Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Prednison bij kinderen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Prednison bij kinderen

Deze folder is bedoeld voor kinderen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is tot nu toe niet bekend. Daarom is de behandeling met medicijnen gericht op het verminderen van klachten en het voorkomen van verslechtering van je ziekte. Medicijnen kunnen gegeven worden om de ziekte rustig te maken (vaak een korte behandeling) maar ook om de ziekte rustig te houden (onderhoudsbehandeling voor jarenlang). Daardoor kan het zijn dat je verschillende medicijnen tegelijk moet gebruiken. De ziekte geneest dus niet door de behandeling met medicijnen, maar als het goed is verbeteren je klachten wel. Na het minderen of stoppen met (onderhouds)medicijnen kunnen de klachten weer terugkomen.

Hoe werkt prednison?
Door de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa ontstaan er allemaal wondjes in je darmen. Prednison zorgt ervoor dat deze wondjes genezen. Hierdoor nemen klachten zoals pijn, diarree en bloed bij de ontlasting af. Prednison werkt vrij snel. Je kunt meestal binnen een week verbetering merken. De voorgeschreven hoeveelheid prednison is afhankelijk van de ernst van je ziekte en de hoeveelheid klachten die je hebt. Er kunnen redenen zijn waarbij je een hogere dosis prednison moet gebruiken, oplopend tot 40 mg per dag. Vaak wordt prednison voorgeschreven in combinatie met andere medicijnen. Dit zijn medicijnen die ervoor moeten zorgen dat de wondjes wegblijven, dit wordt onderhoudsmedicatie genoemd.

Doseringen
Prednison wordt vaak gegeven als pillen, soms kan het voorkomen dat bij onvoldoende werking met pillen, prednison via een infuus (via een bloedvat, vaak in je arm) gegeven moet worden. De behandeling van prednison is over het algemeen bedoeld als een korte behandeling, tot ca. 10 weken. De pillen bestaan vaak uit 20 of 5 milligram. Prednison kan in meerdere sterktes geleverd worden. Het is belangrijk hier goed op te letten. De voorgeschreven hoeveelheid moet exact worden ingenomen.

Wanneer neem je het?
Prednison wordt eenmaal per dag ingenomen. Neem de tabletten in met water, voor of tijdens de maaltijd.

Bijwerkingen

Prednison geeft relatief veel kans op bijwerkingen. Het optreden van bijwerkingen hangt nauw samen met de hoeveelheid prednison die je gebruikt en hoe lang je prednison gebruikt. Daarom schrijft de dokter of verpleegkundig specialist altijd de laagst mogelijke hoeveelheid voor en in een zo kort mogelijke tijd. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Dikker worden van het gezicht en romp. Bij verlaging van de dosis of stoppen met prednison verdwijnt dit verschijnsel. Bij lagere hoeveelheid en kort gebruik treedt deze bijwerking meestal niet op.
  • Gewichtstoename. Tijdens gebruik van prednison houdt het lichaam vocht vast. Je kunt één tot twee kg aankomen. Daarnaast zorgt prednison ervoor dat je eetlust toeneemt. Probeer hier niet te veel aan toe te geven, om extra gewichtstoename te voorkomen. Tip: drink een glas water als je honger heb of pak een stuk fruit.
  • Koorts, pijn bij plassen, hoesten en pijnlijke keel, veroorzaakt door een verminderde weerstand tegen infecties. Deze verminderde weerstand wordt veroorzaakt door een verminderde werking van de witte bloedlichaampjes, die voor de afweer van het lichaam zorgen. Informeer je dokter of verpleegkundig specialist bij het optreden van dergelijke klachten. Belangrijk: Door de prednison kan je soms geen koorts (een signaal van ontsteking), krijgen.
  • Maagklachten, veroorzaakt door een toename van de maagzuurproductie. Neem contact op met je dokter of verpleegkundig specialist bij de volgende verschijnselen: braken van bloed of zwarte teerachtige ontlasting.
  • Vertraagde wondgenezing
  • Gladde, dunne huid
  • Hartritmestoornissen
  • Botontkalking. Waarschijnlijk ben je nu nog niet helemaal uitgegroeid en dan is het extra belangrijk om botontkalking te voorkomen. Daarom krijg je bij het starten van prednison een extra pilletje/ zakje met calcium/ vitamine D om je botten sterk genoeg te houden.
  • Stemmingsveranderingen als moeilijk inslapen, nervositeit, depressie en prikkelbaarheid, maar soms ook een verbetering van de stemming.
  • Concentratieproblemen. Tijdens het gebruik van een hogere hoeveelheid prednison kunnen problemen met concentreren ontstaan. Vooral op school/ werk kan dit erg vervelend zijn.
  • Diabetes (suikerziekte). Heel soms wordt er tijdens het gebruik van prednison suikerziekte ontwikkeld. Je dokter zal hiervoor de glucosewaarde (bloedsuiker) controleren.

Stoppen met prednison
Prednison is één van de vele namen waaronder de zogenaamde corticosteroïden te verkrijgen zijn. Corticosteroïden zijn hormonen van je bijnier.  Deze hormonen werden ontdekt in 1930 en zijn later kunstmatig nagemaakt. Door het gebruik van prednison gaan de bijnieren zelf minder hormonen (corticosteroïden) maken. Afhankelijk van dosering en duur van de behandeling kunnen ze er zelfs helemaal mee stoppen. Je lichaam wordt daardoor afhankelijk van de prednison. Plotseling staken of verminderen van prednison kan dan ook de volgende klachten geven:

  • Ernstige vermoeidheid, misselijkheid en braken, toename van pijn, zwelling, bloed bij ontlasting en daling van de bloeddruk.

Omdat bij koorts, ziekte of operatieve ingrepen deze verschijnselen ook kunnen optreden, moet je op het volgende letten:

  • Informeer altijd je dokters over je prednisongebruik (ook de tandarts) wanneer je een operatieve of tandheelkundige ingreep moet ondergaan. De dokter kan dan zo nodig de dosis prednison tijdelijk verhogen.
  • Verander nooit de hoeveelheid prednison zonder toestemming van je dokter of verpleegkundig specialist. Als je langer dan enkele weken prednison gebruikt, zal de arts/verpleegkundig specialist de hoeveelheid prednison altijd geleidelijk verminderen volgens een afbouwschema (het zogenoemde uitsluipen).

Meer informatie

Kinderwebsite

Wist je dat we een website speciaal voor kinderen hebben?

Kijk snel!

Vragen?

Als je na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kan je contact opnemen met je dokter of verpleegkundig specialist.

Ga naar de afdeling Kindergeneeskunde

Label