Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Afbuigende groeicurve (failure to thrive)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Afbuigende groeicurve (failure to thrive)

Informatie voor ouders/verzorgers
Deze folder geeft u informatie over de behandeling van jonge kinderen met een afbuigende groeicurve. In het ziekenhuis wordt dit ook wel ‘failure to thrive’ genoemd. Met 'failure to thrive' wordt bedoeld dat een kind een opvallend laag gewicht heeft, lager dan verwacht mag worden aan de hand van de leeftijd en/of dat een kind niet voldoende in gewicht toeneemt.

Alle kinderen weigeren wel eens om te eten, dat hoort bij de normale ontwikkeling van het eetpatroon van een kind. Soms komt het voor dat een kind bij iedere maaltijd weigert te eten. Dit kan zorgen en problemen opleveren en heeft vaak een grote invloed op het gezinsleven. Wanneer uw kind wordt opgenomen voor ‘failure to thrive’ schakelt de kinderarts een samenwerkend team in het ziekenhuis in om u en uw kind hierin te begeleiden.

Korte opname in het ziekenhuis
Uw kind is onder behandeling van de kinderarts. Medische oorzaken zijn door onderzoek en gesprekken grotendeels uitgesloten. Bij ‘failure to thrive’ kunnen ook interactieproblemen een rol spelen. Vaak is het lastig om daar in de thuissituatie zicht op te krijgen. Tijdens een (kortdurende) opname kan u hier ondersteuning in krijgen. Een opname vindt plaats op de kinderafdeling, route 27A in Amphia.

Samenwerkend medisch team
Dit team bestaat uit een kinderarts, kinderverpleegkundige, kinderdiëtist en een medisch pedagogisch zorgverlener (MPZ), eventueel aangevuld met een logopedist, een fysiotherapeut en/of GZ-psycholoog. Samen streven zij ernaar om samen met u een normaal eetpatroon te ontwikkelen bij uw kind.

Doel van de behandeling
Het doel van de behandeling is om uw kind te stimuleren tot het eten van voedsel passend bij de leeftijd en ontwikkelingsfase en om eventuele afwijkende patronen te doorbreken. Een ander doel is het terugdringen van factoren die het eetprobleem veroorzaken of in stand houden.

Uw rol als ouder
We zijn ons ervan bewust dat het eetprobleem van uw kind voor u een grote zorg is. Dit kan spanningen met zich meebrengen. Daarom besteden we veel aandacht aan de begeleiding van ouders tijdens een opname. We vragen u mee te mogen kijken met de verzorging van uw kind, hierbij observeert de kinderverpleegkundige of medisch pedagogisch zorgverlener het eetmoment. Dit kan voor u onnatuurlijk aanvoelen, maar soms is het nodig om gewoontes in de interactie tussen u en uw kind te herkennen en te veranderen.

Hoe ziet de opnamedag eruit
De opname start in principe op zondag en zal minimaal 6 tot maximaal 14 dagen duren. Indien mogelijk wordt uw kind opgenomen op een eenpersoonskamer. Er volgt een uitgebreid opnamegesprek waarin voedingsmomenten (hoofdmaaltijden en tussendoortjes), weegmomenten, afdelingsregels en een rondleiding over de afdeling aan de orde komen. Op de dag van opname tot en met dinsdagochtend kijkt de kinderverpleegkundige of de medisch pedagogisch zorgverlener mee met de voedingsmomenten, waarin ouders/verzorgers de voeding geven. Daarna wordt er een dagprogramma opgesteld waarin de medisch pedagogisch zorgverlener samen met u de gemaakte afspraken vastlegt.

We willen het liefst dat u alle maaltijden zelf meeneemt van thuis. Uw kind is gewend aan vaste producten en mogelijk ook speciale merken. Ook de warme maaltijden zijn in het ziekenhuis anders dan dat u ze thuis maakt. Om de beste zorg te kunnen geven vragen we u hier rekening mee te houden.

U kunt ook kiezen voor het eten van het ziekenhuis. U kunt op een tablet eten bestellen voor uw kind. Voor uzelf kunt u eenzelfde maaltijd (ontbijt, lunch, diner - tegen betaling) bestellen via een bestelformulier wat te verkrijgen is bij de receptie van de hoofdingang.

Tijdens de opname is het belangrijk om aandacht te besteden aan de omgevingsfactoren. Een kindvriendelijke omgeving heeft een positieve invloed op het eetgedrag van uw kind. Als u thuis samen aan tafel eet, doe dat dan tijdens deze opname ook. Zo is het vertrouwd voor uw kind. U mag ook borden, bestek en bekers van thuis meenemen.

Eén ouder mag op de afdeling blijven slapen. De andere ouder en broertjes en zusjes mogen overdag aanwezig zijn. Bezoek is ook welkom. Bespreek met de kinderverpleegkundige wat een handig tijdstip is voor bezoek.

Wat kunt u verwachten
Iedere dag nadat de kinderverpleegkundige en de medisch pedagogisch zorgverlener overleg hebben gehad met de arts volgt er een terugkoppeling aan u. Op dinsdag na het overleg met het samenwerkend medisch team volgt een uitgebreide terugkoppeling aan u. Er zal dan een plan opgesteld worden wat u kan helpen bij de maaltijden.

Vragen?
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u deze stellen aan de kinderverpleegkundige of kinderarts.
Voor meer algemene informatie kunt u ook terecht op onze website Kindergeneeskunde | Amphia Ziekenhuis.

Meer lezen over kindergeneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Kindergeneeskunde

Label