Of uw kind mogelijk een hazelnootallergie heeft, kan worden vastgesteld met een voedselprovocatietest. De meest betrouwbare manier is de dubbelblinde gecontroleerde voedselprovocatie. Uw kind komt hiervoor op de afgesproken dag naar het ziekenhuis. U moet er rekening mee houden dat het onderzoek de gehele dag duurt. Als uw kind reageert op de provocatietest, kan het zijn dat u kind langer moet blijven voor observatie.
Het doel van de provocatietest is te onderzoeken of er sprake is van een allergie. Eerst volgt uw kind een dieet. Als de allergische klachten hierdoor verdwijnen wordt het voedingsmiddel opnieuw toegediend om vast te stellen of uw kind een hazelnootallergie heeft. Ook kan het zo zijn dat uw kind nog nooit hazelnoot heeft gekregen. Ook dan kunnen we door middel van deze test vaststellen of uw kind een hazelnootallergie heeft .
Werkwijze:
Uw kind bezoekt twee keer, op verschillende dagen, het ziekenhuis. De tijd tussen de bezoeken is minimaal een week. Tijdens één van deze bezoeken is er in de testvoeding (cup cake/kruidkoek) hazelnoot verwerkt, de andere keer niet. De verpleegkundigen en artsen weten niet op welke dag de testvoeding met de hazelnoot gegeven wordt. Dit heeft als voordeel dat er gekeken wordt wat er gebeurt. Dit levert de meest betrouwbare resultaten op. De code van de provocatie wordt pas geopend 1 week na de laatste test. Op beide dagen zal de provocatie bestaan uit 8 stappen. De voeding, in de vorm van een cupcake, zal met een tussenpozen van 30 minuten, in oplopende hoeveelheid worden toegediend. Na toediening van de laatste voeding volgt een observatieperiode van 2 uur. Tijdens deze periode kunnen er eventueel nog allergische reacties waargenomen worden. Uw kind mag tijdens de provocatie en de observatieperiode de kinderafdeling niet verlaten.
Dag van de provocatie: In de ochtend (7.00 uur) mag een ontbijt worden gebruikt. Daarna niets meer, behalve water. Tijdens de test mag in principe niets anders dan de testvoeding gegeten worden.
Op de 1e dag van de test zal uw kind worden gewogen en gemeten, en op beide dagen zal er een bloeddruk worden gemeten.
1 week voorafgaand aan de provocatie introduceert u dan geen nieuwe voedingsmiddelen of voer geen dieetwijzigingen door.
Drie dagen voorafgaand aan de provocatietest mag uw kind geen antihistaminica nemen, (Desloratadine, Levocetirizine, Xyzal, Zyrtec, Tavegil, Aerius enz.) dit kan de uitslag van de test beïnvloeden.
Wat dient u mee te nemen:
Geef uw kind makkelijk zittende kleding aan. Neem evt. reservekleding mee. Graag ook een lunchpakket voor uzelf.
Bij vragen kunt u contact opnemen via kinderlonggeneeskunde@amphia.nl (noteert u dan ook s.v.p. uw telefoonnummer zodat wij u kunnen bereiken) of via de kinderpoli (076) 595 10 12.
Op de testdag kunt u zich melden op de polikliniek kindergeneeskunde van het Amphiaziekenhuis Hier haalt iemand u op om naar de kinderafdeling te gaan.