Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

ABC polikliniek
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

ABC polikliniek

Inleiding
In deze folder leest u wat de ABC-kinderpolikliniek (Amphia Bekkenbodem Centrum) inhoudt. Op deze polikliniek worden kinderen behandeld met blaas- en/of ontlastingsproblemen en bedplassen.

Zindelijkheidsproblemen
Leren poepen en plassen (zindelijk worden) is een proces dat kinderen in de eerste levensjaren doormaken.Meestal gebeurt dat heel natuurlijk, vaak met ouders, broers en zussen als voorbeeld. Maar soms zijn er problemen bij het zindelijk worden. Als een kind de blaas -en/of bekkenbodemspieren niet goed leert gebruiken, kan dit leiden tot verstopping of plasklachten. Bijvoorbeeld:

  • te vaak plassen;
  • te weinig plassen; 
  • op verkeerde momenten plassen;
  • urineweginfecties;
  • bedplassen.

Door gevoelens van schaamte, ongemak of pijn kunnen kinderen (en hun ouders) in een vicieuze cirkel terecht komen. De problemen worden dan steeds erger en kunnen bovendien spanning veroorzaken binnen het gezin.

Het ABC-team
Het ABC-team bestaat uit 3 continentietherapeuten, een kinderarts, twee kinderbekkenfysiotherapeuten, een uroloog en een psycholoog.

Wat doet het ABC-team?
Het team begeleidt kinderen met blaas- en/of ontlastingsproblemen. U bezoekt de polikliniek en heeft regelmatig telefonisch contact met de continentietherapeut. De training neemt enkele maanden in beslag. Als ouder vervult u de rol van supporter. Na 3 maanden is er een afspraak bij de kinderarts. Zo nodig wordt het verdere traject dan aangepast.

Het eerste contact
Er zijn veel verschillende blaas- en ontlastingsproblemen. Daarom zijn er ook verschillende soorten behandelingen. Om de juiste keuze te maken voor een behandeling, is het belangrijk om het probleem zo goed mogelijk in kaart te brengen. Daarvoor krijgt u een vragenlijst (anamnese) en plas-poep-weekboek toegestuurd. Neemt u dit ingevuld mee naar het eerste polikliniekbezoek. Uw kind heeft dan een gesprek bij de continentietherapeut en wordt onderzocht door de kinderarts.

Behandeling urine-incontinentie overdag en urineweginfecties: Plasklas
Als de klachten van uw kind bestaan uit ongelukjes overdag of terugkerende urineweginfecties, komt hij/zij in de plasklas. Hier leert uw kind (met 1of 2 andere kinderen) hoe, wanneer en hoe vaak hij/zij moet plassen. Deze training duurt ongeveer 2 uur. Tijdens deze training wordt vaak ook aanvullend onderzoek gedaan: een echografie van de nieren en de urine wordt nagekeken. Uw kind krijgt adviezen waarmee u samen aan de slag gaat. Na enkele weken komt u voor controle op de polikliniek. De continentietherapeut neemt in de tussentijd regelmatig telefonisch contact met uw kind op. Zij vraagt naar de vorderingen en geeft eventueel advies.

Behandeling fecale incontinentie en/of obstipatie: Poepklas
Als de klachten van uw kind bestaan uit ontlastingsverlies of obstipatie komt hij/zij in de poepklas. Hier leert uw kind (met 2 of 3 andere kinderen) hoe en wanneer hij/zij moet poepen. Deze training duurt ongeveer 2 uur. Uw kind krijgt adviezen waarmee u samen aan de slag gaat. Na enkele weken komt u voor controle op de polikliniek. De continentietherapeut neemt in de tussentijd regelmatig telefonisch contact uw kind op. Zij vraagt naar de vorderingen en geeft eventueel advies.
 

Behandeling bedplassen
Als uw kind last heeft van bedplassen, wordt er door middel van een onderzoek vastgesteld wat de reden van het bedplassen kan zijn. Bij een aantal kinderen is dit te verhelpen met medicatie. Is dit niet het geval, dan komt uw kind in de droogbed-trainingklas. Hier leert uw kind (met 2 of 3 andere kinderen) hoe, wanneer en hoe vaak hij/zij moet plassen. Ook wordt dan de intensieve training met de plaswekker uitgelegd. Deze training duurt ongeveer 2 uur. Na enkele weken komt u voor controle op de polikliniek. De continentietherapeut neemt regelmatig telefonisch contact met uw kind op. Zij vraagt naar de vorderingen en geeft eventueel advies.
 

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met een van de continentietherapeuten van de ABC poli: Carlein Dietvorst, Julia Tuynman. Zij zijn te bereiken via het algemene nummer van de polikliniek Kindergeneeskunde: 076 - 595 10 12.

Meer lezen over kindergeneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Kindergeneeskunde

Label