Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Intra-arteriële trombectomie (IAT)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Intra-arteriële trombectomie (IAT)

Blijkt uit onderzoek dat u een herseninfarct heeft? Dan kunnen we u op 2 manieren behandelen in de acute fase. Die leggen we hieronder uit.

Intra-arteriële trombectomie (IAT)
Blijkt er een groot bloedvat verstopt te zitten in het hoofd wat de klachten veroorzaakt, dan kunnen wij u in Amphia behandelen met intra-arteriële trombectomie (IAT). Bij deze behandeling wordt via de lies een katheter (een dun slangetje) ingebracht die wordt opgevoerd tot in het hoofd. Via deze katheter wordt het bloedstolsel uit het afgesloten bloedvat gehaald. Deze behandeling vindt over het algemeen onder lokale verdoving plaats. Heel soms krijgt u narcose bij deze behandeling.  IAT kan alleen als het bloedstolsel dat het herseninfarct veroorzaakt zit in de grotere bloedvaten, dit wordt beoordeeld op onze Spoedeisende Hulp met behulp van een hersenscan.

Amphia heeft een regionale functie als het gaat om een intra-arteriele trombectomiebehandeling (IAT). Wanneer u op de spoedeisende hulp in het Bravis ziekenhuis binnenkomt met een herseninfarct, dan bekijkt de specialist daar of de intra- arteriele trombectomie bij u mogelijk is. Wanneer het bloedstolsel in het hoofd via de lies te bereiken is, dan wordt u met spoed per ambulance naar Amphia vervoerd om deze behandeling te laten verrichtten. In Amphia is 24 uur per dag en 7 dagen per week een team van specialisten aanwezig om deze behandeling uit te voeren.  

Intraveneuze trombolyse (IVT)
Als u een herseninfarct heeft dan beoordelen wij of u behandeld kunt worden met sterke bloedverdunners (trombolyse). Deze bloedverdunner wordt ingebracht via een infuus en kan een bloedstolsel oplossen. Hoe eerder de behandeling begint, des te groter de kans op een goed resultaat. In sommige situaties kunnen we u deze behandeling niet geven. De arts bepaalt of we u met dit medicijn kunnen behandelen.

Wil je meer lezen over de zorg rondom een beroerte?

Ga naar de beroertepolikliniek
Topzorg

Label