiltratie kan de oorzaak van de ziekte niet wegnemen en is dus niet de enige behandeling bij uw ziekte.
Uitleg behandeling
De arts bespreek met u de medische opties, voor en nadelen en gevolgen van de behandeling. De behandeling wordt uitgevoerd op de dialyseafdeling of op de intensive care.
Voorbereiding
Om een plasmafiltratie behandeling uit te kunnen voeren, is een toegang tot de bloedbaan nodig, een katheter. Deze wordt door de radioloog of intensivist ingebracht in een groot bloedvat, meestal de halsader (vena jugularis) . De huid wordt voor het inbrengen verdoofd. De katheter wordt afgeplakt met een doorzichtige pleister.
Voor de plasmafiltratie behandeling kunt u opgenomen worden in het ziekenhuis, maar de behandeling kan ook poliklinisch plaats vinden. Dit wordt bepaald in overleg met u arts. Als u opgenomen wordt neem dan de medicatie die u thuis gebruikt mee naar het ziekenhuis.
Behandeling
Op de dagen van de behandeling kunt u gewoon eten en drinken. U hoeft niet nuchter te zijn. U kunt tijdens de behandeling uw kleding aanhouden. Het is prettig als u bovenkleding met een ruime kraag draagt.
De plasmafiltratie wordt uitgevoerd door een dialyse verpleegkundige. Hij of zij geeft u desgewenst meer uitleg over de behandeling en de voortgang ervan.
Na de behandeling
De behandeling kunt u als vermoeiend ervaren. Er kan een lichte hoofdpijn ontstaan. Wanneer u daar hinder van ondervindt, kunt u dit melden. Als u na de behandeling weer gaat lopen raden wij aan dit onder begeleiding te doen. U kunt duizelig worden bij het opstaan. Voor uw dagelijkse verzorging kunt u onder de douche. Doe dit in overleg met de dialyse verpleegkundige. Dit in verband met de katheter. Na de laatste plasmafiltratie behandeling kan in principe de katheter verwijderd worden. Dit is pijnloos. Na toestemming van de arts mag u met ontslag, als u voor deze behandeling opgenomen bent geweest in het ziekenhuis. U krijgt een afspraak mee voor controle bij uw eigen specialist.
Privacy
U heeft recht op bescherming van uw persoonlijke gegevens. Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om. Bij een gesprek met de zorgverleners mogen geen anderen aanwezig zijn als u dat niet wil. Dit geldt ook voor een behandeling. Amphia heeft een privacyreglement en een privacy statement. Deze kunt u inzien op www.amphia.nl/disclaimer/privacy. Hierin is geregeld hoe wij met uw gegevens omgaan en welke rechten en plichten daarbij horen. Soms geven wij gegevens over u door aan derden. Bijvoorbeeld aan uw huisarts of wanneer u ergens anders nog wordt behandeld of begeleid. Ook voor kwaliteitscontrole gebruiken we uw gegevens, bijvoorbeeld voor kwaliteitsregisters. Die registers kunnen niet zien dat die gegevens van u zijn. Het is dus anoniem. Heeft u bezwaar tegen het gebruik van uw gegevens voor kwaliteitscontrole? Geef het aan”.
Vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan de verpleegkundige op de afdeling of aan de dialyse verpleegkundige. U kunt ook bellen met uw vragen.
Dialyse afdeling, Amphia
Telefoonnummer: 076 595 3618